Продорне цене (дефиниција, пример) | Предности и мане

Дефиниција цене продора

Продорна цена односи се на политику цена коју генерално користи нови учесник на тржишту, у којој је цена производа постављена на ометајуће ниже нивое како би се стекао удео на тржишту и стога продор на тржиште привлачењем купаца од његових конкурената.

Пример

Телекомуникациона компанија, која је нова на тржишту, нуди понуду за пружање једномесечних бесплатних интернет услуга својим претплатницима. Ово је пример пенетрационих цена, јер је телекомуникациона компанија, да би ушла на тржиште, понудила да пружа своје интернет услуге бесплатно у почетном периоду од месец дана.

Стратегија продирања цена

Размотрите следећи дијаграм који објашњава како функционише концепт пенетрационих цена.

Овде су цена производа и количина која се очекује да се продају представљени на вертикалној и хоризонталној оси. Дакле, у односу на цену „П1“, количина која се очекује да буде продата је „К1“. Цена се држи на релативно вишој страни и као резултат тога очекује се продаја мање количине робе. Ако се цена додатно смањи на П2, могла би се продати још већа количина, тј. К2. Дакле, графикон представља да нижа цена привлачи продају веће количине, што је предмет у случају пенетрације цена.

Значај

Продорне цене углавном користе продавци који су нови у већ развијеној економији. Када продавац уђе на постојеће тржиште постојећег производа, можда ће му бити тешко да привуче купце, јер је новопридошлица. Такав продавац може да уведе продорне цене и тиме смањи цене свог производа у почетном временском периоду, тако да купци буду привучени да напусте конкуренте и повежу се са продавцем. Продавачи обично усвајају ову стратегију за одређени скуп производа и истовремено настављају да продају остале производе по својим нормалним ценама како би одржали разумну маржу профитабилности. Стратегија је корисна за оне производе код којих је потражња еластична према њеној цени.

Продор цене у односу на скидање цена

Продорне цене су ценовна стратегија у којој продавац уводи своје производе по ниској цени у одређеном временском периоду како би привукао већи тржишни удео. Школа мишљења која стоји иза стратегије је да ће ниже цене привући више купаца и помоћи компанији да развије добар тржишни удео премештањем фокуса купаца са конкурената на компанију. После тога, компанија повећава цену производа на његову нормалну цену.

С друге стране, скидање цена је стратегија одређивања цена при којој компанија тежи максимизирању профита наплаћујући високе цене за свој ново представљени производ. Након тога, цене се смањују на нормалну цену. Ова врста стратегије одређивања цена усваја се у случају јединствених производа за које купци могу бити спремни да плате веће цене. Класичан пример политике преноса цена су мобилни телефони засновани на високој технологији, при чему су купци, захваљујући карактеристикама телефона, спремни да плате веће цене.

Предности и недостаци пенетрационих цена

Предности

  • Помаже компанији да брже успостави свој тржишни удео, а конкурентима оставља мање времена одзива.
  • Утврђује добру вољу за компанију, јер купци производе аутоматски промовишу усменом предајом.
  • Будући да су цене постављене на доњем крају, то подстиче компанију да одржи контролу трошкова која доводи до ефикасности ресурса.
  • Таква стратегија одређивања цена обесхрабрује нове конкуренте да уђу на тржиште.

Мане

  • Како су цене ниске, то можда неће резултирати довољном профитабилношћу компаније, чак и ако се прода значајна количина производа.
  • Ако се цене у почетку држе на ниском нивоу, постаће тешко касније оправдати њихово повећање.
  • Стратегија одређивања цена неће бити корисна за оне производе који имају краћи животни циклус јер губитак који је претрпела компанија због продорног одређивања цена у тако краћем животном циклусу може бити значајан.
  • У случају да продаја не крене брзо, компанији може бити тешко јер ће обртни капитал бити блокиран и може довести до недостатка средстава.

Закључак

На основу врсте производа и нивоа конкуренције може се одлучити да ли ће бити корисно одлучити се за пенетрационе цене или друге стратегије цена као што је обрамбена стратегија одређивања цена.