Трговински попуст (дефиниција, пример) | Трговина насупрот готовинском попусту

Шта је трговински попуст?

Трговински попуст односи се на смањење цене у листи познату као попуст, коју добављач дозвољава потрошачу, док производ продаје углавном у великим количинама дотичном потрошачу како би повећао продају предузећа, јер се привлачи више купаца када је попуст дат на каталошка цена производа.

Једноставним речима, трговински попуст је попуст који се назива попуст који продавац даје купцу у тренутку куповине робе. Даје се као одбитак у каталошкој цени или малопродајној цени продате количине. Овај попуст продавци обично дозвољавају да привуку више купаца и добију поруџбину у ринфузи, тј. Да повећају број продаја. Према томе, не сме се водити евиденција у књигама и купца и продавца.

 • Попуст је дозвољен на производ као смањење на малопродајну цену. То је износ за који произвођач или велетрговац смањује цену производа када га прода препродавцу.
 • Трговински попуст обично варира у зависности од количине купљеног производа. То је смањење објављене цене производа.
 • На пример, велетрговац велике количине може имати право на већи попуст у поређењу са велетрговином средње или мале количине.
 • Малопродајни купац обично неће добити попуст и мораће да плати целокупну објављену цену.

Рачуноводствени третман

Продаја и куповина евидентираће се у износу након што се одузме трговински попуст. Како се овај попуст одбија пре било какве размене, он не представља део рачуноводствене трансакције и не уноси се у рачуноводствене евиденције пословања.

Кључне тачке

 • Обично је дозвољено олакшати продају на велико.
 • Генерално може бити дозвољено свим купцима који желе да купују у великој количини.
 • У случају трговинског попуста, нема уписа у пословне књиге купца и продавца.
 • Увек се одбије пре него што се догоди било која врста размене. Због тога није део пословних књига предузећа.
 • Обично је дозвољено у тренутку куповине.
 • Обично се разликује од броја купљене робе и броја куповине.

Уобичајене разлике између трговинског попуста и готовинског попуста

Основа за поређењеТрговински попустГотовински попуст
ЗначењеПопуст који даје продавац купцу као одбитак у ценовнику са листе представља трговински попуст.Смањење износа рачуна који продавац дозвољава купцу за тренутну уплату представља готовински попуст.
СврхаДа би се олакшала продаја у великој количини.Да би се олакшало брзо плаћање.
Када је дозвољено?У време куповине;У време плаћања;
Улазак у књигеНеда

Трговински попуст насупрот уносу дневника са новчаним попустом

Господин Кс је купио робу од господина И, чија је цена била 8000 америчких долара, 1. априла 2018. Господин И је дозволио 10% попуста Мр.Кс-у на ценовнику по цени за куповину робе у ринфузи. Даље, био му је дозвољен попуст од 500 долара за тренутно плаћање.

 • Прво, дозвољени попуст на каталошку цену робе, тј. 10% од 8000 УСД = Рс. 800 је трговински попуст који се неће евидентирати у књигама рачуна.
 • Даље, попуст који је примио Мр.Кс од 500 УСД за непосредно плаћање је готовински попуст и дозвољен је на фактурној цени робе. Готовински попуст евидентира се у књигама рачуна.

Запис у часопису Мр.Кс је:

Трговински попуст се даје на каталошку или малопродајну цену робе.

Закључак

Коначни циљ сваке организације је повећати приход од продаје, а трговински попуст је примарно средство за његово постизање. Готовински попуст је такође алат који се користи за постизање циљева организације. Купци обично имају навику да се преговарају и дајући им ове попусте, омогућава фирми да постигне своје циљеве и задржи купца. Дакле, то ће бити повољна ситуација и за купца и за организацију.

Као што смо горе разговарали, то повећава количину куповине. Такође повећава кредитни ризик организације. То не утиче на профитну маржу организације, јер није евидентирано у књиговодственим књигама, али све више и више готовинских попуста смањује профитну маржу фирме. Дакле, оба попуста имају своје предности и одређене недостатке о којима треба водити рачуна приликом давања попуста.