Пријатељско преузимање (дефиниција, примери) | Пријатељско против непријатељског преузимања

Пријатељско преузимање је када циљна компанија пристане на понуду за аквизицију на миран начин, а у овом случају преузимање подлеже одобрењу акционара циљне компаније као и регулаторних тела да провере да ли је посао у складу са антитрустовски закони.

Шта је пријатељско преузимање?

Пријатељско преузимање је врста преузимања која је врло пријатељске природе, јер се управа стечене компаније, као и управа циљане компаније слажу са условима и одредбама преузимања и преузимања, без икаквих потешкоћа, аргумената и туча. Стицалац не мора да врши било какве завере или да прави било какве стратегије против циљне компаније да би исте стекао.

Према томе, у дословном смислу, могли бисмо рећи да када се преузимање врши уз сагласност одбора директора и акционара циљне компаније, преузимање се назива „Пријатељско преузимање“.

Пример # 1 - Примери пријатељског преузимања

Претпоставимо да постоји компанија која се зове КСИЗ и која је заинтересована за куповину већине у компанији АБЦ. Компанија КСИЗ планира да се обрати управном одбору компаније АБЦ са потенцијалном понудом. Одбор директора компаније АБЦ би затим расправљао о понуди или гласао о њој. Ако управа компаније АБЦ процени да је посао користан за компанију, прихватиће понуду и препоручити уговор и акционарима. Након свих одобрења одбора директора, акционара и осталих укључених регулаторних тела, посао ће бити финализован.

Пример # 2 - Јохнсон & Јохнсон преузимање Цруцелл-а

извор: јњ.цом

Фармацеутски и здравствени гигант Јохнсон & Јохнсон најавио је успешан завршетак пријатељског преузимања холандског произвођача вакцина Цруцелл који запошљава 1.300 људи, произвео је више од 115 милиона доза вакцине у 2009. години за дистрибуцију у око 100 земаља, за око 1,75 милијарди евра (2,37 долара) милијарде). Јохнсон & Јохнсон и Цруцелл заједнички су објавили да су Јохнсон & Јохнсон завршили тендерску понуду за Цруцелл. Јохнсон & Јохнсон, која запошљава 114.000 људи, рекла је да намерава да задржи Цруцеллову управу и особље и да задржи седиште у Леидену на западу Холандије. Јохнсон & Јохнсон сада поседује више од 95 посто Цруцелл-овог капитала. Европска комисија је одобрила преузимање, јер нема проблема са конкуренцијом.

Пример # 3 - Фацебоок и ВхатсАпп понуда

Фацебоок преузимање ВхатсАпп-а је још један велики пример пријатељског преузимања где је Фацебоок купио ВхатсАпп за 19 милијарди долара.

извор: реутерс.цом

Зашто се дешава пријатељско преузимање?

Пријатељско преузимање има много предности које нуди циљаној компанији. Када циљна компанија види да је корист коју ће имати након овог преузимања довољна да тргује са њеним тренутним пословањем, они прихватају или пристају на посао који стицалац нуди. Највећа корист која се циљном предузећу нуди овим преузимањем је цена по акцији која је често боља од тренутне тржишне цене.

  • Циљна компанија може добити и друге погодности, уз бољу цену по акцији која укључује боље могућности за проширење пословања, истраживање различитог тржишта, ширење различитих линија производа итд.
  • Веома је важно напоменути да у преузимању увек постоји регулаторно тело државе чије је одобрење обавезно да би се преузимање догодило.
  • У случају да регулаторно тело не одобри услове преузимања или сматра да би преузимање било какво било штетно, то се не би догодило ни након што се и преузималац и циљна компанија сагласе са преузимањем.

Предности

Много је предности повезаних са пријатељским преузимањем:

  • У овом преузимању и стицалац и циљна компанија учествују у дизајнирању структуре посла на обострано задовољство.
  • У овом преузимању, циљна компанија не мора да се суочи или доживи било какве досадне спорове или губитке који могу настати због других врста преузимања, као у случају непријатељског преузимања.
  • Генерално боља цена по акцији је још једна предност пријатељског преузимања.

Пријатељско преузимање против непријатељског преузимања

За разлику од пријатељског преузимања, у непријатељском преузимању циљна компанија не жели да га стицалац стекне.

Када је преузимање без сагласности одбора директора циљне компаније. У одбору директора циљне компаније је непријатељски расположен, а преузимање се назива „непријатељско преузимање“.

Овом врстом преузимања, стицалац ће директно отићи акционарима компаније да би стекао акције циљне компаније, без обавештавања управе циљне компаније о таквим радњама.

Стицалац може наставити са непријатељским преузимањем користећи било коју од следећих стратегија:

  • Тендерска понуда: У тендерској понуди, компанија стицалац даје јавну понуду за куповину акција од акционара циљне компаније по цени већој од тренутне тржишне цене.
  • Проки Фигхт: У препуцавањима, компанија стицалац обавезује акционаре циљне компаније да користе своје прокси гласове на начин који иде у корист компаније стицаоца како би могли да изврше жељене промене у циљној компанији или у њеном управљању.

У случају непријатељског преузимања, циљна компанија може да користи неколико механизама да се одбрани од непријатељског преузимања. Овај механизам може бити таблета за отров, одбрана крунског драгуља, одбрана Пац Ман итд.