Дужник (дефиниција, примери) | Шта значи дужник?

Значење дужника

Дужник је особа или било који други облик странке у трансакцији која дугује новац другој страни. Прималац се назива повериоцем, док је давалац познат као дужник, а услови плаћања варирају за сваку трансакцију на основу услова о којима су стране разговарале.

У случају хипотеке, дужник плаћа камату у замену за зајам узет од зајмодавца поред позајмљене главнице.

Како израчунати трајни зајам дужника?

Случај 1

Повратак једноставно позајмљеног новца без камате:

Позајмљени капитал = Капитал који треба вратити

Случај 2

Повратак једноставно позајмљеног новца са једноставним каматама

Износ који треба вратити (А) = Главница (П) * Каматна стопа (Р) * Време (Т) / 100

Случај 3

Повратак једноставно позајмљеног новца са сложеном каматом

Износ који треба вратити (А) = главница (П) * [1 + камата (Р)] ^ (време (Т)

Дужници, у већини случајева, морају да плаћају према сложеној каматној стопи.

Примери дужника

Овај образац за дуг за Екцел можете преузети овде - образац за дуг за Екцел

Пример # 1

Господин А жели да купи аутомобил вредан 100.000 америчких долара. Из расположиве уштеђевине може да уложи 30.000 долара. Међутим, недостаје му 70.000 долара. Обраћа се финансијском саветнику који му саветује да се одлучи за лични зајам.

Господин А посећује АБЦ банку која му нуди зајам од 70.000 америчких долара на рок од 5 година који се враћа уз камату од 10% годишње. По регистрацији зајма, господин А је познат као „дужник“ и банка, што је друга страна која се назива „поверилац“. Једном када се господину А исплати износ зајма, он прилази продавцу аутомобила, исплаћује му износ од 100.000 долара и добија власништво над тим аутомобилом.

Међутим, с обзиром на то да је део износа његово задужење код банке, мора да им их врати на основу њихових кредитних услова.

Како се обрачун камате не помиње као сложена основа, подразумијева се да је ријеч о једноставној камати.

  • Главница (П): 70.000 УСД
  • Рок (Т): 5 година
  • Каматна стопа (Р): 10% годишње

Стога је израчунавање износа који треба платити на крају 5 година користећи доњу формулу како следи,

Износ који треба платити на крају 5 година (А) = [(П Кс Р Кс Т)] + главница (П)

  • (А) = 70.000 + [(70.000 Кс 10% Кс 5)]
  • = $105,000

На основу прорачуна, камата износи 35.000 УСД, а главница 70.000 УСД.

Пример # 2

Анна улази у дуг од 20.000 америчких долара на период од две године по каматној стопи од 2% сложеној годишње. Ана је у овом случају дужник. Израчунајте износ који треба платити на крају две године и укупне камате плаћене на овај дуг.

(Претпоставимо да Анна годишње плаћа рате).

Решење

  • Главница (П): 20.000 УСД
  • Каматна стопа (Р): 2% годишње
  • Време (Т): 2 године

Према томе, израчун износа који треба платити на крају две године користећи доњу формулу је следећи,

Износ (А) = [П (1 + Р) ^ Т]

  • (А) = [20.000 ((1 + 2%) ^ 2)]
  • = $20,808

Укупна плаћена камата за овај дуг

Укупна камата плаћена за овај дуг = 20.808 УСД - 20.000 УСД = 808 УСД.

Предности

  • Позајмљени износ се може подићи одједном. Износ зајма (или дуга) може се примити као једном, а који се касније враћа на рате. У случају хитних захтева, када дужнику недостаје потребан капитал, дуг се може подићи да буде довољан одмах.
  • Подизање кредита је начин да се новац искористи на тржиштима. Неактивни новац који лежи код поверилаца може се искористити за стварање више новца позајмљивањем дужницима. Дуг се може заснивати на договореним условима између страна.

Мане

  • То је облик одговорности. Због временске вредности новца, сваки позајмљени пени кошта у будућности више него данас. Отуда постоји интерес везан за задуживање. Дужник увек има елемент отплате везан за своје финансије. Иако ће плаћање бити извршено у мањим ратама за будуће датуме, оно што он плати више је него што је кредитор искористио.
  • Поверилац се увек придржава својих услова и одредби у време позајмљивања, које дужник мора поштовати да би искористио зајам.
  • Превелика задуженост негативно се одражава на биланс стања.
  • Поверилац се суочава са ризиком неизвршења обавеза. Дужник може испунити обавезе за будуће исплате зајма. Отуда постоји ризик који укључује такав посао. У већини случајева, повериоци су дужни да заштите свој ризик улазећи у пребијајући положај.

Ограничења

  • Дужник може или не мора бити свестан користи које може имати од камата. Каматне стопе су веома колебљиве на тржиштима и када почну да варирају, стварни приноси / исплате по основу осигурања могу се у великој мери променити. Међутим, тешко је предвидети кретање у будућности. Због тога морају да се договоре о дугу према њиховом погледу на тржиште, што може бити исправно, а можда и не.
  • Дужник одлази на дуг само у случају „потребе“ за новцем (или користи од таквог дуга). Стога им представља ограничење, у недостатку / одсуству којих се не може предузети следећи поступак. Такође се може догодити да је потребно за такав дуг, а доступне опције могу се закључити након детаљне анализе.

Закључак

Са становишта дужника, разни повериоци и обавезе као ставке биланса стања додају се на страну пасиве биланса стања, док се са становишта повериоца на имовину додају разни дужници или потраживања.

Осим плаћања готовином, у договору се од њих може захтевати и плаћање у натури, осим принципа дуга. Такви послови су специфични, прилагођени, у зависности од величине зајма и односа између повериоца и дужника. У таквим случајевима услови плаћања се такође разликују од општих услова зајма.