Систем обрачуна трошкова налога (дефиниција, карактеристике) | Врсте и пример

Шта је систем обрачуна трошкова посла?

Обрачун трошкова налога је систем додељивања трошкова производње одређеном производном послу; овај систем се користи када се сваки излаз разликује од осталих. Овај систем углавном користе оне организације које пружају послове специфичне за купца; то значи да други не могу да користе исти производ - на пример, производња машина и опреме према спецификацији коју даје купац. Услуге које пружају професионалци попут доктора, правника и овлашћених рачуновођа су специфичне за клијента; стога се утврђивање трошкова ових услуга израчунава методом обрачуна трошкова налога за посао.

Врсте трошкова укључених у обрачун трошкова посла

Код налога за посао коштају различито - укључени су различити типови трошкова који су углавном подељени у три категорије:

  • Директни материјал - Директни материјали највише доприносе трошковима наруџби посла. Сировине које се директно троше за завршетак одређеног посла или производњу готових производа спадају у директни материјал. Ови трошкови у потпуности зависе од квалитета и количине готових производа.
  • Директан рад - У наруџби за посао утврђују се трошкови рада који се користе у одређеном послу и додају се трошковима производње. Директни трошкови рада израчунавају се на основу бр. радне снаге и бр. урађених сати. Ако се одређени посао односи на пружање услуга, тада се директни трошкови рада састоје од готово 80% - 90% укупних трошкова.
  • Надземни - Општи трошкови су они трошкови који настају у производњи производа или пружању услуга које нису директни рад и непосредни материјал попут закупнине, електричне енергије, амортизације, законских накнада и било ког другог. Неки режијски трошкови су променљиви, а неки су фиксни.

Карактеристике система обрачуна трошкова налога

  • Према редоследу посла, сваки посао има своје карактеристике.
  • У овој врсти трошкова, сваки посао је урађен само на основу налога купаца, а не као редовна производња.
  • У овом начину обрачуна трошкова, сваки посао се третира као место трошкова.

Пример трошкова налога за посао

Узмимо пример система коштања налога за посао.

Овај образац за израчунавање трошкова налога за посао можете преузети овде - Екцел образац за израчунавање трошкова налога

Нотебоок Инц је штампарија и канцеларијски материјал која је од једног од својих купаца добила поруџбину од 5000 копија. Према спецификацији коју је купац доставио 1. августа 19, нотебоок инц мора да испоручи 20. августа или раније. Према компанији, посао могу завршити у року од десет дана. Због тога су започели 5. августа’19 и овај посао доделили као посао бр. 10/2019. По завршетку овог посла компанија је имала трошкове испод трошкова.

Директни материјали: За израду једне копије рачуна потребне су две јединице сировине; стога ће се за производњу 5000 примерака потрошити 10000 јединица сировина које је компанија набавила у различите - различите датуме према захтеву. У почетку су трошкови сировине износили 10 долара по јединици. Међутим, од 13. августа 19, повећао се за 1 УСД због недостатка сировина на тржишту. Укупни трошак утрошене сировине је 10500 УСД.

Директан рад: За израду једне копије фактуре потребан је један сат радне снаге, а трошак једног радног сата је 5 УСД. За завршетак посла потрошено је 5000 радних сати које је компанија узела у различитим - различитим данима у зависности од доступности сировина. Укупни трошкови директног рада су 25000 УСД.

Трошкови производње: Трошкови компаније су 20000 америчких долара, што укључује амортизацију постројења и машина, закуп фабрика и канцеларија и друге режијске трошкове потрошене у производњи ових 5000 копија рачуна.

Предности трошкова налога за посао

Следе предности преноса трошкова наруџби.

  • Помаже менаџменту у анализи материјала, рада и општих трошкова који настају у производњи или завршетку посла.
  • Помаже у идентификовању ефикасности машина и радне снаге.
  • Метода обрачуна трошкова налога помаже у контроли трошкова и бољем коришћењу ресурса.
  • Помоћу методе обрачуна трошкова налога менаџмент може утврдити који је посао профитабилан, а који није.
  • Помаже у поређењу са сличним послом који ће се обављати у будућности и такође ће бити основа будућих послова.
  • Такође су идентификовали отпад и оштећења настала у производњи или завршетку посла, и сходно томе, могу се предузети кораци да се ово сведе на минимум.

Недостаци трошкова налога за посао

Следе недостаци коштања налога за посао.

  • То је дуготрајна и скупа ствар због снимања материјала, радне снаге и дневних трошкова, као и због специфичног снимања на послу.
  • Поређење трошкова је тешко јер се у овој методи табела трошкова припрема за сваки посао посебно према спецификацији.
  • Ако се два посла истовремено одвијају истовремено, постоји могућност грешке јер трошкови једног посла могу бити књижени на другом послу.
  • У трошковима налога за рад, режијски трошкови се заснивају на проценама, јер је изазовно знати опште трошкове, који су директно повезани са одређеним послом, јер се већина режијских објеката користи за више послова. Стога постоји шанса за алокацију вишка / недостатка трошкова.
  • Они углавном зависе од стручности руководиоца производње. Стога, особа која додељује трошкове одређеном послу мора имати знање; у супротном, мала грешка може променити трошкове производа.

Закључак

Наплата трошкова посла корисна је само за оне организације које раде на основу захтева купаца, а један посао се разликује од другог тако да се могу израчунати трошкови сваког посла. Ипак, од виталне је важности идентификовати све трошкове који настају приликом завршетка посла, јер ће у противном бити изгубљени за компанију, јер трошак једног посла не може бити додељен другом послу. То је скупа ствар јер захтева вештине и знање за идентификацију трошкова, анализу и контролу трошкова.