МАЦРС амортизација (дефиниција, обрачун) | Топ 4 методе

Шта је МАЦРС амортизација?

МАЦРС (пуни образац је Модификовани убрзани систем поврата трошкова) је метода амортизације за пореске сврхе која се користи у Сједињеним Државама и омогућава већи одбитак амортизације у ранијим годинама, а мање у каснијим годинама. Циљ му је максимизирати одбитке користећи убрзану амортизацију да подстакне капиталне инвестиције. Међутим, МАЦРС табеле амортизације нису препоручљиве за трошкове амортизације за ревидиране финансијске извештаје, јер ова правила занемарују корисни век употребе имовине и вредност спашавања.

Због тога предузећа морају водити посебне књиге за пореске и рачуноводствене сврхе ради амортизационих разлика.

ИРС МАЦРС распоред обрачуна амортизације

Да бисте изабрали тачну стопу амортизације, морате следити следеће на основу распореда МАЦРС модификованог убрзаног система поврата трошкова,

# 1 - Класификација имовине

На пример, рачунарска опрема је класификована као петогодишња имовина, канцеларијски намештај класификован је као седмогодишња имовина, стамбена имовина за изнајмљивање класификована је као 27,5-годишња имовина, а нестамбена имовина је класификована као 39-годишња имовина.

# 2 - Избор методе амортизације

Власници малих предузећа / одређени власници можда би требали размотрити могућност смањења пореског одбитка у раним годинама ако очекују да ће се пословни добитак повећати у каснијим годинама или ако желе показати већи профит у ранијим периодима. Генерално је боље одабрати веће стопе амортизације у ранијим годинама ради максималне пореске уштеде.

Доступне су две врсте система амортизације, Општи систем амортизације (ГДС) и Систем алтернативне амортизације (АДС). Генерално се користи ГДС, осим ако закон посебно не наводи употребу АДС-а.

# 3 - Период када је имовина постављена и отуђена

Овај принцип утврђује када корисни век употребе имовине почиње и завршава. Одређује број месеци за које се порески одбитак може захтевати у години када је средство стављено на употребу и години у којој се користи.

Постоје 3 врсте конвенција за тај период:

Врсте конвенцијаСредином месецаСредином четвртинеПола године
Имовина се ставља у службу или се отуђујеуслуге.средином месецау средини тачке тромесечјасредина године
ПрименљивостНестамбена некретнина, стамбена некретнина и сви прозори на пругама или у тунелима.Када се не примењује конвенција средином месеца, а укупна имовина која се амортизује стављена у употребу или је отуђена током последња 3 месеца износи више од 40% укупних основа за амортизацију у употреби током целе године;Када нису примењиве ни конвенција средином месеца ни средина тромесечја;
Порески одбитак је ограничен наПолумесечна амортизација у месецу када је имовина пуштена у рад / заустављена.До 1,5 месеца амортизације у месецу, имовина је пуштена у рад / заустављена.6 месеци амортизације у месецу када је имовина пуштена у рад / заустављена.

МАЦРС методе амортизације

На основу ИРС, постоје четири методе амортизације МАЦРС. Три од њих покривају ГДС систем, а последња метода под АДС системом.

# 1 - 200% метода падајућег стања (ГДС)

То значи да је стопа амортизације двоструко већа од линеарне амортизације и пружа највећи одбитак пореза током почетних година, а затим прелази на линеарну методу када тај метод пружа једнак или већи одбитак.

# 2 - 150% метода падајућег стања (ГДС)

Метода амортизације обезбеђује већу стопу амортизације за 150% више од линеарне методе. Затим се мења у линеарни износ амортизације када тај метод пружа једнак или већи одбитак.

# 3 - Метода равне линије (СЛМ) током ГДС периода опоравка

СЛМ метода амортизације омогућава одбитак истог износа амортизације сваке године, осим прве и последње године службе.

# 4 - Метода равне линије (СЛМ) током периода опоравка АДС-а

Ова метода је слична горњој СЛМ методи. Међутим, овај метод се посебно односи на поменута својства која се користе мање од 50% времена за пословање. Дакле, распореди амортизације обично имају дужи период амортизације за имовину.

Примери израчунавања амортизације МАЦРС

Пример # 1

Машина са животним веком од 7 година купује се за 5000 УСД и пушта у рад 1. јануара. На основу горе поменутих корака,

  1. Класификација имовине - то је седмогодишња имовина
  2. Избор методе амортизације - Полугодишња конвенција, будући да:
    • Није квалификована за имовину поменуту према конвенцији средином месеца и
    • Купљен је у последњем кварталу пореске године да би се квалификовао за конвенцију средином тромесечја.
    • С обзиром да се имовина сматра „непољопривредним“ седмогодишњим својствима, узима се у обзир ГДС који користи 200% ДБ метод.
  3. Период када је средство постављено и отуђено за употребу: Пуштено је у употребу 1. јануара, тј. 1. јануара

Користећи стопе које помиње ИРС, за седмогодишњу имовину добијамо стопу амортизације од 14,29% за 1. годину на основу биланце у опадању за 200%.

5000 УСД Кс 14,29% = 714,5

Пример # 2

Рачунар са животним веком од 5 година купује се за 5000 УСД и пушта у рад 1. априла. На основу горе поменутих корака,

  1. Класификација имовине - то је петогодишња имовина
  2. Избор методе амортизације - Полугодишња конвенција, будући да:
    • Није квалификована за имовину поменуту према конвенцији средином месеца и
    • Купљен је у последњем кварталу пореске године да би се квалификовао за конвенцију средином тромесечја.
    • Како се имовина сматра петогодишњим својством „непољопривредног“, узима се у обзир ГДС који користи 200% ДБ метод.
  3. Период када је средство постављено и отуђено: Стављено је у употребу 1. априла, тј

Коришћење стопа које је ИРС поменуо за петогодишњу имовину даје нам стопу амортизације од 20% за прву годину на основу биланце у опадању од 200%.

5000 УСД Кс 20% = 1000

Пример # 3

АБЦ је недавно инсталирао канцеларијски намештај по цени од 100 милиона УСД, а пуштен је у употребу 30. маја 2015. године. Компанија је на крају 31. децембра.

Обрачун амортизације МАЦРС врши се у следећим корацима:

  1. Класификација имовине - то је петогодишња имовина.
  2. Избор методе амортизације - С обзиром да имовина не спада у конвенције средином месеца или средином тромесечја, полугодишња конвенција је релевантна и организација може да изабере метод биланси опадања за 150% или 200%.
  3. Период када је средство постављено и отуђено за употребу: Пуштено је у употребу 1. маја, тј. 2. квартала.

Амортизација

Амортизација заснована на модификованом убрзаном систему поврата трошкова (МАЦРС) препознаје се у пријави пореза на добит компаније и користи се за утврђивање опорезивог прихода узимајући у обзир све пореске олакшице и одбитке који се могу захтевати на имовину. Све заједно, класификација и цена средства, метода амортизације и период када је средство пуштено у употребу одређује Модификовани систем убрзаног поврата трошкова (МАЦРС).