ЦПА вс ЦФА | Основне разлике које морате знати!

Разлика између ЦПА и ЦФА

Комплетни облик ЦПА је овлашћени јавни рачуновођа, а на њега се одлучују студенти који су спремни да стекну стручност у области пореза, ревизије и рачуноводства, док је ЦФА кратки образац за овлашћеног финансијског аналитичара, а овај курс похађају студенти који желе да стекну стручност у вештинама које се односе на финансије и управљање ризиком.

Примарна разлика између њих двоје су основни покривачи и могућности каријере које пружа. ЦПА се сматра „црним појасом у рачуноводству“ и припрема вас за каријеру у рачуноводству и ревизији, док се ЦФА програм фокусира на управљање инвестицијама који покрива широке теме попут корпоративних финансија, управљања портфељем, деривата, фиксног дохотка, алтернативних инвестиција и припрема вас за каријере у инвестиционом банкарству, управљању портфељем, финансијским истраживањима итд.

Уместо да постављате ово питање „Шта је боље?“, Требали бисте питати „Шта је боље за ТИ!”

Одлука о акредитиву понекад одлучује о вашој судбини, јер ће на крају ваша каријера бити у складу са одабраним. Сама ова мисао могла би вам створити ноћне море, зар не? Али верујте ми, ако сте препознали своја интересовања и добро познајете своје вештине, ово није тешко.

Претпостављам да сте се можда одлучили за пуни облик ЦПА или овлашћеног финансијског аналитичара (ЦФА ®) јер желите да појачате своју стручност и знање у области финансија. Ово је у ствари добра идеја и један од најбољих начина да се попнете лествицом у индустрији у којој желите да обогатите своје богатство.

Овај чланак би био користан онима који желе да открију разлику између ове две сертификације ЦПА у односу на ЦФА ® у погледу детаља о испиту, захтева и каријере што ће вам олакшати разумевање у вези с њима.

Појављујете се на испиту за ЦФА ниво 1? - Погледајте ове сјајне 70+ сати ЦФА нивоа 1 Видео водича

У овом чланку ћемо разговарати о следећем -

  ЦПА вс ЦФА ® Инфографика

  Шта је овлашћени јавни рачуновођа (ЦПА)?

  • ЦПА је до сада био најпознатији акредитив за напредовање у ревизорској и рачуноводственој каријери.
  • Сматра се да је „Црни појас у рачуноводству“
  • Лиценца за ЦПА је законски неопходна за обављање одређених послова, као што је јавно рачуноводство, тј. Независна ревизија.
  • Омогућава вам наплату рачуноводствених услуга које пружате јавности.
  • ЦПА је веома користан када је реч о предузећима, али у суштини је вредан у јавном сектору.

  Према АИЦПА, ЦПА отприлике зарађују 10-15% више када почну радити у поређењу са нерегистрованим рачуновођама. Такође, ЦПА су послодавцима привлачнији од оних који немају ЦПА.

  Према америчком Бироу за статистику рада (БЛС), предвиђа се да ће занимања рачуновођа и ревизора, која укључују ЦПА међу осталим рачуноводственим стручњацима, расти за 13 процената између 2012. и 2022. године.

  Шта је овлашћени финансијски аналитичар (ЦФА®)?

  Програм ЦФА® фокусиран је на управљање инвестицијама. Међу највеће послодавце акционара спадају најугледније финансијске корпорације на свету, нпр. ЈПМорган, Цитигроуп, Банк оф Америца, Цредит Суиссе, Деутсцхе Банк, ХСБЦ, УБС и Веллс Фарго, да набројимо само неке. Многе од њих су инвестиционе банке, али програм ЦФА® фокусира се на знања и вештине које су са становишта практичара најрелевантније за глобалну професију управљања инвестицијама.

  • Инвестициони стручњаци који поседују ЦФА® ознаку (или ЦФА® повељу) испуњавају строге захтеве у погледу образовања, радног искуства и етичког понашања.
  • Само они који заврше три испита на постдипломском нивоу, четири године радног искуства и годишње обнављање чланства (укључујући етику и кодекс о професионалном понашању) могу да користе ознаку ЦФА®. Допунски кодекси и стандарди (као што су Глобални стандарди перформанси улагања и Кодекс менаџера имовине) помажу у побољшању ове професионалне разлике.

  Предуслови

  КритеријумиЦПАЦФА®
  Образовни ПредусловиОво се разликује у зависности од државе, али обично би кандидати требало да имају диплому и 120 семестарских сати да би се појавили на ЦПА испиту.Потребна вам је само диплома. Чак и у случају да га немате, овај услов може бити задовољен ако имате 4 године професионалног искуства
  Додатни образовни ПредусловиГенерално се састоји од 24 до 30 семестарских сати у рачуноводству, стечених дипломом или дипломом из бизниса. Многи студенти такође настављају мастер студије како би испунили образовне захтеве Није обавезно
  Радно искуство ПредусловиШто се тиче радног искуства, оно би се разликовало од државе до државе, али углавном је потребно да имају најмање 1-2 године директног рада за ЦПА ЦФА® би захтевао четворогодишње професионално искуство у сродној области која има директну улогу у процесу инвестиционог банкарства. Штавише, они морају бити чланови института ЦФА® 
  Све у свему ПредусловиДа би добили сертификат о ЦПА, кандидати морају положити јединствени ЦПА испит, стећи одговарајуће радно искуство и испунити додатне образовне захтевеДа би добили ЦФА® сертификат, кандидати морају положити ЦФА® испит и стећи одговарајуће радно искуство

  Гледајући предуслове, можемо јасно видети да је ЦПА рестриктивнији када су у питању образовни захтеви, али када се квалификујете, процес би био много бржи. С друге стране, ЦФА® је мање рестриктиван и има нижу улазну баријеру, али потребно је много више времена да се заврши и постигне повеља.

  Зашто следити ЦПА?

  • Рачуноводство као избор каријере је тражено и тако ће бити и даље.
  • Да бисте наставили ревизорску каријеру, ЦПА би био неопходан, иначе бисте били ограничени само на почетне послове.
  • ЦПА лиценца је високо цењена као показатељ квантитативних вештина и високих стандарда професионалности.
  • Једном када се ЦПА нађе у овој области јавног рачуноводства, могли бисте радити за било коју велику фирму, од велике ЦПА фирме до мале локалне рачуноводствене фирме.
  • У фирми можете радити на било којој од ових различитих области као што су ревизија, порези и менаџерско саветовање.
  • Такође у случају да желите да радите за било коју пословну компанију, могли бисте да изаберете област финансијског рачуноводства и извештавања, управљачког рачуноводства, финансијске анализе и управљања ризницом / готовином, хедге фондова итд. С друге стране на крају владе, ви могао да ради било на савезном, државном или локалном нивоу. Непрофитне организације такође нуде разне могућности.
  • ЦПА је у одређеном смислу потребан, јер ће помоћи да се у јавности одржи осећај поверења. У супротном, финансије у погрешним рукама могу бити крајње небезбедне.

  Зашто се бавити ЦФА® ознаком?

  Да бисте добили најбоље послове у инвестиционој банци, или вам је потребан МБА из најбољих института, или би друга најбоља опција била да имате ознаку ЦФА® и добро релевантно искуство (збуњено између ЦФА® и МБА, погледајте ово ЦФА® или МБА)

  • Различите предности стицања ЦФА® ознаке укључују:
   • Стручност у стварном свету
   • Препознавање каријере
   • Етичко утемељење
   • Глобална заједница
   • Потражња послодавца
  • Велика потражња за ЦФА® повељом говори о разлици коју чини. Обрађено је више од 160.000 регистрација испита ЦФА® за испите у јуну 2015. (35% у Америци, 22% у Европи, Блиском Истоку и Африци и 43% у азијско-пацифичком региону). За више информација погледајте - ЦФА® програми

  Закључци

  Одлука да преузмете или ЦПА или ЦФА акредитив зависи од избора смера који желите да усмерите у своју каријеру. Све у свему, могли бисмо рећи да је сваки од њих прилично јединствен и фокусиран на подручја рачуноводства, односно улагања. Надам се да ће вам ово писање помоћи да направите информисан избор за своју каријеру. Све најбоље :-)

  Шта даље?

  Ако сте сазнали нешто ново или сте уживали у посту, оставите коментар испод. Јавите ми шта мислите. Велико хвала и чувајте се. Срећно учење!