Основе биланса успеха | Разумевање биланса успеха компаније

Основе биланса успеха

Биланс успеха пружа основни резиме прихода и трошкова компаније у одређеном периоду.

  • Биланс успеха започиње приходом који компанија остварује продајом производа својим купцима. Будући да се приход налази на врху биланса успеха, познат је као горња линија компаније.
  • Извештај о приходу, осим прихода, састоји се од свих осталих ставки које доводе до нето прихода предузећа које седи на дну. Због тога је нето приход познат и као дно компаније. Све ставке одузимају се од прихода предузећа да би се дошло до нето добити.
  • Ставке између њих састоје се од трошкова робе продане за производњу те робе. Трошкови такође укључују продају општих и административних трошкова.
  • Следећа ставка је амортизација, која је такође део биланса стања.
  • Остале ставке које се одбијају да би се дошло до нето добити су трошкови камата и плаћени порези.

Основна једначина биланса успеха може се представити као

Основни пример биланса успеха

Покушајмо да разумемо основе ставки биланса успеха помоћу примера.

Једнаџба биланса успеха приход-трошкови = нето приход компаније А представљена је у доњој табели.

Приход за компанију је 50.000. Након одбитка свих трошкова компаније, који укључују трошкове робе, ПСА-трошкове, трошкове амортизације, трошкове камата и резерве за порез на добит, нето приход износи 500.

Основне компоненте биланса успеха

У претходним одељцима смо додирнули базу основних компонената биланса успеха. Размотримо сада детаљно сваку ставку која чини биланс успеха предузећа.

Основне компоненте биланса успеха су приход, трошак продате робе, бруто добит, продаја општих и административних трошкова, зарада пре опорезивања камата и амортизације, трошкови амортизације, оперативна добит, трошкови камата, порези и нето добит.

# 1 - Приход

То је прва ставка биланса успеха, а приход се израчунава количином производа помноженом са продајном ценом. Ако је компанија рекла пет сегмената који се збрајају да би остварили укупан приход, онда укупан приход за појединачне сегменте чини укупан приход. Приход је такође познат као продаја или промет и користи се наизменично у различитим земљама. Продаја је пресудна фигура за посматрање компаније, јер компанија мора проширити своју важност како би временом повећала продају и на неки начин освојила тржишни удео.

Напомињемо да Гоогле (абецеда) остварује приход првенствено од три активности - прихода од оглашавања од Гоогле својстава, прихода од оглашавања од својстава чланова мреже и осталих прихода (укључује продавницу игара, хардвер, услуге у облаку, лиценцирање итд.)

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

# 2 - Цена продате робе

Трошкови продате робе су трошкови сировина потребних за производњу производа. Те сировине се добијају од различитих добављача, а овај трошак се састоји од већине трошкова потребних да компанија води посао и прошири пословање.

Трошкови роба продатих на Гоогле-у састоје се углавном од трошкова прикупљања саобраћаја који се плаћају члановима Гоогле мреже за приказане огласе.

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

# 3 - бруто добит

То је разлика између прихода предузећа и трошкова робе која се продаје за предузеће.

Бруто добит = приходи - трошак прихода

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

  • Бруто добит (2016.) = 90.272 - 35.138 = 55.134 милиона
  • Бруто добит (2015.) = 74.989 - 28.164 = 46.825 милиона

# 4 - Продаја општих и административних трошкова

Ова ставка се састоји од свих трошкова потребних за производњу производа и продају тих производа. Ови трошкови укључују трошкове фабричких трошкова и трошкове маркетинга. Ови трошкови такође укључују трошкове особља који се плаћају свим запосленима било да је реч о фабричким радњама или административном особљу и другима који зараду примају у предузећу.

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

  • ПСАА расходи (2016.) = 10485 + 6985 = 17.470 милиона
  • ПСАА расходи (2015) = 9047 + 6136 = 15,183 милиона

# 5 - Трошкови амортизације

Амортизација је одредба којом компанија омогућава откуп имовине када дође време да се та имовина укине. У основном билансу успеха то је трошак за тај период. Амортизација је неновчани трошак за предузеће.

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

  • Гоогле-ови трошкови амортизације у 2016. години износили су 3.523, односно 1.456 милиона долара.
  • Гоогле-ови трошкови амортизације у 2015. износили су 4.132, односно 931 милион долара.

# 6 - Оперативни профит

До њега се долази одузимањем општих продајних и административних трошкова и трошкова амортизације од бруто добити. Ова ставка је позната као оперативни профит јер компанија тај износ генерише из свог пословања. Овај приход не укључује ништа остварено финансијским полугама.

Имајте на уму да овај Гооглеов извештај о приходу укључује трошкове истраживања и развоја као оперативни трошак.

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

  • Оперативни профит Гоогле-а износио је 23.716 милиона долара у 2016. и 19.360 милиона у 2015. години.

# 7 - Расходи за камате

То су камате које компанија плаћа у одређеном периоду за укупан дуг предузећа. Укључује камате за краткорочни дуг, дугорочни дуг, као и обавезе за камате.

Испод је снимак примера Биланса успеха - Гооглесов приход од камата и трошак камата.

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

# 8 - Нето добит

До нето добити долази се одузимањем трошкова камата и пореза предузећа од оперативне добити предузећа.

Погледајте доњи израчун нето прихода из примера Гоогле-овог извештаја о приходу

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

  • Гоогле-ов нето приход био је 19.478 милиона у 2016. и 15.826 милиона у 2015. години.

Закључак

Биланс успеха представља основни резиме прихода и трошкова компаније. Веома је важно разумети сваку ставку да бисте схватили изгледе компаније. Ставке као што су продаја, нето добит, оперативна добит, трошкови камата су променљиве за финансијске показатеље који се прате да би се анализирало одређено предузеће. Трендови морају да се прате за већину ставки поруџбина како би се проценило на који начин се компанија побољшава и где клизи.