Продор на тржиште (што значи, пример) | Топ 7 стратегија за продор на тржиште

Значење продора на тржиште

Продирање на тржиште израчунава се колико потрошачи користе производ или услугу у односу на укупно тржиште за тај производ или услугу и обично се користе као средство за стварање позиције на тржишту, посебно у примарним фазама успостављања пословања, што му помаже да успостави и развије правац за ширење и постизање раста на тржишту.

Формула за израчунавање продора на тржиште у процентима:

Продор на тржиште = (Тренутни обим продаје / укупан обим продаје) * 100

Пример продора на тржиште

Да схватимо овај продор на тржиште помоћу примера тржишта паметних телефона.

Према статистикама од Истраживање контрапункта, Аппле предњачи са 51% тржишног удела на тржишту паметних телефона широм света, а следе га Самсунг са 22%, Хуавеи на трећем месту са 10%, ОППО на четвртом месту са 6% удела у ОнеПлус-у са 2%. Аппле успева да буде на врху скоро сваки пут са новим стратегијама, увођењем нових верзија, побољшањем производа, надоградњом производа итд.

Стратегије за продор на тржиште

Испод су дате стратегије за продор на тржиште.

 • Стратегија продирања цена - Политика уласка на тржиште по ниској цени, а затим успостављања производа и евентуалног повећања цене назива се пенетрациона ценовна политика / стратегија.
 • Прилагођавање цена - Снижавање цене како би се на тржиште привукли ценовно осетљиви купци једна је од важних стратегија за продор на тржиште.
 • Повећане промотивне активности - Повећавањем изгледа производа и циљањем најпрофитабилнијих купаца, тржишни удео производа би се повећао.
 • Побољшање производа - Узимајући повратне информације купаца о производу, која побољшања желе у одређеном производу, чинећи га пожељнијим на тржишту, учиниће га неодољивим.
 • Побољшање технологије - Побољшање технологије континуираном надоградњом и максимизирање производње чиме се задовољава потражња.
 • Повећање канала дистрибуције - Канали дистрибуције помажу у побољшању продора на тржиште тако што пружају више потрошача. То може довести до повећања свести потрошача и побољшати потрошачеву перспективу производа.
 • Након продаје - Пружање постпродајних услуга купцима побољшава њихово задовољство коришћењем производа, а истовремено доводи до тога да потрошачима сугеришу конкурентске производе што доводи до личне промоције.

Предности

Неке од предности су -

 • Брзи раст - Продор на тржиште је најбољи начин да се повећа потрошачка база. Када се потрошачима понуде боље цене, тржишни удео се шири лако него раније. Као последица, раст се брзо јавља у фирми. Такође, продајне и маркетиншке стратегије циљају базу купаца обезбеђујући већи досег.
 • Економске предности - Ако продор на тржиште иде добро онако како се планирало и надало се, то доводи до мноштва економских предности. Као резултат нижих цена од конкурената, више потрошача ће купити производ што ће резултирати већом добити. Алтернативне стратегије довешће до привлачења изгубљених купаца и створиће предност над конкурентима.
 • Борба са конкурентима - Једна од највећих предности продора на тржиште је борба против конкурената. Ниске цене довешће до тога да се конкуренти труде да остану на тржишту док ми еволуирамо као лидери на тржишту. Договор је надигравање њихових стратегија новим стратегијама.

Мане

Неки од недостатака су -

 • Нереализовани трошкови производње - Снижавање цене производа може довести до повећања броја потрошача који купују производ, али такође ће довести до тога да трошкови производње не буду подмирени, а самим тим и до губитака.

  Компанији која је поставила ниже цене код већих компанија може постати тешко.

 • Лоша слика компаније - Када компанија производи више од једног производа, снижавање цена једног производа може довести до лошег имиџа осталих производа компаније, а тиме и репутација бренда може пасти.
 • Снижавање индустријских цена - Једном када играч смањи цену на тржишту, и остали конкуренти покушавају драстично да смање цену производа, тако да потрошачи избегавају прелазак са једног производа на други.
 • Недостатак резултата - Један играч за другим може се такмичити у продаји робе по нижим ценама. То би могло довести до потпуног смањења индустријске цене производа. Предузеће би требало радије да покуша да створи место на потрошачком тржишту кроз квалитет и услуге него да континуирано смањује цене.

Закључак

Стога је продор на тржиште мера коју компаније користе за процену тржишног удела свог производа. То је светска и свеобухватна скала која мери обим тржишног удела производа. То значи да ако компанија има већи продор на тржиште, то значи да је компанија тржишни лидер у тој индустрији.

Као што смо видели горе, продор на тржиште израчунава се као проценат укупног тржишта тих производа. Постоје многе стратегије за повећање продора на тржиште, као што је претходно речено.

Али било коју стратегију треба пажљиво применити, јер ће је такодје применити конкурент, што доводи до поновног померања потрошачке базе. Фокус мора бити на побољшању задовољства купаца што ће компанији дугорочно помоћи, а не само на сталном смањењу цена.