Банке у Финској | Преглед и водич за 10 најбољих банака у Финској

Преглед банака у Финској

Након три године рецесије, финска економија је 2015. године почела да се опоравља. Један од најзначајнијих аспеката брзог опоравка од рецесије је развој банкарског система у Финској.

Значајан изазов са којим се суочио фински банкарски систем је умањење вредности имовине финске банке у процентима у поређењу са Шведском (1,1%) и Норвешком (1,3%). Међутим, Финска очекује побољшање квалитета имовине јер су каматне стопе прилично ниске и постоји стабилно тржиште стамбеног простора.

Према извештају Мооди’с-а, очекује се да ће финансирање и ликвидност финских банака остати здрави у наредних 12-18 месеци.

Структура банака у Финској

Структура финског банкарског система је сасвим другачија.

За сада у Финској постоји 17 банака. Ове банке се могу поделити у четири категорије -

  • Владине банке
  • Комерцијалне банке
  • Штедионице
  • Стране банке (заправо филијале страних банака)

Банка Финске је централна банка Финске и контролише све остале банке и сматра се националном монетарном влашћу. Од артикулације монетарне политике до израде статистичких података, од издавања новчаница до осигурања ефикасности банкарског система, Финска банка чини све.

Топ 10 банака у Финској

Према Институту за корпоративне финансије, овде су главне банке у Финској -

# 1. Актиа штедионица:

Ово је једна од највећих штедионица у Финској. Штедионица Актиа је у власништву финских институција штедионица, других штедионица и високо вредних појединаца. Основана је 1991. године. Према последњем извештају 2016. године, утврђено је да је укупна актива коју је стекла ова банка износила 11.786 милијарди америчких долара. Нето добит исте године износила је 63 милиона америчких долара. Главно седиште ове банке налази се у Хелсинкију, главном граду Финске. У овој банци ради око 948 људи.

# 2. БНП Парибас Фортис:

Ово је једна од страних банака која опслужује купце Финске. БНП Парибас Фортис производ је спајања БНП Парибас Гроуп и белгијске Фортис банке. Основана је 2009. године. Седиште ове банке је у Хелсинкију. Према последњем извештају у 2016. години, укупна актива коју је стекла ова банка износила је 357 милијарди америчких долара, а исте године банка је остварила нето добит од 2079 милиона америчких долара.

# 3. Нордеа Банк Финланд ПЛЦ:

Једна од највећих филијала у погледу укупне стечене имовине, Нордеа Банк Финланд ПЛЦ је подружница Нордеа Банк АБ. Његова главна канцеларија се такође налази у Хелсинкију. Има преко 650 филијала широм Финске и запослио је преко 6500 људи. У 2016. години укупна актива коју је стекла Нордеа Банк Финланд ПЛЦ износила је 287 милијарди америчких долара, а нето приход за исту годину 1,158 милиона америчких долара. Служи и личним и корпоративним купцима.

# 4. ОП Цорпорате Банк ПЛЦ:

Ово је једна од најстаријих банака у Финској. Основана је 1902. године. Ранији назив ове банке био је Похјола Банк ПЛЦ. Седиште је такође у Хелсинкију. Број запослених у овој банци је огроман, око 12.200. У 2016. години, ОП Цорпорате Банк ПЛЦ је стекла укупну имовину од 160 милијарди америчких долара, а исте године око САД остварена је 1.370 милиона долара нето добити.

# 5. Данске Банк:

Ово је једна од филијала Данске банке. Данске банка је досегла преко 15 земаља и ова банка је једна од тих филијала. Његова главна канцеларија налази се у Хелсинкију. Има две филијале у Финској - Хелсиншки огранак и Данске Банк ПЛЦ (зависно предузеће). У 2016. години пријављено је да је укупна актива коју је стекла Данске банка износила 39 милијарди америчких долара. А Данске банка је исте године остварила нето добит од 236 милиона америчких долара.

# 6. Банк оф Аланд:

Ово је још једна најстарија банка у Финској. Основана је 1919. године. Има 13 филијала широм Финске. И запошљава око 700 људи. Сједиште Банк оф Аланд налази се у Мариехамн-у, Аландска острва. Једна је од највећих комерцијалних банака у Финској. У 2016. години банка је стекла укупну активу од 6.180 милиона америчких долара. А нето добит коју је банка генерисала исте године износила је 24 милиона америчких долара.

# 7. Група ПОП банке:

ПОП Банк Гроуп је водећа банка у Финској у домену малопродаје. Ову банкарску групу чине централна кредитна институција, Аллианце Цооп, и 26 задружних ПОП банака. Има различитог клијента који опслужује приватне купце, мала предузећа и углавном клијенте из шумарства и пољопривреде. У 2016. години пријављено је да је група ПОП банке имала укупну активу од 5.090 милиона америчких долара, а исте године банкарска група је остварила око 10 милиона америчких долара нето добити.

# 8. Евли Банк ПЛЦ:

Евли Банк ПЛЦ основана је 1985. године. Значајне понуде Евли Банк ПЛЦ су у области инвестиционог банкарства. Сједиште ове банке је у Хелсинкију. И запошљава преко 254 запослена. Пружа услуге у финансирању имовине и корпоративним финансијама. У 2016. години укупна актива Евли Банк ПЛЦ стечена је 909 милиона америчких долара. А нето добит Евли Банк ПЛЦ исте године износила је 11,7 милиона америчких долара.

# 9. Царнегие Инвестмент Банк АБ:

Ово је једна од филијала шведске Царнегие Инвестмент Банк АБ. Сједиште ове банке налази се у Хелсингфорсу. Као што се очекивало, ова банка нуди вишеструке услуге спајања и преузимања, професионалне саветодавне услуге у вези са тржиштима власничког капитала (ЕЦМ), трговину продајом и истраживање капитала. Главни фокус ове банке су појединци и мала предузећа у Финској са нето нето вредностима.

# 10. Алекандер Цорпорате Финанце Ои:

Алекандер Цорпорате Финанце Ои је део Алекандер Гроуп. Сједиште компаније Алекандер Цорпорате Финанце Ои налази се у Хелсинкију. Основана је пре скоро 30 година, 1988. године. Популарна је инвестициона банка која послује приватно и као независно инвестицијско крило. Управља се под надлежношћу Финансијског надзора. Главне услуге које ове приватне банке нуде су спајања и преузимања (М&А), процена вредности и трансакције на тржишту капитала.