Захтев за повраћај у приватном капиталу и уговорима о раду | Примери

Шта је Цлавбацкс Провисион?

Одредба о повраћају новца у уговору је посебна клаузула укључена у уговоре о раду и финансијске уговоре који се користе за упућивање било ког новца или накнада које су дате, али које се морају вратити натраг због одређених посебних околности које ће бити наведене у уговору.

  • Овај израз се врло често користи у свету приватног капитала / хеџ фонда. Такви фондови се углавном оснивају као генерално партнерство које укључује ЈП или менаџера хеџ фонда као генералног партнера, а инвеститори као ограничени партнер. Компензација се обично структурира користећи правило 2/20 са 2% као накнада за управљање и 20% као накнаду за подстицај ако фонд ради изнад датог прага.
  • Одредба о повраћају средстава дозвољава ЛП-у да „повуче новац“ било који преносни износ који је уплаћен током трајања фонда на претходним портфолио инвестицијама како би се нормализовао коначни пренос на првобитно договорени проценат. Према томе, одредба о повраћају средстава спречава ЛП да плати било који додатни износ и потом претрпи накнадни губитак.

Како функционише Цлавбацк Провисион? - Иахоо студија случаја

Раније 2014. године, Иахоо је објавио откриће у којем се наводи да су хакери украли податке о 500 милиона корисника. Поново, у децембру 2016. Иахоо је објавио да је крађа података можда утицала на више од милијарду рачуна. Како су акционари изгубили преко 350 милиона долара због ових кршења, СЕЦ истражује да ли су запосленици Иахоо-а скривали кршења података од својих купаца и деоничара.

Иахоо је имао одредбу о повраћају новца и плаћање јој покрива Маррисса Маиер (извршни директор Иахоо-а). Међутим, према политици компаније, повраћај новца може се применити само у случају пријављивања нетачних финансијских података, у основи само у случају рачуноводствене преваре. То значи да повраћај новца не покрива ове хакерске инциденте и да је Маррисса Маиерс можда на сигурном.

извор: Фортуне.цом

Примери пружања захтева за повраћај новца

Неки примери одредби о повраћају новца могу се навести на следећи начин:

  • У животном осигурању, одредба о повраћају новца може захтевати повраћај уплата ако се полиса откаже било када током трајања.
  • Ако су примљене дивиденде, могу се вратити у складу са одређеним околностима, као што је продаја акција у року закључавања.
  • У Пензијама могу постојати одредбе о повраћају новца.
  • Државни уговори са добављачима могу укључивати повраћај средстава уговорима ако нису испуњени одређени услови.
  • У извршним уговорима о плати, одредбом о повраћају новца може се захтевати да извршни директор врати организацији одређене износе, ако извршни директор прекрши споразум о забрани конкуренције и придружи се другом конкуренту у одређеном временском року након напуштања компаније.

Прорачун ЦлавБацка у приватном капиталу

Одредбе о повраћају средстава од ГП могу захтевати да врате вишак зараде ако је испуњен било који од следећих услова:

  1. Ограниченом партнеру (ЛП) није достављен његов повлашћени повраћај који је углавном у распону од 8-11%
  2. ГП је примио пренете камате (добит већа од инвестиције) већу од уговорне стопе (обично 20%, али често мање за фондове некретнина)
  3. Ограничени партнер није примио свој део добити у „периоду надокнаде“. Генерално, књижени камате се по жељи враћају подељене на 20% на ЛП и 80% на ГП (или у неким случајевима може бити на 50-50 подела) док ГП не добије 20% целокупне добити износ.

Пример пружања захтева за повраћај новца - Веллс Фарго

У септембру 2016. године, Веллс Фарго кажњен је са 185 милиона долара због превара током година које су подразумевале отварање кредитних картица без пристанка клијента, стварање лажних рачуна е-поште за регистрацију клијената за услуге банкарства на мрежи и приморавање купаца да акумулирају закаснеле накнаде на рачунима никада нису ни знали да имају. Веллс Фарго такође је отпустио 5.300 запослених у вези са преваром.

Веллс Фарго је најавио да ће од њиховог извршног директора Јохна Г Стумпфа "повратити новац" одштету од 41 милион долара.

Пут напред

  • Амерички регулатори разматрају банке да одложе надокнаду за више званичнике и дозволе повраћај новца због нетачних пресуда или незаконитих радњи током претходних 7 година. Циљ закона је да ступи на снагу 2019. године, а регулатори покушавају да га постигну најраније. Иако су правни саветници банака забринути да ће скандал Веллс Фарго резултирати наметањем оштријих и конкретнијих захтева у њихов предлог, попут захтева од банака да у кратком року (мање од 30 дана) донесу одлуку о повлачењу. накнаду након откривања било каквог прекршаја.
  • Одредбе о повраћају новца појачане су у свим главним америчким банкама након финансијске кризе 2008. пре свега како би руководиоце сматрали одговорним за преузимање ризика. Међутим, предложени временски период за повраћај средстава је 3 године, што је знатно мање од тренутног временског периода од 7 година.
  • Велика Британија је прошле године увела законе који банкама и финансијским институцијама омогућавају повраћај бонуса од банкара за које се сматра да су се понашали неодговорно до 10 година након што су исплаћени. Стандард Цхартеред Банк саопштила је да ће повратити бонусе од чак 150 старијег особља ако буде проглашена кривом за кршење интерних правила око сношења ризика. Такође треба напоменути да повраћај новца од људи који су већ напустили банку могу бити суочени са финансијским и правним потешкоћама.
  • Правила се разликују од једне банке до друге, али генерално дозвољавају банкама да врате награде за акције или казне за недолично понашање, преузимање неразумних ризика или показивање лошег учинка. Руководиоци такође могу бити кажњени ако банке морају да понове своје резултате за значајан износ.