Извештајни период (значење, примери) | Три најбоље врсте извештајног периода

Значење извештајног периода

Извештајни период је месец, квартал или година за који се финансијски извештаји организације припремају за спољну употребу, уједначено током одређеног времена, тако да су финансијски извештаји упоредиви и разумљиви широј јавности или кориснику финансијских извештаја.

Врсте периода извештавања

Извештајни период се генерално може припремити за следеће периоде -

# 1 - Месечни извештајни период

За субјекте са окружењем које се брзо мења потребно је припремити систем контроле који ће пружити редовне детаље о финансијским резултатима и финансијском положају.

# 2 - Период тромесечног извештавања

За индустрије сезонске природе, њихово тржиште је углавном за одређени квартал. Стога, када се квартал заврши, постаје неопходно проценити финансијску ситуацију и резултате из истог. За такву врсту индустрије припремају се тромесечни финансијски извештаји како би се финансијски извештаји учинили релевантнијим и разумљивијим корисницима.

# 3 - Годишњи извештајни период

Свака индустрија припрема годишњи финансијски извештај како би знала финансијске резултате за одређену годину и финансијски положај на тај датум. Стога све компаније припремају годишње или годишње финансијске извештаје, без обзира да ли припремају тромесечне или месечне финансијске извештаје.

Годишњи финансијски извештаји припремају се за исти период једнообразно, а то је од 1. априла до 31. марта или од 1. јануара до 31. децембра.

Примери периода извештавања

  1. Веома позната компанија у Њујорку под називом А лтд., Котирана на њујоршкој берзи са годишњим растом продаје од 150.000.000 УСД, чији је одбор директора одлучио да финансијске извештаје издаје са месечним извештавањем искључиво за своје интерне сврхе. Дакле, у овом случају, компанија има месечни извештајни период.
  2. Према комисији за размену хартија од вредности (СЕЦ), од сваке компаније која се котира и јавно тргује на било којој берзи обавезно се издају квартални финансијски извештаји у одређеном року, чије непоштовање може довести до огромних казни и новчаних казни. Ово жели да осигура да компаније од којих шира јавност зависи од стварања прихода треба да људима открију кварталне резултате како би могле паметно да доносе своје инвестиционе одлуке.
  3. Према МСФИ 1, припрема финансијских извештаја каже да за сваку компанију за коју су МСФИ обавезни, мора да изда своје финансијске извештаје опште намене са годишњим извештавајућим периодом.

Предности

Разне предности су следеће:

  • Већина ентитета ради на календарској основи. Отуда је потребно за сазнавање његових финансијских резултата, тј. Добити или губитка за период и финансијског стања, тј. Имовине и обавеза на тај датум, за који је корисно годишње извештавање.
  • Уједначени период извештавања је користан за кориснике финансијских извештаја за ширу јавност (у зависности од случаја) ради поређења.
  • Поређење се може извршити или са претходним периодом исте компаније или са истим периодом као и друга компанија, са истим извештавањем о целој индустрији.
  • Игра виталну улогу у одређивању износа у рачуну добити и губитка, билансу стања, постављеном извештају о новчаном току. Рачун добити и губитка припрема се за годину која се завршила на датум извештавања и биланс стања, а извештаји о токовима готовине припремају се на датум извештавања.
  • Постоје две методе рачуноводства финансијских извештаја, готовински систем и трговачки систем. Када се финансијски извештаји састављају на основу рачуноводства у готовини, они се узимају као основа за одређивање износа различитих књига, јер се узима у обзир само новац који је примљен или уплаћен до датума извештавања. Када се финансијски извештаји састављају по начелу настанка догађаја, они се узимају као основа за утврђивање свих релевантних књига, насталих до периода извештавања који ће бити укључени у финансијске извештаје.
  • Констатовано је да уколико дође до промене периода у односу на претходни извештајни период, треба следити посебне поступке који ће бити приказани у финансијским извештајима како би били разумљиви корисницима финансијских извештаја.

Мане

Иако је корисно на горе поменуте начине, постоје и одређени недостаци. Различити недостаци су следећи:

  • Доноси нам неку врсту ригидности финансијских извештаја, јер је крајње произвољан. Ипак, предузеће мора да користи извештајни период према МРС 1 на годишњој основи.
  • Неколико земаља то прати у складу са календарском годином, односно од 1. јануара до 31. децембра, док друге прате свој извештајни период почев од 1. априла и завршавајући 31. децембра. Отуда сврха униформности периода извештавања овде прекида.
  • За компаније у неким земљама овај период није календарска година. Стога, иако су финансијски извештаји припремљени за извештајни период, то не решава сврху проналажења резултата за сваку календарску годину. Морају да прерачунају своје финансијске резултате.
  • Ако дође до промене у извештајном периоду, морају се следити гломазни и заморни поступци, као што је поменуто у МСФИ1, који су укључивали огромно време, рад и новац, што нема пуно смисла.

Важне тачке

Да би се променио извештајни период, мора бити испуњен било који од следећих разлога.

  • За бољу припрему и презентацију финансијских извештаја;
  • Захтева одређена статуа или акт;

Стога, уколико се испуни било који од горе наведених разлога, заједно са њиховим ажурирањем у напоменама уз финансијске извештаје, треба следити посебне поступке извештавања, како је поменуто у релевантним МСФИ, како би финансијски извештаји били разумљиви.

Закључак

Стога закључује да, иако постоји неколико недостатака, за ширу јавност постаје корисно имати заједнички извештајни период како би финансијски извештаји сваког ентитета били упоредиви, корисни, уједначени и разумљиви.