Формула књиговодствене вредности | Како израчунати књиговодствену вредност предузећа?

Формула за израчунавање књиговодствене вредности предузећа

Формула за књиговодствену вредност израчунава нето имовину предузећа добијену према укупној активи умањеној за укупне обавезе. Књиговодствена вредност се може израчунати као збир укупног акционарског капитала предузећа.

Може се дефинисати као нето вредност имовине предузећа или предузећа која се може израчунати као укупна имовина умањена за нематеријалну имовину (то је гоодвилл, патенти итд.) И обавезе. Даље, књиговодствена вредност по акцији (БВПС) може се израчунати на основу капитала обичних акционара у компанији.

Књиговодствена вредност = Укупни капитал обичних акционара - Префериране акције / број неизмирених обичних акција.

Како израчунати књиговодствену вредност?

Формула каже да је нумерички део оно што фирма добија издавањем обичног капитала, а та цифра се повећава или смањује у зависности од тога да ли компанија доноси добит или губитак, а затим се коначно смањује издавањем дивиденде и преференцијалних залиха.

 Први део биће откривање капитала који је доступан њеним заједничким акционарима. Може се поставити питање зашто у горњој формули за израчунавање књиговодствене вредности по акцији и просечних непромењених обичних акција одузимамо жељену залиху. Разлог за одузимање преференцијалних акција од обичних акционара је тај што се преференцијални акционари плаћају пре заједничких акционара, али тек након што се дугови предузећа укупно измире.

Књиговодствена вредност фирме = обични капитал акционара - преференцијалне акције

А с друге стране

Уобичајени капитал акционара = Укупна имовина - Укупне обавезе;

Други део је подела заједничког капитала акционара, који је акционарима доступан по преосталом броју обичних акција.

Примери

Овај образац Екцел вредности формуле књиговодствене вредности можете преузети овде - Екцел образац формуле књиговодствене вредности

Пример # 1

Цоммон Екуити лтд извештава испод броја на затварању својих годишњих рачуна. Од вас се тражи да израчунате БВПС.

Решење:

Прво, морамо да откријемо акционарски капитал који представља разлику укупне активе и пасиве који износи 53.500.850,89 - 35.689.770,62 =  17,811,080.27

Према томе, обрачун књиговодствене вредности по акцији је следећи,

БВПС = Укупни капитал обичних акционара - Пожељне акције / број неизмирених обичних акција

= 17,811,080.27 /8,500,000.00

БВПС ће бити -

Пример # 2 - (СБИ БАНК)

СБИ је један од водећих зајмодаваца у Индији. Вивек, аналитичар за капитал, жели да размотри СБИ у свом портфељу. Суресх, који се недавно придружио као приправник код Вивека и који је страствен према истраживању. Вивек од њега тражи да израчуна П / БВПС за СБИ, а затим изврши упоредбу између равноправних рачунара. Цена акције СБИ је 308.

БЕЛЕШКА: Користите БВПС формулу, а затим поделите цену са овим резултатом.

Решење:

Прво, морамо да откријемо капитал акционара који је разлика укупне активе и пасиве (позајмице + остале обавезе) која износи 36,16,433.00 - (30,91,257.62 + 3,19,701.42) = 2,05,473.96 кр

 

Према томе, обрачун књиговодствене вредности по акцији биће следећи,

БВПС = Укупни капитал обичних акционара - Префериране акције / број неизмирених обичних акција

= 2.055.773,96 цр /  892,54 кр

БВПС ће бити -

П / БВПС ће бити -

Пример # 3

Схрути је ових година вишеструко улагала у ослањајуће се индустрије, а сада након преузимања Хамлеиса, једног од водећих ланаца продавница играчака, радознала је која је сврха тога стајала. Она предвиђа да би ово могло смањити вредност Релианце-а као његове завршене неповезане и неочекиване активности коју је Релианце урадио.

Испод је извод из Релианце индустрија за март 2018. године и она жели да израчуна прву књиговодствену вредност Релианце како би знала какав би утицај Хамлеис могао да створи?

Решење

Прво, морамо да откријемо капитал акционара који је разлика укупне активе и пасиве (позајмице + остале обавезе) која износи 8,23.907,00 - (2,39,843.00 + 2,90,573.00) = 2,93,491 цр

Такође, можемо додати Акцијски капитал и Резерве да бисмо добили акционарски капитал који износи 5.922 цр + 2.87.769 цр што ће износити 2.93.491 цр.

 

Према томе, обрачун књиговодствене вредности по акцији биће следећи,

БВПС = Укупни капитал обичних акционара - Пожељне акције / број неотплаћених обичних акција

= 2,93.491,00 цр / 592,18 кр

Књиговодствена вредност по акцији биће -

БВПС = 495,61

Калкулатор књиговодствене вредности

Можете користити ову књигу Калкулатор вредности

Укупни заједнички капитал акционара
Преференцијалне деонице
Број изванредних уобичајених деоница
Однос књиговодствене вредности
 

Број преосталих уобичајених деоница =
Укупни заједнички капитал акционара - Префериране акције
=
Број изванредних уобичајених деоница
0 − 0
=0
0

Релевантност и употреба

Као књиговодствена вредност предузећа, књиговодствена вредност може имати две основне намене:

  • Служиће као укупна вредност имовине предузећа или предузећа коју би акционари теоретски добили ако би фирма или предузеће требало да буду ликвидирани.
  • Када се изврши поређење са тржишном вредношћу компаније или тржишном ценом, књиговодствена вредност може бити добар показатељ аналитичару капитала да ли је цена акције прецијењена - или потцењена.

 Стога је неопходно да инвеститор сагледа и књиговодствену вредност или књиговодствену цену компаније, као и тржишну цену деоница, а затим одлучи о вредности компаније.