Пуни облик СБУ - Значење, врсте, карактеристике

Пуни образац СБУ

Пуни облик СБУ је Стратешка пословна јединица. СБУ се може дефинисати као независно одељење или подјединица велике организације која је у потпуности функционална и фокусира се на циљно тржиште и има своју мисију, визију, смер, циљеве и функције подршке као што су одељења за обуку и људске ресурсе и ова јединица мора директно да извештава седиште дотичне организације.

Карактеристике

Различите карактеристике су следеће:

  • Стратешка пословна јединица користи стратегију тржишта производа.
  • СБУ је део организационе структуре.
  • Сматра се организационим јединицама које су лишене индивидуалног и независног правног лица.
  • Они обављају активности које се сматрају најважније и најважније за целокупну организацију у вези са доношењем одлука.
  • Има подељену структуру која је одређена величином производње, рачуноводственим процесима, истраживачким и развојним активностима и маркетиншком функцијом.
  • Аутономија доношења одлука стратешке пословне јединице састоји се од производње, лабораторијских испитивања, финансија, припреме производње, рачуноводства као и маркетинга.
  • Омогућавају организацији да ужива аутономне функције планирања.
  • Одговорна је за функције попут стратешког планирања, учинка и профитабилности одељења.
  • Стратешка пословна јединица има чак и низ конкурената.

Врсте СБУ

Типови стратешке пословне јединице БЦГ матрице су следећи:

# 1 - Звезде

То је висок раст и производи са великим уделом или пословни проблеми. Звездама је увек потребно паушално улагање како би финансирале свој брзи раст. Раст ове врсте СБУ успорава се на крају и претвара у говеђе краве. Стар Бусинесс Унитс се сматра профитабилним послом и чак има атрактивне дугорочне могућности зараде. Будући да ова врста СБУ има већу стопу раста, стога се сматрају високо конкурентним и она се може претворити у говеђе краве само ако учврсти своју конкурентску позицију.

# 2 - Готовинске краве

Они генеришу релативно више готовине у поређењу са оним што троше. Ова врста СБУ-а је низак раст тржишта и производи са великим уделом. Готовинске краве генеришу много готовине коју организација на крају користи за подмиривање рачуна и подршку осталим стратешким пословним јединицама којима је потребно улагање.

# 3 - Знакови питања

То је пословна јединица са малим уделом на тржишту са великим растом. Знакови питања доносе значајну количину готовине. Компаније не смеју више улагати новац у ову врсту СБУ-а, јер му недостају могућности за будуће ширење.

# 4 - Пси

То је низак раст тржишта и мали удео производа и предузећа. Ова врста СБУ није у могућности да генерише готовину и чак има врло слабу перспективу. То је због ниске конкурентности овог СБУ-а.

Структура СБУ

Структура стратешке пословне јединице састоји се од оперативних јединица у којима те јединице функционишу самостално. Састоје се од три нивоа. Седишта предузећа, СБУ, и одељења која су групирана по сличности позиционирана су на врху, на средини, односно на дну. СБУ групе носе свој статус, док су одељења унутар исте груписана.

Пример

АБЦ Лимитед производи трајне производе за купце као што су телевизори, мобилни телефони, преносни рачунари и неке друге врсте електронских уређаја. Ове јединице су формиране као независне стратешке пословне јединице за одвојено праћење прихода, насталих трошкова, продаје и добити. Оног тренутка када јединица добије статус СБУ, истој постаје лако да доноси ефикасне одлуке, буџете, инвестиције итд. Са независним СБУ-има АБЦ Лимитед ће лако моћи брзо да одговори на нагли помак или промене које се дешавају у тржиште производа пре или пре времена.

Разлика између стратешке пословне јединице и одељења

Стратешка пословна јединица и одсеци могу се чинити врло сличним концептом, али у стварности се та два међусобно разликују. Они се међусобно разликују на основу стратешких функција, резултата и примене итд. Стратешке пословне јединице могу доносити сопствене стратешке одлуке убрзо након што их исте створи организација. СБУ-ови могу да анализирају конкурентни пласман компаније у релевантној индустрији и чак могу да развијају производе у складу са тим на основу одговора и потреба купаца, а могу чак и да мере њихове перформансе. Дивизије обично не могу обављати тако важне задатке и функције.

Предности

Неке од предности су следеће:

  • Стратешка пословна јединица пружа широке могућности организацији да обликује перспективну будућност и донесе конструктивне одлуке.
  • Они пружају довољно могућности организацији да идентификује и доноси добро утемељене стратешке одлуке.
  • СБУ чак нуди вишеструке финансијске бенефиције за организацију.
  • Побољшава стратешко управљање у организацији.
  • Они чак побољшавају рачуноводствену функцију организације.
  • Стратешка пословна јединица олакшава планирање организационих активности.

Мане

Неки од недостатака су следећи:

  • Стратешка пословна јединица суочава се са многим потешкоћама док контактира са највишим руководством.
  • Они такође понекад могу бити један од вероватних узрока нејасних ситуација када су у питању менаџерске активности.
  • СБУ такође може бити један од вероватних узрока унутрашњих тензија које настају услед потешкоћа у приступу спољним и унутрашњим изворима финансирања.

Закључак

СБУ је стратешка пословна јединица. Стратешка пословна јединица подржава сарадњу и координацију између више одељења организације која има врло сличан спектар функција и активности које треба да обавља, као и да их испоручује. Они такође омогућавају организацији да ради дужи период јер осигурава да је организација потпуно свесна предстојећих промена и промена на тржишту, тако да се иста може лако прилагодити и лако преживети у високо конкурентном сценарију.