Потпуни образац наруџбенице (наруџбеница) - Значење, формат

Потпуни образац ПО - Наруџбеница

Пуни облик скраћенице ПО је Наруџбеница. То је документ који је одељење за набаву купца припремило и послало продавцу, у којем се помињу опис, количина и цена договорени за робу или услуге за које се намерава да се набаве. Користе га тимови за куповину или набавку за наручивање спољних страна.

Карактеристике ПО

Типично, следећи детаљи садрже наруџбеницу.

  • Количина намењена за набавку
  • Опис производа или услуге
  • Посебна имена брендова или шифре производа, ако су потребни
  • По јединичној цени
  • Жељени рок испоруке
  • Место отпреме за испоруку
  • Адреса за наплату
  • Услови плаћања и испоруке

Врсте ПО

Постоје четири врсте наруџбеница које се обично користе.

# 1 - Стандардни налог за куповину

Израђује се када су сви главни услови куповине познати у време израде налога за куповину, као што су количина, цена, рок испоруке и услови плаћања. Као такви, користе се када постоји сигурност у погледу поретка и сродних појмова.

# 2 - Планирани налог за куповину

Издаје се када је већина детаља везаних за поруџбину позната у време припреме наруџбенице, али нису познати тачни услови испоруке и распоред. Дакле, када неко преузме ову поруџбину, преузима се обавеза да ће се платити потребна количина и цена, али се наводи само процењени распоред испоруке.

# 3 - Општи налог за куповину

Таква наруџбеница се прави када детаљи о цени и количини такође нису познати. Наведени су само детаљи предмета са условима испоруке. Међутим, максимална количина ће бити наведена у поруци наруџбенице и купац може да купи у оквиру наведеног ограничења. Такође, може се споменути и процењени распон цена.

# 4 - Налог за куповину

У таквој наруџбеници производ или услуга су такође непознати. Могу се споменути услови и услови који се договарају са продавцем.

Како функционише ПО?

Кад год компанија има захтев да набави било коју робу или услугу, купац подноси наруџбину продавцу. На пријему поруџбенице, продавац даје купцу потврду да ли наведену поруџбину може довршити или не. У случају да продавац верује да наруџбину није могуће извршити, иста ће бити саопштена и наруџбеница ће бити отказана. Ако се жели да налог буде извршен, за њега ће се предузети аранжмани. По завршетку поруџбине, продавац подиже рачун купцу у коме се помиње одговарајући број поруџбенице, тако да купац може исти да подудара са стварном испоруком. Након подизања стварне фактуре, плаћање треба извршити према договореним условима плаћања.

Пример формата ПО

У наставку је наведен пример формата налога за куповину.

Разлика између наруџбенице и фактуре

Наруџбеница се издаје за наручивање робе или услуга. Исти купац издаје продавцу. Садржи детаље у вези са поруџбином и њеном испоруком. ПО представља уговор о продаји.

Рачун издаје продавац купцу након завршетка испоруке, тражећи од купца плаћање коначног износа. Рачун се састоји од цене и коначног износа који се плаћа, услова плаћања и кредитног периода дозвољеног купцу. Рачун се издаје када се испорука робе или услуге заврши. За разлику од ПО-а, рачун потврђује уговор о продаји.

Значај ПО

Наруџбеница је врло користан документ који се користи за наручивање. Помаже у јасном информисању продавца о захтевима. Када се изврши стварна испорука, иста се може унакрсно провјерити са наруџбеницом како би се пронашла било каква одступања између њих. И продавцу и купцу је погодно да детаље поруџбине чувају документоване путем налога за куповину.

Предности

  • ПО помаже купцу да изврши наруџбину за робу и услуге које намерава да набави без плаћања.
  • Помаже у праћењу налога и избегава дволичност налога.
  • То је важан документ који чини део ревизијског трага.
  • За продавца је корисно да се информише о захтевима купца.
  • Стварна испорука се може испитати помоћу налога за куповину и свако одступање може се довести у питање.
  • ПО служи као правни документ којим се доказују услови договорени за куповину добара или услуга.

Мане

  • Чак и за мање наруџбе потребно је извршити наруџбеницу и чини се да је непотребна папирологија за такве мале наруџбе.
  • Генерирање наруџбеница је дуготрајан процес.

Закључак

Наруџбенице готово свако предузеће користи као део процеса набавке. Исто је корисно имати јасну комуникацију у вези са редоследом који је постављен.