Индекс залиха | Списак 5 најбољих врста берзанског индекса

Шта је индекс залиха?

Берзански индекс који је познат и као берзански индекс је алат који се користи за одређивање учинка акција / хартија од вредности на тржишту и за израчунавање поврата на уложене инвестиције, а користе га инвеститори да би имали сазнања о перформансама улагања и приступе укупној вредности коју поседују.

Индекси се често користе као репер за поређење перформанси узајамног фонда и ЕТФ-а. Индекс се даље користи као инвестициона одлука пре прилагођавања портфеља. Јер нпр. известан број узајамних фондова упоређује своје приносе са приносима у С&П 500 показујући инвеститорима како њихови фондови раде у тандему у односу на индекс.

Списак топ 5 врста индекса залиха

Испод је листа најбољих берзанских индекса -

# 1 - Стандардни и лоши 500 (С&П 500)

С&П 500 је велики и разноврстан индекс састављен од 500 акција којима се највише тргује, посебно у САД-у. Будући да су САД епицентар финансијских активности које утичу на цео свет, овај индекс даје добар показатељ кретања у САД-у као тржишту. Тржишно је пондерисана (пондерисана капитализацијом), свака акција је представљена пропорционално њеној тржишној капитализацији. Дакле, ако се укупна тржишна вредност свих 500 компанија у С&П 500 повећа за 6%, вредност индекса такође се повећава за 6%.

У овај индекс су укључене фирме из различитих сектора, као што су:

  • Финансијски сектор
  • Здравствена заштита
  • Индустриалс
  • Информациона технологија
  • Потрошачке спајалице
  • Енергија
  • Медији

# 2 - НАСДАК

То је индекс САД-а који мери учинак око 3.000 компанија, укључујући стране компаније. Претежно познат по технолошким компанијама као што су Гоогле, Аппле и другим фирмама у фази раста, НАСДАК такође мери залихе из других сектора као што су:

  • Индустриал
  • Осигурање
  • Превоз
  • Енергија

Вредност НАСДАК-а израчунава се на основу изванредних залиха компаније, тј. Просека тржишне капитализације више фирми који је део индекса. Стога су перформансе НАСДАК-а директно пропорционалне перформансама технолошког сектора. Постоје 3 различита нивоа тржишта, наиме:

  1. Тржиште капитала (мала капитализација): Тржиште капитала за предузећа са малим нивоима тржишне капитализације и захтевима за уврштавање на тржиште је мање строго.
  2. Глобално тржиште (Мидцап) укључује око 1.500 акција које представљају Насдак-ова светска тржишта и од њих се захтева да испуне строге финансијске захтеве и захтеве за ликвидношћу. Постоје одређени стандарди корпоративног управљања који морају бити испуњени.
  3. Глобал Стоцк Маркет (Ларге Цап) је индекс пондерисан тржишном капитализацијом који се састоји од америчких и међународних акција. Потребно је да се испуне строжији захтеви у поређењу са средњим капиталом и релативно ексклузивно у поређењу са другима. Одељење за котацију редовно ће прегледати учинак и повезана правила која регулишу ове залихе.

# 3 - ДЈИА (индустријски просек Дов-Јонес-а)

ДЈИА је један од најстаријих и најпознатијих индекса на свету који обухвата 30 главних компанија које припадају лидерима у индустрији и које значајно доприносе индустрији и берзи. Дов је просечно пондерисан индекс цена на берзи који указује да се било која врста поделе или прилагођавања акција не узима у обзир при израчунавању просечне цене.

С обзиром да представља велики део америчког тржишта, процентуална промена Дов-а не би се требала тумачити као једнака шанса на укупном тржишту. То је због функције пондерисане ценом. На пример, ако вредност једне акције падне са рецимо 450 УСД на 50 УСД, целокупан берзански индекс може пасти за око 3.000 поена, с обзиром да је квантум једне акције тежак на бази 30 фирми. Како се индекс састоји од неких добро успостављених компанија у САД-у, велике промене у индексу углавном могу одговарати целокупном кретању на тржишту, мада не нужно на истој скали.

# 4 - ФТСЕ 100 индекс (Финанциал Тимес Стоцк Екцханге)

Овај индекс чини 100 компанија уврштених на Лондонску берзу са највећом тржишном капитализацијом коју одржава ФТСЕ Група (подружница Лондонске берзе). Многе од ових 100 фирми усредсређене су на међународно тржиште и стога можда нису најбољи показатељ да британска економија функционише и на њих значајно утиче курс фунте. Индекс берзе ФТСЕ 250 могао би се узети у обзир с обзиром да укључује мањи удео међународних фирми.

Цене акција пондерисане су тржишном капитализацијом, тако да већа предузећа више разликују индекс уместо мањих. Основна формула индекса залиха је:

Фактор прилагођавања слободног промета представља проценат свих издатих акција које су лако доступне за трговање. Тржишна капитализација компаније са слободним прометом израчунава се користећи тржишну капитализацију (број акција * цена акције) и помножава се са фактором слободног промета. Не укључује ограничене јединице залиха које поседују инсајдери попут ЕСОП-а.

# 5 - Русселл индекси

Овај индекс је породица глобалних индекса капитала компаније ФТСЕ Русселл која дозвољава инвеститорима који прате перформансе одређених тржишних сегмената. Многи менаџери узајамних фондова или ЕТФ фондова користе ФТСЕ Русселл као мерила за мерење својих перформанси. Најутврђенији индекс у серији је Русселл 2,000, који искључиво прати америчке залихе Русселл 3,000 са малим капиталом. Учесници Русселл 3000 и његових подскупова одређују се сваке године током годишње реконституције са кварталним побољшањима, укључујући било која ИПО-а. Првих 1.000 компанија су компаније са великим капиталом, а остале су компаније са малим капиталом.

Берзански индекс има заснован на правилима и транспарентан процес формирања индекса пописом свих фирми у опадајућем редоследу према тржишној капитализацији прилагођеној плутању (стварни број акција доступних за трговање).

Последње мисли

Берзански индекс који се такође назива индексом берзе је показатељ учинка хартија од вредности у неком одељењу. То је алат који користе финансијски менаџери и инвеститори за описивање стања на тржишту и упоређивање поврата одређених инвестиција. Индексе је релативно лакше интерпретирати и указују на перформансе уживо, повећавајући њихов значај широм света.

Генерално је користио репер широм света како би дао брзу индикацију учинка залиха у свим секторима. Покрет такође има широко распрострањен утицај на друге макроекономске факторе као што су политичка и укупна економија такође.

Берзански индекс даје брзу индикацију у ком смеру се тржиште креће, као и која индустрија / компанија покреће промену.