Агенција Дел Цредере (Значење, пример) | Улога агента Дел Цредере

Шта је агенција Дел Цредере?

Агенција Дел Цредере се односи на однос између агента и продавца, при чему продавац делује као налогодавац, а агент не делује само као посредник налогодавца, већ истовремено преузима и гаранцију кредита која се одобрава купцу. тј. у случају да купац не плати новац, тада агент за то одговара продавцу у износу до тог износа.

Пример агенције Дел Цредере

Узмимо пример агенције дел цредере.

Господин Кс именује И да продаје робу на тржишту под условима да И мора да преузме гаранцију кредита која се одобрава купцу, тј. У случају да купац не плати новац, И ће бити одговоран до тог износа господину Кс. Такође је одлучено да И неће бити одговоран господину Кс ни за једно друго питање, осим за било какве задате обавезе приликом плаћања.

У овом случају постоји однос принципала-агента између господина Кс и И, јер господин Кс именује И да продаје робу на тржишту под условом да ако било који кредит буде одобрен купцу, тада И мора да преузме одговорност за исто, а у случају да купац не може да врати износ, И мора да исправи неплаћање и плати износ господину Кс. Такође је одлучено да И неће бити одговоран господину Кс ни за једно друго издање од било ког подразумеваног начина плаћања. Дакле, ово је случај агенције Дел Цредере.

Предности агенције Дел Цредере

Различите предности повезане са агенцијом дел цредере су следеће:

  • Са становишта продавца, у случају да купац изврши било какву пропуст у плаћању новца, агент би био одговоран продавцу у износу до тог износа. Дакле, у случају неплаћања од стране купца, продавац ће свој новац добити назад од агента.
  • Са тачке гледишта агента, у агенцији Дел Цредере, агент постаје одговоран за плаћање налогодавцу само у случају да купац не изврши уплату, а исти не одговара у случају било којих других проблема који би могли настају између купца и продавца. Дакле, ово је предност за агента.
  • Са становишта агента, за преузимање додатног ризика, он ће добити додатну уплату од продавца изнад уобичајене исплате коју је могао добити у случају да додатни ризик не би био преузет. Ово додатно плаћање је обично у облику додатне провизије за продају која је позната као дел цредере провизија.

Мане агенције Дел Цредере

Мане повезане са агенцијом дел цредере су следеће:

  • Са становишта продавца, у агенцији Дел Цредере, агент постаје одговоран за плаћање налогодавцу само у случају да купац не изврши уплату, а исти не одговара у случају било којих других проблема који би могли настају између купца и продавца. Дакле, у случају да дође до било каквог спора између купца и продавца, продавац неће моћи да поврати износ од агента.
  • Такође, продавац мора агенту дати додатну накнаду изнад уобичајене исплате коју је могао дати у случају да агент не преузима додатни ризик. Дакле, у оним случајевима у којима такође није дошло до неизвршења обавеза, продавац мора платити додатну провизију агенту.

Важне тачке о агенцији Дел Цредере

Различите важне тачке повезане са агенцијом дел цредере су следеће:

  • У агенцији Дел Цредере, агент постаје одговоран за плаћање налогодавцу само у случају да купац не изврши плаћање, а исти не одговара за било какве друге проблеме који би могли настати између купца и продавца. Питања у којима агент неће бити одговоран укључују спорове који настају између купца и продавца.
  • За преузимање додатног ризика од стране агента у облику услуга осигурања, продавац мора агенту додати додатно, тј. Агент ће добити нормалну провизију за продају, као и додатну провизију за предузимање услуга осигурања. Ово додатно плаћање је обично у облику додатне провизије за продају која је позната као Дел Цредере провизија.
  • Природа агенције Дел Цредере је таква да агента доводи у агенцију у ситуацију у којој он има одговорност у вези са продавцем, као и купцем и производом или услугом која се разматра.

Закључак

Дакле, у случају агенције Дел Цредере, постоји однос принципала-агента између продавца и агента у оквиру трансакције, при чему агент, заједно са тим да у својству продавца делује као продавац, такође обавља и функцију осигуравајуће куће предузимањем додатног ризика у случају да купац учини било какво неплаћање у новцу, тада би агент био одговоран продавцу у износу до тог износа.

Међутим, агент постаје одговоран за плаћање налогодавцу само у случају да купац не изврши уплату, а исти не одговара у случају било којих других проблема који би могли настати између купца и продавца. Питања у којима агент неће бити одговоран укључују спорове који настају између купца и продавца. Такође, за преузимање додатног ризика од стране агента у облику услуга осигурања, продавац мора да изврши додатак агенту познатом као Дел Цредере провизија.