Лонгнормална дистрибуција у Екцелу (формула, примери) | Како се користи?

У статистикама имамо термин који се назива логнормална расподела, а израчунава се да би се сазнала расподела променљиве чији се логаритам нормално дистрибуира, оригинална формула је врло сложена формула за израчунавање, али у Екцелу имамо уграђену функцију за израчунавање логнормалне дистрибуција коју Логнорм.Дист функција.

Шта је Логнормал Дистрибутион у програму Екцел

Логнормална дистрибуција даје континуирану статистичку дистрибуцију случајне променљиве која је нормално дистрибуирани логаритам. Следе врсте логнормалних функција које се користе у Екцелу: -

ЛОГНОРМ.ДИСТ Формула

Синтакса функције расподеле дефинисана је као ЛОГНОРМ.ДИСТ (к, меан, стандард_дев, кумулативно) у екцелу који враћа логнормалну расподелу к, са датим параметрима за средњу вредност и стандардну девијацију природног логаритма, Лн (к). Горња функција захтева следеће параметре или аргументе: -

  • к: - потребна вредност „к“ чија логнормална расподела треба да се врати.
  • средња вредност: - средња вредност Лн (к)
  • стандард_дев: - стандардна девијација Лн (к)
  • кумулативно: - Ако је кумулатив ТРУЕ, тада функција враћа кумулативну дистрибуцију, иначе ФАЛСЕ даје густину вероватноће.

Функција кумулативне расподеле (ЦДФ) је променљива вероватноће која узима вредност мању од једнаку к. Док функција густине вероватноће (ПДФ) континуиране случајне променљиве објашњава релативну вероватноћу да случајна променљива к поприми дату вредност.

Такође је ЛОГНОРМ.ДИСТ генерално користан у анализи цена акција, јер се нормална дистрибуција не може применити за израчунавање цене акција. Функција се такође може користити за израчунавање цена опција за Блацк Сцхолес модел.

Израчунавање логнормалне дистрибуције Екцел параметара

Прођимо кроз неке примере за логнормалну дистрибуцију коришћене у екцелу.

Овде можете преузети овај Логнормал Дистрибутион Екцел предложак - Логнормал Дистрибутион Екцел Темплате

Размотрите испод цене акција наведених компанија за постизање средњих и стандардних одступања екцел параметара.

Корак 1:- Сада израчунајте вредности природног логаритма за одговарајуће цене акција.

Као што се може видети из горњих података, = ЛН (Нумбер) даје вредност природног логаритма датог броја.

Корак 2:- Затим израчунајте квадратне вредности бројева природног логаритма, исто је приказано у доњој табели.

Корак 3: - Сада бисмо такође тражили збир природног логаритма цене акције и збир квадратних вредности природног логаритма за израчунавање стандардне девијације.

Корак 4: - Следеће израчунајте средњу вредност за природни логаритам за цену акције.

Средње, µ = (5,97 + 5,99 + 6,21 + 6,54) / 4

Или µ = 6,18

Корак 5: - Израчун за стандардну девијацију може се извршити ручно и користећи директну Екцел формулу.

Испод је табела за средње вредности и вредности стандардне девијације за цену акције.

Стандардна девијација израчунава се коришћењем = СТДЕВ.С (Распон колоне природног логаритма лн (цена залиха)).

Међутим, горе наведени параметри за средњу и стандардну девијацију могу се даље користити за израчунавање екцел логнормалне расподеле било које задате вредности „Кс“ или цене акције. Објашњење за исто приказано је у наставку.

Корак 1:- Размотрите доњу табелу да бисте разумели функцију ЛОГНОРМ.ДИСТ

Горња табела приказује вредности параметара потребне за израчунавање екцел логнормалне расподеле за к, која је 10.

Корак 2:- Сада ћемо уметнути вредности у функцију формуле да бисмо дошли до резултата, избором аргумената Б2, Б3, Б4, а кумулативни параметар имаће опције ТРУЕ и ФАЛСЕ које треба изабрати.

ЛОГНОРМ.ДИСТ (к, средње, стандардни_дев, кумулативно)

Као што је приказано на горњем снимку екрана, прво ћете унети опцију ТРУЕ да бисте добили кумулативну функцију дистрибуције.

Тако долазимо до вредности приказане у ћелији Ц19 за кумулативну функцију расподеле (ЦДФ).

Корак 3: - Сада израчунајмо логнормалну расподелу у екцелу за функцију густине вероватноће (ПДФ) избором истог аргумента Б2, Б3, Б4 и ФАЛСЕ у кумулативном параметру.

Као што се види на горњој слици, у ћелији Ц20 долазимо до функције густине вероватноће (ПДФ).

Корак 4: - Као што се види у горњој функцији, ЛОГНОРМ.ДИСТ је компатибилан са верзијом Екцел 2010 и новијим верзијама. Међутим, можемо користити и ЛОГНОРМДИСТ који користи исте параметре као и за најновије верзије. Узимајући у обзир исте вредности параметара, попунит ћемо функцију за ЛОГНОРМДИСТ као што је приказано доле.

Као што се може видети, вредност је резултирала истом сликом као ЛОГНОРМ.ДИСТ за параметар ТРУЕ у кумулативном аргументу.

Ствари које треба запамтити о логнормалној дистрибуцији у програму Екцел

  1. Ако било који параметар или аргумент није нумерички, тада ће логнормална дистрибуција екцел вратити функцију #ВАЛУЕ! порука о грешци.
  2. Ако је аргумент к мањи и једнак 0 или ако је стандардна девијација мања и једнака 0, функција би вратила #НУМ! порука о грешци.
  3. Еквивалентни израз за израчунавање ЛОГНОРМ.ДИСТ је ЛОГНОРМ.ДИСТ (к, меан, стандард_дев) = НОРМ.С.ДИСТ ((лн (к) -средња) / стандард_дев)
  4. Ова функција је компатибилна за верзију 2010 и новије верзије, у верзији 2007 и старијим, мора се користити ЛОГНОРМДИСТ (к, меан, стандард_дев), који враћа кумулативну логнормалну расподелу к, где се лн (к) нормално дистрибуира са параметрима / аргументима, стандард_дев.