Примери претплаћених трошкова | Водич корак по корак

Примери претплаћених трошкова

Следећи пример уноса претплаћених трошкова даје преглед најчешћих претплаћених трошкова. Немогуће је пружити комплет примера који се баве свим варијацијама у свакој ситуацији, јер таквих трошкова има на хиљаде. Претплаћени трошак су будући трошкови који су плаћени унапред. Најчешћи примери претплаћених трошкова укључују станарину; Опрема која се плаћа пре употребе, плате, порези, рачуни за комуналне услуге, трошкови камата итд.

Најчешћи примери препаид трошкова

Унапред плаћени трошкови односе се на плаћање трошкова који ће се десити у будућности. Нпр. Плате и порези плаћени унапред, плаћање закупнине пре употребе било ког простора у комерцијалне сврхе, премије за осигурање пословања, камате / рате које се плаћају коришћењем унајмљене опреме, рачуни за комуналне услуге итд.

Пример # 1

Претпоставимо да је компанија А купила консултантске услуге од друге компаније Б и врши плаћање накнада за исти износ од 1 лац годишње током наредних 5 година.

У овом случају, Компанија А ће приказати 1 Лац као годишњи трошак, а 4 Лацс ће бити приказана на страни имовине у оквиру рачуноводства као „Предплаћени трошак“, који ће се накнадно евидентирати као расход сваке године у наредне 4 године.

Тако да ће унос часописа за исти бити -

Пример # 2

Претпоставимо да компанија А плаћа закуп изнајмљивачу зграде 31. децембра 2018. године за наредних 1 годину до 31.12.2019. Компанија прати финансијску годину рачуноводства. Закупнина се плаћа 100.000 месечно.

У овом случају, сав новац плаћен као закупнина станодавцу неће се сматрати трошковима за ФГ 18-19. Само закупнина за тромесечни период, тј. 19. јануара и 19. марта, биће резервисана као трошак, а преосталих 9 месеци закупнине биће приказани као унапред плаћени трошкови под насловом Остала обртна средства на страни имовине биланса стања.

Чланци у часопису

За ФИ 18-19

За ФИ 19-20

Пример # 3

Претпоставимо да компанија А исплати авансну плату господину Б због подмиривања здравствених трошкова у наредних 6 месеци 31.3.2019. Плата господина Б = 50.000 месечно.

У овом случају, ако компанија А припреми његов годишњи финансијски извештај на дан 31. марта 2019. године, евидентираће 50.000 * 6 = 300.000 као авансну плату исплаћену господину Б под насловом „Унапред плаћени трошкови“ и одразиће се у ставци Остала обртна средства у биланс стања.

Чланци у часописима А’с Боокс у ФИ 18-19

У ФИ 19-20

Пример # 4

Претпоставимо да господин А плаћа износ своје полисе осигурања за бицикл на двогодишњи период како би искористио одговарајући попуст. Износ осигурања = 6.000 годишње. Осигурање се уплаћује 31.01.2019. Период осигурања = 31.01.2019 до 31.01.2021.

У овом случају, господин А ће евидентирати двомесечну уплату као истек осигурања за ФГ 18-19, а износ биланса ће се евидентирати као привремени приход под осталим обртним средствима, који ће се накнадно користити у наредне 2 финансијске године .

Чланци у часописима у ФГ 18-19

Чланци у часописима у ФГ 19-20

Чланци у часописима у ФГ 20-21

У Препаид Екп А / ц неће бити салда јер је исти у потпуности искоришћен у периоду од 2 године.

Пример # 5

Телефонски трошкови плаћени у канцеларијама. Рачун за период 25-03-2019 до 24-04-2019

У овом случају, с обзиром да период рачуна прелази у следећих месец дана, у ФГ 18-19, само би се 7-дневни трошак сматрао телефонским трошковима, а салдо ће бити евидентиран као претплаћени рок за април 2019. Износ рачуна 30.000

Чланци у часопису:

Пример # 6

Пореска обавеза предузећа путем авансног пореза. Предвиђена пореска обавеза предузећа је 1.00.000, а иста се плаћа у тромесечним ратама органима пореза на доходак. Након завршетка године, Компанија процењује коначну пореску обавезу на основу добити остварене током године. Коначна пореска обавеза износи 1.20.000.

  • У овом случају, квартално процењени порез који компаније плаћају према пројекцијама се врши унапред стварне пореске одговорности. Такви трошкови се евидентирају као авансно плаћени порез у оквиру поднаслова Унапред плаћени трошкови под осталим обртним средствима у билансу стања и стога се прилагођавају када се утврди коначна пореска обавеза. Износ авансног пореза = 1,00,000. Коначна пореска обавеза 1,20,000
  • Плаћени авансни порез биће приказан на страни имовине биланса стања током припреме месечних и кварталних финансијских извештаја. Међутим, исти ће се прилагодити приликом утврђивања коначне пореске одговорности компаније, јер је део дела већ плаћен.
  • Чланци у часопису док плаћате авансни порез

  • Чланци у часопису током плаћања коначног пореза

Закључак

Стога је претплаћени трошак трошак који се плаћа у једној обрачунској години, али користи од исте троше се више од једне обрачунске године. Само трошкови који доспевају и настају у једној обрачунској години могу се задужити за добитак и губитак А / ц. Остала плаћања која се односе на будућност треба да буду груписана у ставку Предплаћени трошкови у билансу стања.