Потпуни образац БИЦ (идентификациони код банке) | Структура и предности

Пуни образац БИЦ - идентификациони код банке

Пуни облик БИЦ-а је идентификациони код банке. БИЦ је такође познатији као СВИФТ ИД, СВИФТ-БИЦ или СВИФТ код и може се дефинисати као препознатљив алфанумерички идентификациони код који је одобрен од стране ИСО или Међународне организације за стандардизацију, а овај код обично захтевају апликације за дигитално банкарство за сврха преноса новца између две банке чланице брзе мреже.

Где се налази БИЦ код?

Свако ко живи у земљи која учествује у СВИФТ-у или БИЦ-у, може лако пронаћи свој идентификациони код банке на својим папирним изводима или подношење упита у банци или коришћењем мрежног банкарског система, тј. Мрежног БИЦ / СВИФТ алата. Корисници који пребацују новац међународно и у ту сврху требају БИЦ, тада могу спремно да затраже БИЦ број своје банке.

Како се користи БИЦ код?

Идентификациони код банке увек мора бити пажљив, јер би унос и потврда погрешног кода могао бити разлог неуспеха монетарних трансакција или новца који је неки случајни прималац примио уместо предвиђеног. Традиционални БИЦ трансфери су сада замењени са ТрансферВисе. ТрансферВисе је за разлику од традиционалног БИЦ-а заиста паметан, ефикасан и помаже да се трансакције одвијају у реалном времену.

Пошиљалац ће само морати да наведе банковне податке примаоца уместо међународних банкарских података. С друге стране, прималац ће морати да подели свој идентификациони код банке са пошиљаоцем. У случају да пошиљалац не може да прими БИЦ примаоца, он или она га увек може потражити на мрежи. Међутим, пошиљалац мора увек да обезбеди потврду БИЦ-а примаоца пре било какве трансакције са њим или њом како би избегао да се догоди било каква незгода.

Структура

Идентификациони код банке распоређен је на следећи начин:

На пример: АААА-УС-11-КСКСКС

  • „АААА“ или прва 4 знака представљају банку. Прва четири знака се глобално користе за идентификацију одређене банке.
  • „САД“ или пети и шести знак представљају земљу у којој се налази та банка. „САД“ наведено у горе поменутом примеру сигурно би значило Сједињене Државе.
  • „11“ или седми и осми знак представљају код локације.
  • „КСКСКС“ или 9., 10. и 11. знак представљају код подружнице. Користи се за означавање институције или седишта. Међутим, овај код је заиста необавезан и ако се исти изостави, претпоставља се да се преосталих осам знакова односи на примарну канцеларију или седиште банкарске институције.

Требати

Идентификациони код банке обично је потребан за интернет банкарске апликације у сврху слања и пријема новца између две банке које су очигледно чланице СВИФТ мреже. Од пошиљаоца се не захтева само да наведе број локалног банковног рачуна примаоца, већ се наводи и тачан идентификациони код банке ове банке. Идентификациони код банке такође је потребан за адресирање порука, идентификовање пословних страна и пословних трансакција. Идентификациони код банке је заиста користан у извршавању финансијских трансакција, поштовању законских захтева итд.

ИБАН вс БИЦ

ИБАН и БИЦ су два најчешће коришћена система која користе банке, као и друге финансијске институције различитих земаља за праћење свог новца. И ИБАН и БИЦ помажу корисницима у обради њихових међународних плаћања у реалном времену. Сада корисници могу да врше онлајн плаћања са великом лакоћом и погодношћу, и то без потребе да плаћају непотребне додатне трошкове. Међутим, ИБАН и БИЦ могу се међусобно разликовати по различитим параметрима. Кључне разлике између ИБАН-а и БИЦ-а су:

  • Пуни облик: ИБАН је скраћеница за Међународни број банковног рачуна, док БИЦ представља идентификациони код банке.
  • Дефиниција: ИБАН се може дефинисати као алфанумерички код који садржи информације које помажу у идентификацији банкарске институције, државе и броја рачуна. С друге стране, БИЦ се може дефинисати као алфанумерички код који представља информације које се односе на банку и филијалу.
  • Формат: ИБАН и БИЦ кодови имају дужину до 34, односно 8 или 11 знакова. Прва два слова ИБАН кода представљају позивни број државе, следећа два слова представљају број трансакције, следеће четири цифре представљају код банке, следећа шест слова представљају код сортирања банке, а преостали бројеви означавају јединствени број који је врло конкретно за банковни рачун.
  • Пример: ГБ19 НВБК 235363 96321212. С друге стране, прве четири цифре БИЦ-а представљају код банке, наредне две цифре представљају позивни број државе, следеће две цифре представљају локацијски код, а последње две цифре представљају код филијале. На пример- АААА-УС-11-КСКСКС.
  • Где корисник може да пронађе ИБАН / БИЦ: Корисник може да пронађе ИБАН на изводу банке или помоћу система банкарства на мрежи. С друге стране, корисник може да пронађе БИЦ на изводу банке или коришћењем система банкарства на мрежи или чак може да затражи исти у банци.

Предности

Предности идентификационог кода банке су следеће:

  • Сигурно и безбедно: Идентификациони код банке је врло сигуран и сигуран механизам за међународно слање и примање плаћања. Ови системи су изузетно поуздани и учесници неће морати да брину о томе како ће им се новац изгубити.
  • Трансакције у реалном времену: Идентификациони код банке омогућава учесницима у извршавању трансакција у реалном времену. Систем је потпуно аутоматизован како би се избегле било какве непотребне одгоде.
  • Јефтиније: Потпуно аутоматизован систем идентификационих кодова банака омогућава учесницима да избегну додатне трошкове и изврше међународна плаћања са пуно лакоће и погодности.

Закључак

БИЦ код је веома важан за свакога ко је спреман да пренесе новац на међународном нивоу, јер је то механизам путем којег банкарске институције и системи за трансфер средстава имају тенденцију да идентификују где новац треба слати на међународном нивоу. Овај код је више глобални поштански број који омогућава банкама које послују у једној земљи да пронађу банке које послују у другој земљи.