ЦОУНТИФ функција у програму Екцел | Како користити ову формулу?

ЦОУНТИФ функција у програму Екцел

То је уграђена функција у МС Екцел. ЦОУНТИФ у програму Екцел користи се за ЦОУНТИФ број ћелија које садрже бројеве унутар датог опсега. Враћа цео број. Ово је напредна верзија ЦОУНТ; уграђена Екцел функција која броји нумеричке вредности присутне у датом опсегу ћелија.

Формула ЦОУНТИФ у програму Екцел

Формула ЦОУНТИФ у програму Екцел је следећа:

Формула ЦОУНТИФ има два аргумента од којих је један потребан.

Где,

  • домет = То је потребан параметар. Представља опсег вредности на којима ће се применити критеријуми. То може бити једна вредност листе вредности.
  • критеријуми = То је још један потребан параметар који представља услов који ће се применити на вредности представљене опсегом наведеним као први параметар. Као резултат, биће враћене само вредности које задовољавају задате критеријуме.

Повратна вредност ЦОУНТИФ формуле у Екцелу је позитиван број. Вредност може бити нула или нула.

Како се користи функција ЦОУНТИФ у програму Екцел?

Поменута функција је функција радног листа (ВС). Као ВС функција, може се унети као део формуле у ћелију радног листа. Погледајте примере дате у наставку да бисте боље разумели.

Овде можете преузети овај ЦОУНТИФ функцијски Екцел образац - ЦОУНТИФ функцијски Екцел предложак

Функција ЦОУНТИФ у радном листу Екцел

Погледајмо примере дате у наставку. Сваки пример покрива другачији случај употребе који је примењен помоћу овог.

Пример # 1 - Бројање вредности са датом вредношћу

ТАЧАЊЕ (А2: А7, 33)

Као што је приказано у функцији ЦОУНТИФ у Екцелу, примењује се на опсег А2: А7. Овде је услов 33. Опсег садржи само 1 такав број који задовољава услов да буде једнак 50. Дакле, резултат који је вратио ЦОУНТИФ је 1, а исти се види у ћелији резултата А8. Погледајте доленаведени снимак екрана за горе објашњени пример.

Пример # 2 - Бројање бројева чија је вредност мања од датог броја.

= ЦОУНТИФ (А12: А17, ”<50 ″)

Као што је приказано у горњој функцији ЦОУНТИФ, примењује се на опсег А12: А17. Овде је услов <50. Опсег садржи 4 таква броја која задовољавају услов да су мањи од 50. Стога је резултат који је вратио ЦОУНТИФ 4, а исто се види у ћелији резултата А18. Погледајте доленаведени снимак екрана за горе објашњени пример.

Пример # 3 - Бројање вредности помоћу дате текстуалне вредности

= ЦОУНТИФ (А22: А27, „јохн“)

Као што је приказано у горњој формули ЦОУНТИФ у програму Екцел, функција ЦОУНТИФ примењује се на опсег вредности А22: А27. Овде је услов текст са вредношћу „Јован“. Дати опсег има само једну ћелију која задовољава задате критеријуме. Дакле, резултат је 1 и помиње се у ћелији резултата А28. Погледајте доленаведени снимак екрана за горе објашњени пример.

Пример # 4 - Бројање негативних бројева

= ЦОУНТИФ (А32: А37, ”<0 ″)

Као што је приказано у горњој формули ЦОУНТИФ у програму Екцел, функција ЦОУНТИФ се примењује на опсег вредности А32: А37 и услов је већи од нуле. Значи, открити и бројати бројеве са негативним вредностима. који су негативни други параметар је тешко кодиран са вредношћу. Дакле, добијени резултат је 3, а у датом опсегу вредности постоје три таква броја. Исто се види и у резултату ћелије А38. Погледајте доленаведени снимак екрана за горе објашњени пример.

Пример # 5 - Бројање нула вредности

= ЦОУНТИФ (А42: А47,0)

Као што је приказано у горњој формули ЦОУНТИФ у програму Екцел, функција ЦОУНТИФ се примењује на опсег вредности А42: А47 и услов је једнак нули. Значи, открити и бројати бројеве са нула вредности. Дакле, враћени резултат је 2 и постоје два таква броја са нулом. Исто се види и у резултату ћелије А48. Погледајте доленаведени снимак екрана за горе објашњени пример.

Ствари које треба запамтити

  1. Ненумерички критеријуми морају бити затворени у двоструке наводнике. Међутим, нумерички критеријуми не морају бити затворени у наводнике.
  2. Резултат ће бити враћене само вредности које задовољавају задате критеријуме.
  3. Заменљиви знакови попут „*’ а у критеријумима се може користити „?“. Знак питања одговара било којем знаку, а звездица одговара било којем низу знакова.
  4. Ако се замјенски знакови требају користити такви какви јесу у критеријима, тада им треба претходити оператор тилде, тј. „~?“, „~ *’.

Употреба функције ЦОУНТИФ ВБА

Коришћење функције ЦОУНТИФ ВБА је слично коришћењу МС Екцел-а.