Планови новчаног тока (дефиниција, пример) | Како то ради?

Шта је план новчаног тока?

Планови новчаног тока су они планови код којих осигуравајуће друштво процењује своје приходе и трошкове ради одржавања њихових новчаних токова и такође да би своје новчане токове одржавало изнад својих трошкова. Такође се односи на план појединца да обезбеди готовинску ликвидност на такав начин да управља својим трошковима, као и да одржава минимални биланс.

Како то функционише?

План новчаног тока ради на доступности новчаних средстава код појединца или предузећа. Уопштено говорећи, то је планирање ефикасне употребе готовине / средстава у корист предузећа и појединца коришћењем тих средстава на њихову најбољу употребу. Ови планови на више начина финансијски помажу осигураницима и осигуравајућим друштвима, јер би осигураник могао искористити готовину расположиву у многим другим алтернативама, заједно са инвестирањем, а осигуравајућа друштва могу користити премијски износ који је уговарач осигурања платио за своје редовне оперативне трошкове посла. Предузеће, као и осигураници, треба да одржава свој новчани ток и планира у складу са расположивим новчаним средствима за своје трошкове и издатке.

У овај план су укључене 3 главне активности на које су и компанија, као и појединац, усредсређени, на које су: 1. Новчани ток из оперативних активности; 2. Новчани ток од инвестиционих активности; и 3. Новчани ток од финансирања. Планирање све три горе наведене информације су подједнако важне. Новчани ток делује позитивно само када постоји правилно планирање коришћења расположивих средстава и прикупљања средстава и улагања.

Примери плана новчаног тока

Хајде да имамо стварни план да разговарамо о томе који је план тока готовине Релианце. То је план поврата новца компаније Релианце Лифе Инсуранце Цомпани. Према овоме, преживели би примао повраћај премија у унапред прихваћеном проценту на крају сваке треће године од године када је полиса ступила на снагу и до зрелости полисе. Међутим, ако животно осигурање умре, за време трајања полисе, номиновани ће добити осигурану суму у целости заједно са редовним бонусом који се израчунава на осигурану суму и полиса престаје.

Горе поменуто је једна од политика компаније Релианце Лифе Инсуранце Цомпани. То не само да помаже осигураницима већ помаже и осигуравајућим друштвима. Уговарач осигурања путем ове полисе моћи ће да регулише свој новчани ток, као што је кроз овај план, уговарач осигурања ће моћи редовно добијати редовне новчане токове из своје полисе и може користити оне према његовим потребама, такође предузеће из редовне премије моћи ће да покрије своје оперативне трошкове и управља расположивим новчаним токовима прихода у другим могућностима за инвестирање.

Смернице за планове новчаног тока

Постоје тврде и брзе смернице, али постоје неке стандардне смернице, које ће, када се следе, помоћи у постизању најбољих резултата плана новчаног тока.

Док планирају новчане токове, они морају да буду јасно знање о средствима која ће се користити. Требало би да постоји правилно разумевање трошкова који ће настати у послу, а требало би да постоји и знање о будућим могућностима улагања које би предузећу требало да расте. Постоје ове 3 активности којих би пословање и појединац требало да буду свесни и које послују Активности, Инвестиционе активности и Финансирање.

Значај

Планови новчаног тока су важни за свакога да контролише свој одлив готовине о различитим трошковима и да води евиденцију о новчаним приливима у облику прихода остварених током одређеног периода. Такође, од велике је важности планирати будуће одливе и приливе готовине, тако да свака будућа одлука у вези са инвестицијама зависи од расположивих средстава и постоји могућност, али тада нису доступна средства одакле се могу позајмљивати или прикупљати средства , њихов трошак и све друге ствари које укључују готовинске трансакције.

Планови новчаног тока у односу на буџете

Планови и буџети су две различите ствари. План укључује праћење напретка на месечном, кварталном, полугодишњем и годишњем нивоу, док буџети укључују евиденцију прихода и расхода по истом параметру на месечном, кварталном, полугодишњем и годишњем нивоу. Буџети се израђују према плану, стога су планови шири појам од буџета. И планови и буџети могу бити краткорочни или дугорочни, али буџети ће бити припремљени тако да имају на уму планове пословања.

Предности

Много је предности које су наведене у наставку:

  1. Помаже у евидентирању пословних трошкова.
  2. Помаже у евиденцији и прилива и одлива готовине.
  3. Помаже у оптималном коришћењу готовине / средстава.
  4. Они су корисни и за компаније и за купце јер обоје имају користи од овог планирања.

Ограничења

Иако има много предности, постоје и многа ограничења која су објашњена у наставку:

  • Пружа само информације у вези са приливом и одливом готовине.
  • То не даје јасну слику о финансијском положају предузећа.
  • Не постоје замјене за пословне планове.
  • У овој врсти планирања може постојати само процена захтева за готовином.

Закључак

Планови новчаних токова су планови припремљени за коришћење расположивог готовинског новца на најбољи могући начин и за компаније и за купце. Кроз ове планове, планер може да идентификује како своје приходе, тако и трошкове, тј. И приливе и одливе готовине и сходно томе примени промене.