Економије обима вс Економије обима | Топ 8 разлика

Економије обима и разлике у обиму

Економије обима се у предузећима примењују на дужи временски период и то се дешава када организација достигне тачку када њени трошкови производње почињу да опадају и то се у основи дешава у случају расуте производње, док се економија обима догађа када организација производи више врста производа и као резултат тога трошкови његове производње почињу да се смањују.

Обоје су концепти економије. И обоје су веома корисни за посао који жели да расте и боље служи својим купцима.

  • Економије обима се дешавају када предузеће достигне тачку производње у којој трошкови производње више не расту; него се смањује. То се дешава само у масовној производњи.
  • С друге стране, економија обима се дешава када компанија производи сорте производа, а због производње сорти производа, трошкови производње се смањују.

Економија обима се веома дуго примењује у пословању. Економије обима су релативно нов приступ у пословној економији и стратегији. Обоје олакшавају смањење трошкова производње за посао. У овом чланку ћемо детаљно проћи кроз сваки од ових концепата, а затим ћемо извршити упоредну анализу између њих.

Економија обима насупрот економији обима Инфографика

Кључне разлике

  • Економије обима су све у повећању производних јединица. Економије обима су све у повећању врста производње.
  • Економија обима помаже предузећу да сагледа просечну цену по јединици, а затим постепено повећава количину док просечни трошак по јединици не достигне минимум. Економија опсега се односи на коришћење инфраструктуре за смањење просечних трошкова по јединици.
  • Економија обима концентрише се само на једну врсту производа. Економија обима концентрисана је на сорте производа.
  • Економија обима више зависи од производних капацитета једног производа. Економија обима више зависи од инфраструктуре компаније за производњу више производа под једном главом.
  • Економија обима је релативно стари концепт. Економија обима је релативно нов концепт.

Упоредна табела

Основа за упоређивањеЕкономије обимаЕкономија обима
1. ЗначењеОво штеди трошкове производње изнад одређене тачке.Ово такође штеди трошкове производње ако компанија производи разне производе.
2. Смањује трошкове Један производ.Више производа.
3. Ради се о Производња једне врсте производа у ринфузи.Производња више производа под истим поступком.
4. Смањење збогПроизводња у расутом стању.Сорте у производњи.
5. Старо новоРелативно стари концепт и користи се свуда.Упоредно нови концепт и недавно га користе предузећа.
6. Стратегија изаСтандардизација производа.Диверзификација производа.
7. КористиОгромна количина ресурса откад се производња одвија на велико.Много мање ресурса јер се под једном операцијом производи више производа.
8. ПримерПроизводња једне врсте паметних телефона у огромним количинама.Производња више прехрамбених производа коришћењем истих ресурса.

Закључак

Као посао, разумевање и коришћење обоје може бити корисно. Али боље је да као посао користите ово двоје разборито. Морате знати где се користи економија обима, а где економија обима.

Ако већ продајете 5 производа под руководством ваше компаније, покушај постизања економије размера није проницљива одлука. Уместо тога, у том случају, ако се одлучите за економију обима, било би мудрије. У исто време, ако знате да као компанија ваша основна снага лежи у самој продукцији

Производ који иде за економијом обима да смањи просечне трошкове по јединици није разборит. Треба да знате када и то треба да знате Шта.

Економија обима вс Економија обима Видео