Опис посла ЦФО | Квалификација и улога главног финансијског директора

Опис посла финансијског директора (главни финансијски директор)

ГФС је главни финансијски директор, који управља финансијама компаније што укључује планирање, доношење значајних одлука које се односе на инвестиције, израду стратегија и управљање финансијским активностима, укључујући буџетирање, предвиђање трошкова, ублажавање финансијских ризика за одрживи раст уз свеукупни надзор финансијског и рачуноводственог тима и запослених.

Главни финансијски директор (ЦФО) је виши извршни директор у организацији која управља финансијским акцијама компаније. Главни финансијски директор (ЦФО) један је од кључних људи који пружају програмску и оперативну подршку компанији. Финансијски директор надгледа читаву финансијску јединицу и главна је финансијска особа за организацију. Основна улога главног финансијског директора укључује вођење финансија компаније, управљање ризиком и одлучивање о инвестиционим стратегијама.

Генерално, финансијски директор извештава директно председнику / извршном директору и помаже извршном директору (ЦОО) у свим стратешким и свакодневним питањима која се односе на анализу трошкова и користи, управљање буџетом, предвиђање потреба и обезбеђивање нових финансијских средстава.

Основни опис посла финансијског директора

Главни финансијски директор (ЦФО) одговоран је за финансијске, административне и оперативне операције компаније. Основна улога укључује развој оперативне и финансијске стратегије, метрике везане за целокупну стратегију групе, као и континуирано праћење и развој и контролне системе дизајниране за извештавање о тачним финансијским резултатима и очувању имовине предузећа.

Улога главног финансијског директора (ЦФО)

  • Припремите и представите финансијске податке: Примарни опис посла финансијског директора укључује представљање и извештавање о тачним и благовременим финансијским информацијама компаније. Сви актери попут акционара, кредитора, инвеститора, менаџмента и других заинтересованих лица ослањају се на финансијске информације дате у опису послова финансијског директора. То укључује рад на годишњем финансијском извештавању, извештавању о приходима / расходима организације, саопштењима за штампу, развоју и праћењу буџета за уговоре / грантове и организације.
  • Доношење одлуке и одржавање структуре капитала: Ово је још један важан посао укључен у опис посла финансијског директора. Главни финансијски директор (ЦФО) одговоран је за целокупно финансијско здравље компаније. Он мора да донесе одлуку попут тога на који начин треба уложити средства компаније да би се побољшала финансијска ситуација. Требало би да узме у обзир све факторе као што су ризик, ликвидност, тржишни услови итд. Опис посла финансијског директора такође одређује адекватну структуру капитала предузећа. Он мора да зна шта би требало да буде најбоља комбинација односа дуга и капитала за компанију, тако да се средствима компаније управља на најбољи могући начин.
  • Не само прошлост, већ и потрага за будућношћу: Главни финансијски директор (ЦФО) није одговоран само за прошло и садашње финансијско стање компаније, већ и пази на будуће финансијско здравље компаније. Он мора бити у стању да идентификује најефикаснија подручја компаније и зна како да то искористи.
  • Улога главног финансијског директора је да учествује у развоју новог пословања и помаже извршном директору и извршном директору у изради потенцијалних програмских буџета, идентификовању нових могућности финансирања и утврђивању исплативости будућег пружања услуга. То ће укључивати рад са другим кључним старијим особама организације како би се осигурао финансијски и оперативни успех кроз анализу трошкова и користи, уз поштовање свих повезаних уговорних и програмских захтева.
  • Обука и повећање свести и знања у вези са питањима финансијског управљања у целој организацији.
  • Друга улога главног финансијског директора је да са председником / извршним директором ради на дугорочној стратешкој визији компаније која укључује неговање и неговање односа са заинтересованим странама на различитим нивоима, као и помоћ у развоју и преговарању о уговорима.
  • Улога главног финансијског директора је да развија и одржава проверу унутрашњих контрола како би се заштитила финансијска имовина организације.
  • Улога главног финансијског директора је да редовно присуствује састанцима одбора и пододбора и пружа корисне / неопходне финансијске улоге о различитим параметрима.
  • Улога главног финансијског директора је надгледање банкарских активности организације.
  • Улога главног финансијског директора је да обезбеди одговарајући новчани ток који ће задовољити потребе организације.

Опис посла финансијског директора - Вештине

извор: заиста.цом

Улога описа посла главног финансијског директора је од суштинског значаја за успех организације јер је посао главног финансијског директора тражити снагу компаније и разумети слабости и носити се с њима, припремати финансијске извештаје и комуницирати са другим људима и осигурати им да јесмо на правом путу. Захтев да постанете финансијски директор разликује се у зависности од структуре организације. Међутим, уобичајене особине укључују:

  • Стратег: Финансијски директор мора добро разумети перспективу компаније на широком нивоу, јер улога описа посла главног финансијског директора није ограничена само на одељење за финансије. Финансијски директори морају бити стратешкији и понашати се више као пословни партнер у пружању помоћи председнику / извршном директору.
  • Преводилац: Финансијски директор мора бити у стању да преведе финансијске кључне показатеље успешности организације у корисне информације за генералног директора и претвори стратегију извршног директора у број финансијских података који се могу делити са јавношћу или широм организације. Финансијски директор мора бити у стању да стварне резултате врати менаџменту и предложи начине за њихово побољшање.
  • Финансијски податак: Извештавање финансијских информација одбору, заједно са одобравањем свих финансијских извештаја.
  • Портпарол: Финансијски директор је одговоран за медије / акционаре за било која финансијска питања / ажурирања која укључују комуникацију са акционарима и мотивисање колега да извршавају стратегију компаније.
  • Широко техничко знање: Финансијски директор треба да има широко техничко знање. Заједно са финансијским управљањем и извештавањем, финансијски директори треба да знају основе предвиђања кредита, инвестиција и новчаног тока; информације о технолошким системима и још много тога.
  • Менаџер ризика:Финансијски директор треба да буде поуздан саветник када је реч о ризику, посебно када предузећа постају сложенија и међународнија. Не само да треба да идентификују, процене и одговоре на текуће и нове ризике по организацију, већ морају да обезбеде усклађеност са све већим бројем прописа и закона.
  • Искуство у корпоративном управљању и добре вештине о којима се може преговарати

Опис посла финансијског директора - Квалификација

извор: заиста.цом

  • Мора бити магистар рачуноводства или пословне администрације или еквивалентно пословно искуство. Пожељни кандидати са дипломом МБА из области финансија и овлашћеним јавним рачуновођом или овлашћеним рачуноводством менаџмента
  • 10+ година искуства за велику компанију или одељење велике корпорације.
  • Искуство у партнерству са извршним тимом и висок ниво писмених и усмених вештина комуникације.

Опис посла финансијског директора - закључак

Улога главног финансијског директора (ЦФО) увек се развија и много се променила променом у структури индустрије. Како улога главног описа финансијског службеника од особе захтева да размишља и из финансијске и из оперативне перспективе, информације и знање о најновијем тренду увек делују као катализатор успеха кандидата у улози.

Препоручени чланци

Ово је био водич за опис послова финансијског директора (главни финансијски директор). Овде ћемо разумети улоге и одговорности главног финансијског директора (ЦФО), укључујући основну функцију главног финансијског директора, потребне вештине и потребне квалификације.

  • Примери финансијске имовине
  • Врсте финансијске имовине
  • Посао личног банкара - перспективе каријере
  • Каријера управљања портфељем
  • <