Битцоин вс Етхереум | Топ 6 разлика које морате знати!

Разлике између биткоина и етхереума

Програмски језик Битцоин је језик заснован на стеку где трансакцијама треба неколико минута да се потврде, док у случају Етхереум,Туринг Цомплете је програмски језик користи се и потребно је неколико секунди да би се потврдила било која трансакција која се догодила.

Принцип дистрибуираних књига и криптографије диктирају и Битцоин и Етхереум, али се технички разликују.

Шта је Битцоин?

  • Битцоин је глобална дигитална валута. Омогућава људима да поседују сопствени новац, уместо да дозволе банкама или другим агенцијама да их одржавају.
  • Такође користи блоцкцхаин. Блок ланац представља евиденцију свих неовлаштених трансакција на мрежи, доступну свим учесницима, чиме се повећава поузданост биткоина. Блоцкцхаин пружа многе предности. Побољшали су ефикасност, минималан ризик и повећали поштовање регулаторних питања.
  • Они нису физички присутни, они су само биланси повезани са јавним и приватним кључевима.
  • Биткоини тек треба да буду препознати као формални медиј плаћања. Међутим, створили су снажно место у финансијској индустрији. Зато људи пуно разговарају и расправљају о њима.
  • Најбољи део Битцоин-а је тај што наплаћује оскудан износ накнада у поређењу са било којим другим традиционалним средством плаћања. Децентрализована власт га регулише, за разлику од валута које издаје влада.
  • Такође пружа финансијску стабилност људима који живе у земљама са нестабилном валутом.

Шта је Етхереум?

Оно што већина људи не зна о Етхереуму је да то није дигитална валута. Етхереум је у потпуности изграђен на блоцкцхаин технологији са много варијација. Помаже у стварању паметних уговора и револуционарног ЕВМ-а (Етхереум Виртуал Мацхине). Етхереум има валуту звану Етхер која помаже у стварању пеер-то-пеер уговора.

  • Етер има две функције. Прво, третира се као друга крипто валута и редовно се користи као дигитална валута. Друго, користи се и за уновчавање рада и покретање апликација у Етхереуму.
  • Потенцијалне употребе Етхереума су широке и покрећу се на његовом криптографском етеру токена специфичном за платформу. Многи програмери желе да користе Етхер као пропусницу како би могли да креирају апликације и да се увере да раде у Етхереуму.
  • Једна од најбољих ствари о Етхереуму је што је то најпоузданији децентрализовани софтвер икада. Осим тога, то је такође највећи и отворени који је створио дистрибуиране апликације (ДАппс) и паметне уговоре. ДАппс су направљени на такав начин да никада не може доћи до мешања треће стране попут преваре, застоја или контроле.
  • Поред тога што је платформа, Етхереум делује и као програмски језик који називамо „Туринг Цомплете“. Овај програмски језик ради на блоковима. Програмери могу да користе овај језик за креирање и објављивање апликација.
  • Систем паметних уговора Етхереума помаже у пружању побољшане сигурности него иначе, традиционални систем уговора и као резултат тога, смањује с тим повезане трошкове.

Битцоин вс Етхереум Инфограпхицс

Да видимо главне разлике између Битцоин-а и Етхереума.

Кључне разлике

  • Иако се обе углавном упоређују за њихове крипто валуте, једна од главних разлика је та што је, ако их упоредимо, биткоин стабилнија валута. Међутим, Етхереум обећава да ће Етером приложити шири спектар апликација.
  • Иако Битцоин и Етхереум наплаћују мање трансакционих трошкова, они и даље наплаћују трансакције на различите начине. Најчудније је што када користите Етхереум, морате водити рачуна о три фактора да бисте смањили трошкове - коришћење пропусног опсега, потребе за складиштењем и сложеност трансакције. Величина блока ограничава трансакције и свака трансакција се међусобно надмеће.
  • Више од две трећине свих расположивих биткоина је ископано, а остатак бира ране рударе, док је око 50% Етхереум кованица ископано.

Битцоин вс Етхереум Цомпаративе Табле

Основа поређењаБитцоинЕтхереум
Шта је то?ВалутаТокен
Басиц БуилдЕтхасх0053безбедни хеш алгоритам, СХА-256
Коришћени програмски језикЈезик заснован на стекуТјуринг комплетан
Време издавањаТрансакција се завршава за отприлике 10 минутаТрансакција се завршава за 10 до 20 секунди
Тип снабдевањаДефлаторни (биће направљена коначна количина биткоина)Инфлаторни (слично фиат валути, где се временом може направити више токена)
КорисностБиткоини помажу у куповини производа или услуга, а помажу и у чувању вредности. Дајући пример, можемо разговарати о злату и како га користимо.Етхереум помаже у стварању децентрализованих апликација које се називају и ДАппс.

Последње мисли

Обоје раде на такозваној „блоцкцхаин“ технологији, међутим, Етхереум је далеко робуснији што омогућава изградњу децентрализованих апликација на њему. Етхереум је напредак заснован на принципу блоцкцхаин-а, који подржава Битцоин, али са сврхом која се не надмеће са Битцоин-ом.