Комплетни водич за почетнике за сертификованог финансијског планера - ЦФП испит

Овлашћени финансијски планер

Ако размишљате о каријери у ЦФП, прво обратите пажњу на следеће чињенице -

  • Који се светски признати курс финансијског планирања нуди испод 700 америчких долара? Ако одговорите „ништа“, ево одговора за вас - то је ЦФП.
  • Будући да већина људи мисли да је ЦФП много лакши од било ког другог финансијског курса, подсетимо вас да треба да завршите три пуне године професионалног искуства у вези са финансијским услугама или две године приправништва да бисте испунили услове за ЦФП сертификат.
  • Пролазни проценат у 2015. години у просеку је око 67%.
  • У анкети коју је извршио одбор ЦФП, утврђено је да 85% кандидата сматра ЦФП сертификат најважнијим кораком у својој каријери, 95% је рекло да ЦФП нуди поштовање професионалних стандарда, а 97% је рекло да као финансијски планери етички кодекс понашање је веома важно које ЦФП
  • Да бисте добили ЦФП сертификат, морате се придржавати 4 е-образовања, испита, искуства и етике.
  • ЦФП одбор служи својим студентима више од 30 година. Будући да је овај одбор непрофитни, главни циљ одбора ЦФП је да створи изванредну вредност за своје студенте.

Горе наведено је само мали део целог леденог брега. Ако желите да знате све о ЦФП, читајте даље. Пружићемо вам све детаље у вези са форматом испита, критеријумима за испуњавање услова, процентом полагања, накнадама и многим другим.

Прво да видимо о чему се ради у ЦФП сертификацији.

    О програму сертификације ЦФП


    Ако сте у средњој каријери, можда сте упознали много финансијских планера који су вам обећали пружити подршку, али заправо су се подржавали у потрази за помагањем у постизању ваших финансијских циљева. Али ЦФП је другачији. Први и најважнији критеријум сертификованог сертификованог финансијског планера из етике, а тиме и свих финансијских планера који имају ЦФП сертификат; можете им поверити своје финансијске циљеве. Ако и сами желите да то будете, научићете и строге смернице за одржавање етике.

    • Улоге: Након добијања овере у сертификованом финансијском планеру, ваше могућности би биле много шире. Од планирања пензионисања до пореске уштеде, можете учинити готово све из делокруга финансијског планирања. Можете радити као финансијски менаџер, менаџер ризика, планер некретнина, планер пензионисања и многи други.
    • Испит: Од новембра 2014. промењен је формат испита. Сада је испит од 7 сати. Од 7 сати, требате полагати два, 3 сата испита. Између тога ћете добити паузу од 40 минута. Сада треба да одговорите на 170 питања. Значајно је лакше јер вам је потребан само један ниво за брисање.
    • Датуми ЦФП испита: Да би студентима омогућио да полажу ЦФП испит више пута годишње, одбор ЦФП је сваке године креирао три испитна прозора. Можете полагати испит сваке године у марту, јулу и новембру.
    • Глатко-пескасто: Постоји само пет предмета које требате проћи у својој ЦФП сертификацији. Курс је дизајниран на такав начин да студенти могу дубоко да проуче сваки предмет и схвате његову суштинску суштину како би га применили у стварном животу. Читав курикулум укључује различите аспекте финансијског планирања на микро и макро нивоу.
    • Подобност: За ЦФП сертификат углавном постоје два образовна захтева. Прво је завршити курсеве на факултету или универзитету кроз програм регистрован код одбора ЦФП, који се бави главним областима личног финансијског планирања. Друга је потврда да имате регионално акредитовани факултетски или универзитетски универзитетски или виши цертификат. Курсеве треба обавити пре него што уопште изађете на испит за ЦФП сертификат. Захтјев за стицање дипломе који можете завршити након полагања испита (у року од пет година). Ако желите да се сертификујете за ЦФП професионалца, потребно је да имате три године професионалног искуства са пуним радним временом у погледу финансијских услуга или у супротном треба да имате две године искуства у науковању које испуњава услове.

    Зашто ће вам бављење ЦФП-ом бити од користи?


    ЦФП је сертификат који помаже људима да добро планирају своје финансије. У САД је просечна старост становништва 36,8 година и стога је потреба за достизањем старосне границе за пензионисање са добром нето вредношћу од крајње важности. Штавише, постоје проблеми са незапосленошћу које нико не може занемарити. ЦФП отвара врата професионалцима и нуди вам много могућности. Погледајмо неке солидне разлоге због којих бисте требали полагати испит за сертификованог финансијског планера свим срцем -

    • Без обзира да ли се слажете или не, трошкови су битни. Ако желите да одслушате курс, а он није у погодном опсегу, да ли бисте га одрадили сами? Одговори се могу разликовати. Али у случају ЦФП, добићете и једно и друго - курс светске класе заједно са разумном накнадом коју лако можете платити. За овај курс морате платити само 700 америчких долара. Ако сте и даље забринути због наставног програма, читајте даље; схватићете зашто је то један од најбоље оцењених курсева на свету.
    • Ако сте претрпели финансијска питања или ако видите некога из близине који пати од тога, знали бисте какав је осећај. ЦФП вам не нуди само уносну прилику за каријеру, већ кроз ову каријеру можете помоћи многим људима да прилагоде своја финансијска једра и временом повећају своју уштеду и нето вредност. Како бисте се осећали ако на вашој страни имате некога коме можете веровати и који ће се побринути за ваше финансијске аспекте? Можете пружити исто поверење и погодности свим својим клијентима и помоћи им да успеју у својим финансијама.
    • ЦФП је а врло промишљен курс. Ништа није додато у наставни план и програм само да би се продао програм. Као што смо већ поменули, ЦФП има четири е-образовања (одобрени курикулум), испит (свеобухватни испит), искуство (3 године практичног искуства или 2 године приправничког стажа) и етику (строги кодекс понашања). Шта вам још треба у професионалној, глобалној квалификацији? Ако сте само дипломац и размишљате о томе да радите нешто другачије, дефинитивно можете испробати ЦФП. Као што би вам помогло да ојачате своје основне вредности и научило би вас практичним алатима за напредовање у каријери финансијског планирања.
    • ЦФП није професионалац који застарева током времена. Очекује се да финансијско планирање каријера би порастао за 41% у 2016. Размислите о томе. Ако постанете ЦФП и сваке године он порасте за скоро 50% у утицају, расту и као индустрија, докле бисте могли да допринесете!
    • ЦФП нуди сјајно потенцијал прихода такође. Не, није лако добити ЦФП сертификат. Али ништа није лако. Треба да се потрудите за било шта што је вредно дивљења. ЦФП сертификација не само да вам помаже да помогнете већем броју људи, већ вам помаже и да зарадите велики приход.

    Шта водеће компаније имају да кажу о ЦФП?


    ЦФП је квалификација коју многи људи не прате. Можда зато што постоји много захтева или можда нису сигурни да би то прошли. ЦФП је сертификат који узима све вас ако желите да га очистите. Ако сте овлашћени рачуновођа (ЦА), овлашћени јавни рачуновођа (ЦПА), овлашћени финансијски консултант (ЦхФЦ) или имате сличне квалификације, тада можете директно да приступите испиту за ЦФП; у супротном, морате да прођете кроз друге захтеве које смо раније поменули.

    Без обзира на чврстину ове сертификације, многи људи из водећих компанија или врхунских финансијских институција су је наставили. Погледајмо шта имају да кажу о сертификацији -

    • Финансијске фонтане: Можда нисте чули за ову компанију, али оснивач и извршни директор ове финансијске институције, Лазетта Раинеи Брактон извршила је ЦФП и изузетно јој се диви. Ланзетта каже да је ЦФП нека врста одговорности према људима који помажу својим клијентима да остваре свој пуни потенцијал у новчаним питањима. Каже да можда мислите да су захтеви на неки начин сувишни, али истина је да без тих захтева ниједан стручњак за ЦФП не би могао да достигне стандардни одбор за ЦФП који је постављен да задовољи потребе клијената.
    • Америприсе Финанциал: Финансијски саветник и помоћник потпредседника Америприсе Финанциал-а, Јефф Цромптон, мислио је да ће ЦФП бити лакше очистити. Али касније, док је седео на часовима, схватио је да је ЦФП потпуно другачија игра са лоптом. И није ствар само у финансијском планирању; ЦФП радије учи некога да испуњава услове за свеобухватно финансијско планирање. Такође је напоменуо да је у свом подручју пронашао само 6 људи који су у стању да се позиционирају као свеобухватни финансијски планери и имају ЦФП и ЦФА квалификације.
    • Меррилл Линцх: Двигхт Матхис, шеф развоја нових саветника, Меррилл Линцх, каже да је Цхартеред Финанциал Планнер премијум, професионално опредељење и ствара изванредну вредност за људе који се придруже и заврше курс. Стога је, рекао је, ЦФП постао саставни део развојних програма Меррилл Линцха.

    Из горе наведених уноса издваја се неколико ствари -

    • ЦФП је врхунски, изванредан професионални курс који припрема своје студенте за изврсност у каријери у финансијском саветовању
    • ЦФП је за људе који су јасни у финансијском планирању и желе напредовати у истој индустрији и зарадити добру плату.
    • Наставни план и програм ЦФП-а је свеобухватан и није за оне који врше слабоумље да покушају ЦФП.
    • ЦФП вам помаже да се добро позиционирате као свеобухватан финансијски планер коме клијенти могу да верују и са којим послују.

    ЦФП испитни формат


    Као што смо већ напоменули, морате имати неке захтеве (образовне и у смислу искуства). Ако се придржавате ових услова, моћи ћете да приступите испиту. Постоји неколико ствари којих се морате придржавати у вези с тим колико траје ЦФП испит -

    • Да бисте очистили ЦФП испит за сертификацију, претходно сте морали да положите маратонски испит. Трајање испита је било 10 сати. Од 10 сати требало је да одвојите једносатну четворосатну сесију у петак, а још две сесије од по три сата могу да се договоре у суботу. А требало је да одговорите на 285 питања. Али од новембра 2014. формат испита је промењен. Сада је испит од 7 сати. Од 7 сати, требате полагати два, 3 сата испита. Између тога ћете добити паузу од 40 минута. Сада треба да одговорите на 170 питања. Значајно је лакше јер вам је потребан само један ниво за брисање.
    • Тест би био компјутеризовани тест. Уобичајени сати за тест су између 8 сати. До 17х. Накнаде за испит се не враћају. Ако не успете на испиту, треба да сачекате до следећег прозора на испиту. Можете покушати највише 5 пута током свог живота. Кандидатима који су покушали да положе испит четири или више пута пре 1. јануара 2012., биће дозвољена највише два додатна покушаја. Када завршите испит, на екрану ћете добити обавештење о полагању / неуспеху, а кандидати који нису положили добиће дијагностички извештај о свом извештају о учинку испита који садржи њихове снаге и слабости.

    ЦФП Главне теме и тежина


    На испиту треба да одговорите на 170 питања. Свако питање било би повезано са следећим главним темама. Уз теме, дат је и проценат пондера за сваку тему.

    Испитна питања интегришу задатке са листе ЦФП одбора са домена радних задатака. То су следећи -

    • Успостављање и дефинисање односа клијента и планера
    • Прикупљање информација неопходних за испуњавање веридбе
    • Анализирање и процена тренутног финансијског стања клијента
    • Израда препорука (а)
    • Комуницирање са препорукама
    • Спровођење препорука (а)
    • Надгледање препорука
    • Вежбање у оквиру професионалних и регулаторних стандарда

    Процес регистрације ЦФП испита


    Постоји једноставан поступак у четири корака да се пријавите за ЦФП испит. Ево га -

    • Направите ЦФП одбор на мрежи на ЦФП.нет/аццоунт
    • Пријавите се на свој рачун одбора ЦФП и попуните образац за регистрацију испита
    • Предајте уплату накнаде за пријаву испита
    • Закажите састанак за тестирање код Прометриц-а

    Накнаде за ЦФП испит


    Структура накнада ажурирана је од марта 2020. Сада је стандардна накнада за регистрацију 825 америчких долара. Али ако региструјете рану птицу, моћи ћете да искористите попуст. Што значи да ако региструјете 6 недеља пре рока за регистрацију, мораћете да платите 725 америчких долара. У исто време, ако закасните, морате платити више. Претпоставимо да регистрацију извршите непосредно пре две недеље (или током последње две недеље) рока за регистрацију, морате да платите 925 америчких долара.

    Пролазност ЦФП испита


    Нема много потешкоћа у полагању ЦФП испита. У резултатима ЦФП испита за 2015. проценат положених ученика за ЦФП је следећи - 68,8% у марту 2015; 70,3% у јулу 2015. и 64,9% у новембру 2015.

    Погледајмо проценте и за 2012., 2013. и 2014. годину.

    Дакле, можете да схватите да је полагање испита прилично лако од осталих сертификата. Али морате се придржавати предуслова. Све најбоље за ваше ЦФП испите за 2016. годину.

    ЦФП испитни материјал


    Наведени су референтни материјали за испите који се састоје од ЦФП испитних формула, ЦФП испитних табела и узорака испитних питања.

    Стратегије за брисање ЦФП сертификационог испита


    Следите доње стратегије за пуцање ЦФП-а у летећим бојама -

    • Да бисте започели ЦФП, потребна вам је само диплома. Али погодите шта, ако желите да будете финансијски планер који се може издвојити, требало би да мислите испред свих у вашој индустрији. Запамтите, они који први почну имају предност у односу на оне који започну у средини или касније у својој каријери.
    • Морате да се пријавите за курс на факултету који спонзорише ЦФП. За то можете користити три методе. Прво можете да одете у учионицу и завршите курс. Или то можете учинити на мрежи. Или можете да завршите курс кроз само-учење.
    • Након 11 месеци од завршетка курса, треба да приступите испиту. Испит је до сада најтежи (спомиње га свако ко је први пут покушао), тако да тих 11 месеци треба да схватите заиста озбиљно. Треба да одговорите на питања са више избора, али на њих није лако одговорити. Морате да продубите све - од планирања пензионисања до планирања имања, од осигурања до пореског планирања да бисте могли да одговорите на питања. Дакле, напорно радите.
    • Након што положите испит, морате се придржавати захтева за искуство. Морате имати најмање 3 године (6000 сати) пуног радног искуства у финансијским услугама или морате имати 2 године искуства у науковању.
    • Како бисте највероватније радили док студирате ЦФП, добро планирајте своје студије. Запамтите, чак и ако је стопа полагања преко 60% на сваком испиту, није увек лако. Треба да се потрудите и дубоко уразумите како бисте разумели серију материјала за финансијско планирање који се односе на порез, некретнине, осигурање, пензију итд. А у животу имате само 5 шанси.

    Закључак


    Тајна ЦФП-а је да одаберете када сматрате да треба да се истакнете у индустрији финансијског планирања. Опет ЦФП сертификација није за сваког љубитеља финансија. Намењен је онима који су заинтересовани за каријеру у финансијском саветовању и сертификованом финансијском планирању.