ЦПА вс МБА | Шта је боља квалификација? (са Инфографиком)

Разлика између ЦПА и МБА

ЦПА је кратки облик Званични јавни бележник и овај курс могу да похађају претенденти који желе да стекну стручност у питањима која се односе на рачуне и порезе, док МБА представља Менаџмент у пословној администрацији и то је двогодишњи курс који могу да похађају појединци који су заинтересовани за учење пословног управљања у различитим областима као што су финансије, људски ресурси, маркетинг итд.

Студенти финансија често се нађу у чорби у вези са избором између програма сертификата за ЦПА и степена МБА. Кључ за проналажење тачног избора је кроз правилну процену ваших циљева у каријери и ваших индивидуалних свиђања и незадовољства.

Уместо да потраже савет за друге, пожељно је да студенти одвоје време и размисле о својим будућим плановима и зацртају их са свим вероватним могућностима препрека да донесу тачну одлуку. Да бисте донели тачну одлуку, дозволите нам да вам помогнемо са основама курсева, тако да се можете опустити и размишљати само о својим будућим могућностима.

Шта је ЦПА?

ЦПА или овлашћени јавни рачуновођа (ЦПА) је финансијска акредитација коју додељује Амерички институт овлашћених јавних рачуновођа (АИЦПА). АИЦПА је светски познати институт финансијске изврсности и његов курс за сертификацију препознат је као знак достигнућа у финансијској индустрији.

Професионалци који желе да направе каријеру у финансијским службама у САД-у мораће обавезно да добију овај сертификат да би стекли право да тамо раде. Испит који спроводи АИЦПА пружа строгу обуку и припрема кандидате за професионално истицање у темељном и детаљном руковању финансијским извештајима.

ЦПА испит детаљно припрема финансијског стручњака за кључне концепте рачуноводства и тестира његово разумевање и способност да ово учење примене у пољу ревизије и рачуноводства. ЦПА се сматра стручњаком за питања пореског права или пружају пореске савете људима. Има отворен избор да вежба у свом личном својству или да створи малу фирму или ради за велике фирме, углавном „Велику четворку“.

Шта је МБА?

МБА или мастер пословне администрације је обично двогодишњи курс који нуде пословне школе за припрему кандидата у области пословања. МБА је уопштена студија о свим управљачким улогама и најприкладнија је за студенте који желе да направе нишу у пољу менаџмента, посебно маркетинга.

Двогодишњи курс није ограничен на то да се нуди на пуно радно време. Студенти су отворени за похађање курса кроз скраћени радни процес и процес учења на даљину, у зависности од њихове области специјализоване концентрације и значаја у индустрији.

Различита подручја специјализације која се могу постићи под окриљем МБА програма су рачуноводство, финансије, маркетинг, људски ресурси и операције (у вези са анализом и стратегијом управљања). Студијски програм кандидата за МБА није ограничен на финансије и укључује предмете попут економије, маркетинга, организационог понашања и квантитативне анализе.

ЦПА вс МБА Инфограпхицс

Критеријуми

МБА

МБА је додипломска диплома, па студенти који су успешно очистили средњу школу имају право да полажу испит и буду уписани на курс.

Одлука о пријему кандидата заснива се на комбинацији фактора који укључује просек успеха кандидата, академску евиденцију, резултате пријемног испита, релевантно радно искуство у његовом животопису, есеје, препоруке и како кандидат пролази у личним интервјуима.

Неке Б-школе такође траже интересовање кандидата за ваннаставне активности, њихов допринос друштвено корисним активностима, волонтерски рад и способност ученика да раде у тиму и доносе нове ловорике у име школе. Оцена пријемног теста за постдипломске студије (ГМАТ) широко је прихваћен улаз за пријем у МБА програме. Поред ГМАТ-а, постдипломски испит (ГРЕ) такође разматрају готово све Б-школе.

ЦПА

АИЦПА има строге критеријуме за испуњавање испита. Од кандидата се очекује да има образовање еквивалентно до пет година и он или она мора да има четворогодишњу диплому, а по могућности и магистериј, што би требало да износи 120 до 150 сати кредита у домену пословног образовања.

ЦПА наспрам МБА упоредне табеле

ОдељакЦПАМБА
Сертификација у организацијиЦПА организује Амерички институт овлашћених јавних рачуновођа (АИЦПА)МБА нуде пословне школе повезане са универзитетом
Прозор за испитПрозори за тестирање ЦПА 2017 су:

1. четвртина: јануар - фебруар

2. четвртина: 1. априла до 10. јуна

3. четвртина: 1. јула до 10. августа

4. четвртина: 1. октобра до 10. децембра

МБА програм је постављен у семестралном режиму, а двогодишњи курс показује да кандидат пролази четири семестра. Прозор испита се разликује за различите Б-школе.
ПредметиНа ЦПА испиту треба обрисати четири одељка:

1. Ревизија и овјера (АУД),

2. Финансијско рачуноводство и извештавање (ФАР)

3. Уредба (РЕГ),

4. Концепти пословног окружења (БЕЦ)

Основни предмети укључују:

• Аналитичко-рачуноводствени, менаџерска економија, оперативна истраживања, организационо понашање, економска политика и пословна статистика / квантитативна анализа

• Функционално-финансијско управљање, управљање људским ресурсима, управљање маркетингом и управљање операцијама

• Етика-пословна етика, корпоративна друштвена одговорност или корпоративно управљање

Проценат пролазностиЈош увек чекамо пуне резултате за 2016. годину. Укупна стопа положеног испита за ЦПА за 2015. годину износила је 49,9%, мало више од 49,7% у 2014. Дуго година се кретала око 50%.

Проценат положеног МБА испита је 50%
НакнадеЗбројимо цене ЦПА испита:

Провера ЦПА и пријаве: 1.000 УСД

Цена курса за преглед ЦПА испита (средњи ниво): 1.700 УСД

ЦПА етички испит: 130 УСД (заокружена цифра)

Накнаде за лиценцирање (средњи ниво): 150 УСД

Укупни износ: 2.980 долара

Око 40 000 или 50 000 УСД у зависности од Б-школе и подручја специјализације
Могућности за запошљавање1. Форензички рачуновођа

2. Међународни рачуновођа

3. Ревизор

4. Финансијски аналитичар

1. Анализа сигурности и инвестиција

2. управљање портфељем.

МБА професионалци такође могу бити најприкладнији за

1. Менаџери

2. Вође

3. Руководиоци послова и продаје

Зашто следити ЦПА?

Финансијски свет уредно поштује АИЦПА, тако да је овај престижни орган сертификовао курс за уверење и поклања му високо поштовање. АИЦПА следи строги кодекс стандарда и регулише професионално тело, осигуравајући да су особе које су издале ЦПА заслужни професионалци и вероватно најбољи. Лиценца ЦПА је показатељ квантитативних вештина и високих стандарда професионализма.

  • Ознака ЦПА дефинитивно побољшава положај професионалаца у индустрији, омогућавајући му могућности да расте и ради у одељењу за јавно рачуноводство америчких МНЦ-а, а такође му даје лиценцу за обављање послова у САД-у.
  • Стручњак за ЦПА може да напредује у каријери на више позиције од оне код ревизора, што му даје бољу накнаду. Такође ужива у предности што га сматрају за позицију у великим компанијама које доминирају у сектору јавног рачуноводства, ПрицеватерхоусеЦооперс, Делоитте Тоуцхе Тохматсу, Ернст & Иоунг и КПМГ.
  • Индустрија наводи одређене привилегије за ЦПА, међу којима су ЦПА фирма или потписивање извештаја о ревизији компаније, што програм сертификата чини високо цењеним професионалним курсом за ЦА.

Преокрет ЦПА програма

  • Лиценца ЦПА захтева да се непрекидно ажурирате с новим, те стога захтева континуирано образовање и професионално усавршавање које се разликује од државе до државе како бисте остали у току са пореским закоником и правилима финансијског извештавања.
  • МБА дипломци имају већи пакет, а индустрија преферира да ЦПА стекну неколико година искуства пре него што започну своју приватну праксу. Дакле, монетарни изгледи временом постају све бољи.

Зашто се бавити МБА-ом?

МБА је златна карта за професионалца који жели брзо да крене корпоративном лествицом. Диплома вас опремљава добром пословном вештином и усавршава ваше корпоративне лидерске вештине, што вам омогућава да помогнете клијенту у повећању прихода и удела на тржишту.

  • МБА вреди бавити се стручњаком за ИТ, финансије или маркетинг, јер повећава њихове изгледе у менаџерским улогама. Курс вам пружа добру рачуноводствену и пореску позадину која професионалцу помаже у побољшању његове корпоративне оштрине.
  • МБА програм је строг двогодишњи курс и изузетно је широк у својим програмима који додирују прелетећи кроз различите теме како би припремио професионалца за сваку диверзификацију уопште.
  • Индустријска потражња за било којом улогом у финансијским капацитетима је за кандидатом који је свестран. Индустрија очекује да финансијски стручњак превазилази квалификације. Стога су вештине које омогућавају убрзање пословања, попут економије и маркетинга, део курикулума МБА програма.
  • За кандидате који су заинтересовани за каријеру у саветовању и управљању фирмом за финансијске услуге, МБА савршено служи њиховој сврси. Кандидат за МБА такође испуњава услове за улоге аналитичара хартија од вредности, инвестиционих банкара и капиталиста ризичног капитала.
  • МБА степен чини вас тржишнијим на тржишту рада са разним радним местима прилагођеним за носиоце диплома. МБА дефинитивно побољшава промотивност кандидата.

Преокрет МБА програма

  • Трошкови МБА програма су главни фактор одвраћања за многе јер игра главну улогу у одабиру курса. МБА кошта око 40 000 или 50 000 УСД у зависности од Б-школе и подручја специјализације.
  • МБА аспирант стиче диплому тек након што произведе добар просек успеха, оцену теста, снажну радну етику и праксу, сјајне препоруке професора и професионалаца у индустрији. Стога изгледи за каријеру сваког појединца варирају и зависе од његовог учинка током две године, његовог талента и напорног рада.
  • Б-школе имају строге критеријуме за пријем. Учесник мора испунити потребне године искуства да би био одабран за програм. Стога је МБА намењен оним лицима која имају најмање неколико година релевантног радног искуства.
  • МБА степен, иако се може постићи редовним, скраћеним радним временом и учењем на даљину, послодавци дају предност кандидатима са редовним курсевима. Такође за појединце који одлуче да се баве МБА-ом током рада морају да утроше финансијска средства да наставе школовање.

Закључак

ЦПА испит захтева да кандидати попуне списак критеријума за испуњавање услова, а међу њима испуњава и услов од 150 сати образовања. И изненађујуће, у корист кандидата, многе државе сматрају МБА и вашу додипломску диплому тим укупним бројем. Стога, ако вам нису јасни избори за каријеру, препоручљиво је да се бавите МБА-ом и стекнете перспективу кроз неко радно искуство, јер ће и једно и друго бити од користи ако желите да се бавите ЦПА-ом у будућности.

Они који су носиоци ознаке ЦПА и желе да се врате у школу да би похађали МБА, наћи ће ресурсе за учење код компаније ЦПА. МБА можете постићи чак и док радите са скраћеним радним временом, као и са пуним радним временом у фирми ЦПА.

Нико не може да вас води или храни кашиком у вашој одлуци да зарадите МБА. Морате се самогледати и сами донети одлуку јер је то ваша каријера, а самим тим и одлука. Све најбоље!