Напомена о задужењу (значење, примери) | Како то функционише?

Шта је задужење?

Дебитна напомена је напомена коју купац робе шаље добављачу робе када проценат робе има недостатке и наводи да би се смањио износ куповине који се плаћа након прилагођавања робе са недостатком. Други разлог за слање овог случаја је када је купац прекомерно наплаћен за робу која није продата. Може се догодити да продавац погрешно надува рачун купца и слањем белешке продавач се о томе наговести. Може се послати и када је рачун купца недовољно наплаћен.

Такође, погледајте дебитну наспрам кредитне напомене

Обрачун задужења са примером

Да бисмо разумели концепт задужнице, морамо дубоко ископати. Због тога ћемо видети како то утиче на пословне књиге купца и продавца.

За илустрацију ћемо узети пример.

Рецимо да је компанија МНЦ купила робу у вредности од 40.000 америчких долара од компаније С&С Традерс. А компанија МНЦ открива да је 2% од укупне купљене робе неисправно. Компанија МНЦ издала би задужницу у којој се наводи исто. Који би био унос у дневник у књигама рачуна компаније МНЦ?

Пре свега, проћи ћемо унос у дневник, а затим ћемо истражити зашто их уносимо.

С&С Традерс А / Ц …… .Др 800 -

За куповину клима уређаја - 800

Да бисмо ово разумели, морамо се вратити у време када је компанија МНЦ купила робу од компаније С&С Традерс.

Откако је МНЦ компанија купила робу у вредности од 40.000 америчких долара од компаније С&С Традерс. Запис у часопису за ово би био -

Куповина клима уређаја …… .др 40.000 -

За С&С трговце клима уређајима - 40.000

Овде се рачун за куповину терети јер су се трошкови повећали. А рачун за С&С Традерс се признаје јер се обавеза повећала како је С&С Традерс продавац робе.

Да бисмо минимизирали куповину (јер су пронађени неисправни производи), ставке преокрећемо само за износ за који се утврди да је неисправан.

Рачун за куповину који се књижи за неисправан износ је повраћај куповине. Али како се куповина може смањити из више разлога и може се издати из различитих разлога, нећемо одобрити рачун „повраћај куповине“.

Многи тврде да би рачун за „повраћај куповине“ требало кредитирати, а не рачун за „куповину“. За то постоји рачуноводствено објашњење.

Ако узмемо исти пример, видећемо да би унос куповине био -

Куповина клима уређаја .. ..др 40.000 -

За С&С трговце клима уређајима - 40.000

Ако су пронађени 2% неисправних производа, унос би био двострук -

С&С Традерс А / Ц …… Др 800 -

За куповину клима уређаја - 800

Куповина клима уређаја …… .др 800 -

За повраћај куповине клима уређај - 800

То ће створити прави ефекат у главним књигама, а као резултат тога, предузеће ће моћи да унесе сличан утицај на завршне рачуне и биланс стања.

Карактеристике задужења

Сада када смо схватили шта је задужење и како се прослеђује књиговодствени унос, погледаћемо најзначајније карактеристике задужнице -

  • Послао купац: Купац увек издаје задужницу. Купац жели да обавести продавца да се рачун продавца терети из одређеног разлога. А разлог је такође наведен у белешци, заједно са намером задуживања рачуна продавца.
  • То утиче на књигу поврата куповине:Након издавања ове белешке, куповина кредита се смањује, а повраћај куповине повећава. Дакле, исправан унос би био да прво смањимо куповину, а затим проследимо унос где ћемо задужити куповину и одобрити повраћај куповине.
  • То се врши само при куповини кредита:Када купац купује робу на кредит и осећа да је потребно смањити износ куповине из разлога као што су неисправни производи, погрешно повећан износ куповине итд. Издаје се ова напомена.
  • Позитивно је за купца:Позитивно је за купца јер би купац морао да плати мање због терећења рачуна продавца. Због тога се износ који се терети назива позитивним износом.
  • Резултат прихватања:Тек када продавац прихвати ову белешку, дебитна белешка има вредност; јер тада продавац издаје кредитно писмо у којем се наводи прихватање терећења рачуна продавца, а продавац ће такође извршити неопходне промене у својим књигама рачуна.