Међународне обвезнице (дефиниција) | Најбоље 3 врсте међународних обвезница

Шта су међународне обвезнице?

Међународне обвезнице су дужнички инструменти које издаје недомаћна компанија у циљу прикупљања новца од међународних инвеститора и обично су деноминирани у валути земље издаваоца са примарним циљем да привуку већи број инвеститора.

Врсте међународних обвезница

# 1 - Еурообвезнице

Прва врста међународних обвезница је једноставно обвезница која је деноминована у другој валути од домаће валуте земље или тржишта на којем је издата. Не мора бити деноминовано у ЕУР. Еврообвезнице могу имати следеће разлике између издаваоца, апоена и земље у којој се издају:

  1. Издавалац (држављанство компаније која издаје)
  2. Деноминација обвезница (валута)
  3. Земља у којој се издаје

Пример би била шпанска банка (А) која у Лондону (Ц) издаје обвезницу деноминовану у јапанском јену (Б).

# 2 - стране обвезнице

Страна обвезница је обвезница коју страни ентитет издаје на домаћем тржишту у домаћој валути. Стране обвезнице могу имати следеће разлике између издаваоца, апоена и земље у којој се издају:

  1. Издавалац (држављанство компаније која издаје)
  2. Земља у којој се издаје

Деноминација обвезнице биће валута земље Б. Пример би могла бити француска компанија (А) која емитује обвезницу у америчком долару у САД-у.

# 3 - Глобална обвезница

Трећа врста међународне обвезнице је обвезница коју страни инвеститор издаје у другој валути која није домаћа, а такође се издаје на тржишту за које је валута истовремено домаћа. Глобалне обвезнице могу имати следеће разлике између издаваоца, апоена и земље у којој се издају:

  1. Издавалац (држављанство компаније која издаје)
  2. Који је назив обвезница (валута) и за коју државу је ова валута локална?
  3. Земља у којој се издаје

Пример би могао бити аустралијска банка (А) која је издала ГБП обвезницу (валута Б) у Лондону (земља Б) и у Јапану (Ц).

Предности међународних обвезница

  • Диверзификација - Улагањем у страну обвезницу, ми смо изложени различитим земљама. Корелација између домаће привреде и привреде чију смо обвезницу купили је обично ниска. Стога, у случају било које политичке, економске кризе на једној економији можда неће утицати на другу економију. На тај начин инвеститор ће моћи да диверзификује свој портфељ.
  • Изложеност на иностраном тржишту - Инвеститор који је заинтересован за инвестирање на страним тржиштима може користити међународне обвезнице као један од начина да стекне изложеност. Дакле, инвеститор би могао имати користи ако економија у коју је инвестирао расте.
  • Висок принос - Међународне обвезнице понекад имају висок ризик у поређењу са домаћим обвезницама, заузврат које нуде високе приносе. Ово би могла бити добра прилика за оне који су високи приноси заинтересовани за преузимање високог ризика.
  • Хедгинг - Ако је инвеститор већ инвестирао у страну економију, увек постоји изложеност ризику девизног курса. Улагање у такве економије коришћењем обвезница може бити погодно за заштиту изложености.

Мане међународних обвезница

  • Ризик за земљу - Улагање у међународне обвезнице представља додатни ризик због нестабилности владе или тржишта. Изненадне политичке промене такође могу резултирати губицима.
  • Ризици које је тешко квантификовати и повезати - Међународне обвезнице могу се користити за диверзификацију портфеља који се могу сматрати погодним када су услови добри. Али у случајевима економске кризе тешко је квантификовати ризик и пронаћи корелацију.
  • Волатилност валута - Као што знамо, због умешаности девизног курса у међународне обвезнице, увек постоји додатни ризик због изложености валути.
  • Трошкови трансакције су високи - Овде идемо широм земље и покушавамо да имамо посла са брокерима и маркет мејкерима у другим земљама, тако да би трансакцијски трошкови могли бити већи.
  • Ликвидност је често ниска - Како је врло мали број људи заинтересован за улагање у међународне обвезнице, стога је ликвидност често ниска у поређењу са домаћим обвезницама.

Закључак

Међународне обвезнице су веома погодне за диверзификацију портфеља на међународном нивоу, стицање изложености страним хартијама од вредности, висок принос и ако инвеститор жели да се заштити од своје изложености у страној економији. Али истовремено, међународне обвезнице доносе ризике везане за валуту и ​​земљу. Такође, инвеститор мора бити свестан забринутости међународног тржишта, као и геополитичких и економских ризика пре улагања у такве обвезнице.