Ослобођени пореза (значење, примери) | Шта је ослобођење од пореза?

Шта је ослобођено пореза?

Ослобођени пореза су било какве новчане ослобађања од дохотка, имовине или било каквих трансакција од пореза који би им се иначе обрачунавали, а та ослобађања или омогућавају потпуно ослобађање од пореза, или пружају снижене стопе, или могу наплатити порез на неки део само од предмета.

Једноставним речима, то значи део дохотка или целокупни доходак, који се неће опорезивати у зависности од врсте дохотка или природе особе. Другим речима, овај приход ће бити искључен из укупног оствареног прихода приликом израчунавања опорезивог дохотка. Генерално, влада даје такво изузеће за промоцију одређеног посла или професије или из социјално-економских разлога. На пример, ако неко купи општинске обвезнице. Приход зарађен овим обвезницама биће ослобођен пореза.

Облици ослобађања од пореза

Влада даје изузећа у различитим облицима који се наводе на следећи начин: -

  1. Ослобођена пореза - Према овоме, лице може да користи порезне олакшице у зависности од статуса пријаве, тј. Категорије пореског обвезника и броја издржаваних лица.
  2. Порески одбитак - Влада дозвољава да се одређене врсте прихода или трошкова одбију од укупног опорезивог дохотка, на пример, камате за студентске зајмове, путовања итд.
  3. Порески кредит - Влада дозвољава да се плаћање пореза пренесе као порески кредит, који се може накнадно користити у следећој финансијској години. Овај механизам функционише тако што се износ укупног пореског кредита одузима од укупне пореске обавезе.

Најчешћа изузећа од пореза су - 1. Лично изузеће, на пример, ако је неко лице ожењено и поднесе заједничку пријаву, тада ће његов / њен супружник бити подобан за изузеће на основу истог облика опорезивања. 2. Изузеће се заснива на зависном, тј. Ослобађању од појединачног пореза за сваког појединца.

Примери ослобођених пореза

Да схватимо концепт уз помоћ нумеричких примера

Пример # 1

Израчунајте укупан опорезиви приход и порез који треба платити господин Марц са датим следећим информацијама: -

Овде можете преузети овај образац Екцел ослобођеног пореза - Образац Екцел ослобођеног пореза

Важећа пореска стопа износи 24%

Хенри даје следеће изворе прихода, трошкова и инвестиција: -

Хенри такође даје следеће информације:

Решење:

Израчун укупног опорезивог дохотка и пореза који плаћа Хенри

Пример # 2

Израчунајте укупан опорезиви приход и порез који треба платити господин Марц са датим следећим информацијама: -

Марц даје следеће изворе прихода: -

Марц такође даје следеће детаље:

Такође су дате следеће информације:

  1. Пореска стопа за појединца је 22%
  2. Приходи од камата на савезне америчке обвезнице ослобођени су пореза

Решење:

Обрачун укупног опорезивог дохотка и пореза који се плаћа: -

Предности ослобађања од пореза

  • Ниско пореско оптерећење - Један од најважнијих циљева је смањење пореског оптерећења на одређене категорије пословања / облик ентитета / повећање трошкова појединца према прихватљивом наведеном сектору.
  • Социјално-економске користи - Влада обично даје изузеће да мотивише људе да троше према одређеном сектору или формирају одређену категорију пословне структуре. На пример, непрофитна организација.
  • Смањује шансе за потцењивање дохотка - С обзиром на изузеће од одређених трошкова, прихода, облика организације, људи се не упуштају у присвајање прихода. Ово такође повећава транспарентност система.

Мане ослобађања од пореза

  • Трошкови усклађености - Да би се осигурало поштовање пореских закона, потребно је поштовати пуно формалности. То повећава трошкове Организације.
  • Време и папири - Да би се осигурала усклађеност, додају се не само трошкови већ и време и напор да се испуне услови изузећа.
  • Неприлагођавање прихода / расхода - Да би платили мање пореза, понекад се људи непристајају присвојити свој приход на нижу или трошкове на вишој страни. Такође, понекад ентитет не поштује неопходне формалности и користи бенефиције од изузећа.
  • Нижа наплата пореза - Због изузећа, влада обично заврши са нижом наплатом пореза. Ослобађање директно смањује износ нето пореске обавезе.

Важне напомене

Ослобађања од пореза нису статична. Влада ће можда желети да промовише један облик пословања / дохотка данас, а можда и други. На пример, ако влада осећа потребу да повећа производњу одређеног усева, може обезбедити изузеће од дохотка оствареног на таквој пољопривреди. Једном када влада осети да је услов испуњен, могу повући изузеће.

Такође, ако влада осећа потребу да повећа трошкове људи за одређени сектор, рецимо за медицинско осигурање, влада може предвидети изузеће од таквих издатака. Облици ослобађања од пореза се мењају и варирају у односу на облик организације. На пример, непрофитна организација за социјални рад. Приход који оствари таква организација у потпуности је ослобођен опорезивања.

Закључак

Влада даје изузеће у различитим облицима попут пореског одбитка, ослобађања од пореза, пореског кредита. Такође, најчешће ослобађања која су доступна појединцу заснивају се на статусу пријаве пореза, броју издржаваних лица итд. Са захтевима земље која се мења, држава може да обезбеди ослобођење од пореза на различите приходе, трошкове, инвестиције, пословање, облике организовања, итд. Са предностима, постоје и одређене празнине у пружању ослобађања од пореза попут проневере прихода, трошкова, инвестиција итд. што доводи до стварања црног новца.