Финансијско извештавање (дефиниција, сврха) | Шта је укључено?

Шта је финансијско извештавање?

Финансијско извештавање је откривање важних финансијских информација и других активности организације различитим заинтересованим странама (инвеститорима, повериоцима / банкарима, јавности, регулаторним агенцијама и влади) како би им помогли да стекну представу о стварном финансијском положају организације у било ком тренутку .

У данашњој светској економији имамо добро развијен банкарски екосистем и тржишта капитала; постоји засебан екосистем инвеститора, фондови ризичног капитала итд. Назовимо их ентитетима са финансијским ресурсима.

С друге стране, постоје добро развијена финансијска извештавања за пословне куће и предузећа у настајању. Можда ће му требати финансије или инвестиције у неком тренутку њиховог животног циклуса. Назовимо их ентитетима којима требају финансијски ресурси.

Тема која ове заинтересоване стране доводи на заједничку платформу је - Финансијски извештаји.

Сврха финансијског извештавања

  1. Да би периодично истицао достигнућа компаније. Постигнућа могу бити финансијска попут повећања продаје, профита и тржишног удела, као и достигнућа, такође могу бити у облику примљених награда и признања, напретка у истраживању и развоју итд.
  2. Пружање финансијских информација о компанији инвеститорима, повериоцима, банкарима, јавности, регулаторним агенцијама и влади.
  3. Такође се користе за пласирање на тржиште од компанија које зависе од спољног финансирања. Инвеститори се у великој мери ослањају на ово извештавање због доношења одлука са да или не. Тако помаже у прикупљању капитала.
  4. Да пренесе стратешки путоказ за будућност компаније. Током покушаја или фазе стварања губитака користи се за ублажавање забринутости инвеститора и стратешког плана за окретање компаније.
  5. Неке компаније интерно финансијско извештавање у рачуноводству периодично користе како би запослене добро информисале о свом пословању и финансијском положају и као средство за мотивисање.
  6. У складу са законским захтевима. Организације су дужне да квартално или годишње подносе извештаје разним агенцијама попут РОЦ-а, владе, берзи.
  7. Да пружи информације о томе како компанија користи различите ресурсе који су јој на располагању. Помаже купцима да се информишу о статусу компаније, градећи ниво поверења.

Шта је обухваћено финансијским извештавањем?

Како назив гласи, финансијски извештаји обично представљају преглед финансијских перформанси. Финансијски извештаји могу бити квартални и годишњи или можда прелиминарни извештаји и проспекти у случају нових предузећа.

Следи неколико кључних нагласака:

# 1 - Финансијски извештаји

Ту спадају биланс стања, биланс успеха, извештаји о токовима готовине. Неке компаније могу имати самосталне и консолидоване финансијске извештаје ако имају две или више различитих јединица. Ове изјаве су чисто квантитативни одраз учинка организације.

# 2 - Извештај директора

Објашњава финансијске извештаје. Пружа информације о оперативним перформансама и значајним нагласцима и достигнућима. Током периода лоших перформанси, то даје разлоге за лош учинак.

# 3 - Дискусија о управљању и извештавање

Дискусија и анализа менаџмента пружају информације о тренутном положају компаније у односу на индустријске колеге. Човек се упознаје са индустријским трендовима. Такође садржи информације о будућим стратегијама и могућностима.

# 4 - Структура капитала

Информисање заинтересованих страна о структури капитала организације и променама у њој, ако постоје;

# 5 - Напомене уз рачуне

Укључује методе и рачуноводствене политике које компанија користи за евидентирање својих трансакција

# 6 - Извештај ревизора

Пружа независно мишљење законског ревизора; о финансијама предузећа и коришћеним рачуноводственим политикама.

# 7 - Извештај о корпоративном управљању

Пружа информације о саставу одбора директора и њиховом профилу. Такође се говори о накнади исплаћеној највишем менаџменту и усклађености са другим законским захтевима.

# 8 - Проспект

За компанију која иде на ИПО, проспект садржи све информације о финансијама, пословању, управљању, миксу производа, финансијском извештавању за пословне циљеве организације.

# 9 - Позив за зараду

Позиви за зараду су обично телеконференције на којима се са инвеститорима разговара о финансијским резултатима компаније током одређеног периода, аналитичар финансијског извештавања.

Закључак

Укратко, можемо рећи да ствара екосистем информација који могу бити коришћени од стране различитих актера за више циљева финансијског извештавања у рачуноводству. Добре праксе побољшавају ефикасност тржишта јер су информације доступне свим заинтересованим странама.