Буффер Стоцк (Значење, пример) | Дијаграм шеме залиха пуфера

Буффер Стоцк Значење

Систем пуферских залиха може се дефинисати као владина шема која се користи у сврху стабилизације цена на нестабилном тржишту на којем се залихе купују и складиште током добре бербе како би се спречило да цене падну испод нивоа цена или циљног опсега и залиха пуштају се током жетве ради спречавања пораста цена изнад нивоа цена или циљног опсега.

Објашњење

Испод је дијаграм залиха међуспремника. На дијаграму се може приметити да у случају да се цена залиха смањи са П на П2 (у време добре бербе), тада ће се залихе купити или складиштити како би се спречило пад цена робе испод циљни опсег цена, тј. са овим механизмом тампон залиха цена ће се прилагодити нормалном циљном опсегу цена. С друге стране, у случају да се цена залиха повећа са П на П1 (у време лоше жетве), тада ће се залихе ослободити како би се спречио раст цена робе изнад циљаног распона цена.

Примери залиха пуфера

Постоји неколико различитих примера.

# 1 - Продавнице пшенице Генесис

У продавницама пшенице генезе, Јосиф је чувао залихе пшенице најмање 7 година гозбе и на тај начин; постало му је могуће да дистрибуира пшеницу из својих продавница током 7 година глади.

# 2 - Вечно нормална житница

Основана је у Кини у првом веку са циљем стабилизације понуде куповином житарица током добрих година и дистрибуцијом истог у регионе који се суочавају са несташицом. Хенри А. Валлаце оживео је ову идеју из историје кинеске културе.

# 3 - ЕУ Цап или заједничка пољопривредна политика

Ова политика се састојала од минималних цена за више прехрамбених производа. Ово је подстакло прекомерну понуду различитих прехрамбених производа. Као резултат ове појаве, ЕУ није имала другог избора осим куповине вишка. Вишак је тада био ускладиштен у огромним складиштима. Међутим, испоставило се да је ова шема пропала јер је учесницима постало веома скупо да наставе са откупом вишка. Такође, једва да је недостајало. Бар је ЕУ била приморана да примени квоте како би ограничила вишак залиха, а заједничка пољопривредна политика полако се реформисала како би се смањиле свеукупно циљане минималне цене.

Разлика између међуспремника и сигурносне залихе

Међуспремник и сигурносни залихе се често користе наизмјенично. То често ствара забуну. Разлика која разликује тампон залихе од сигурних залиха је та што систем пуферских залиха штити купца од произвођача током времена када долази до нагле промене у потражњи одређеног производа. С друге стране, систем сигурносних залиха штити произвођаче од вероватноћа попут неспособности у њиховим горњим процесима и њихових добављача.

Значај

Важност система тампон залиха схвата се током утврђивања циљева набавке. Буфферс залихе су вишак залиха прехрамбених производа који се чувају у квартовима. Овај систем помаже у равномерној расподели прехрамбених производа у разним деловима одређене земље. Ове залихе хране могу се користити за задовољавање потреба за храном током времена када падне ниво производње због болести у усевима или услед екстремних временских услова као што су суша и поплаве. Помаже у сталној регулацији и контроли цена. Помоћу овог система слање залиха хране на подручја која су у невољи постаје заиста згодно.

Предности

Неке од предности су дате у наставку:

  • Помаже у регулисању залиха хране и елиминише или минимизира вероватноћу несташице хране.
  • Овај систем помаже у одржавању стабилности цена што даље подстиче виши ниво улагања у пољопривреду.
  • Помаже у отклањању вероватноће наглог пада нивоа цена који имају тенденцију да пољопривреднике избаце из посла, па чак доводи до пораста нивоа незапослености. Помаже пољопривредницима у одржавању прихода регулисањем нивоа цена.
  • Шема пуферних залиха омогућава влади да заради огроман профит омогућавајући јој исте да купују акције током прекомерног слања и продају те акције током несташице.

Мане

Неки од недостатака дати су у наставку:

  • Овај систем би могао захтевати од владе да прикупља веће порезе како би се носила са трошковима прекомерне куповине.
  • Постоје одређене кварљиве робе које се не могу чувати у систему залиха као што су млеко, месо итд.
  • Ова шема може генерирати административне трошкове.
  • Владине агенције можда неће увек имати одговарајуће и тачне информације, па би стога могло бити незгодно сазнати има ли вишка или не.
  • Захтев за плаћањем царина при увозу за отплату најнижих цена прехрамбених производа.

Закључак

Систем залиха пуфера може се научити као владина шема која се користи у сврху стабилизације цена на нестабилном тржишту. Шема има за циљ стабилизацију цена, обезбеђивање несметане испоруке робе и спречавање фармера и произвођача да престану да послују као резултат неочекиваног пада цена. Продавнице пшенице Генесис, увек нормалне житнице, ЕУ капа, Међународна организација за какао (ИЦЦО) и шема цена вуне из 1970. Аустралија је неколико примера шеме тампон залиха.