Генерал Јоурнал вс Генерал Ледгер | Топ 5 разлика (са Инфографиком)

Кључна разлика између Главног дневника и Главне књиге је у томе што је главни дневник часопис компаније у којој се врши почетно вођење свих трансакција које нису забележене ни у једном специјалном дневнику који компанија одржава, као што је дневник куповине, дневник продаје , дневник готовине итд., док је главна књига коју припрема предузеће скуп различитих главних рачуна на којима се трансакције пословања евидентирају из повезаних матичних књига.

Разлике између општег дневника и главне књиге

У свету финансија рачуноводство је једно неодређено поље у којем се све норме и закони морају поштовати и духом и текстом. Главни финансијски извештаји укључују биланс успеха, биланс стања и извештај о токовима готовине. Да би се саставили финансијски извештаји пословног субјекта, постоје бројне фазе мерења, евидентирања и представљања усклађеног облика сваке пословне трансакције. Сада је почетна тачка читавог овог процеса бележење пословних трансакција у општем дневнику.

Шта је Генерал Јоурнал?

Општи дневник је једна од књига рачуна која евидентира сваку пословну трансакцију која се односи на све књиговодствене ставке, као што су продаја, залихе, потраживања, дуговања, уноси усклађивања итд., Хронолошким редом. Улазна тачка је за било коју врсту пословне трансакције да се упише у пословне књиге предузећа пре него што пређе на следећи ниво класификације трансакција у рачуноводству. Мора се напоменути да постоји концепт дуалности на рачунима који резултира двоструким књиговодственим системом. Стога се свака пословна трансакција евидентира на такав начин да утиче на два рачуна у погледу уноса кредита и задужења.

Шта је Главна књига?

Једном када је трансакција објављена у општем дневнику, следећи корак је класификација трансакција на основу рачуна на које утичу. Дакле, главна књига је још једна књига рачуна која евидентира трансакцију након књижења у општи дневник на основу врсте рачуна на коју трансакција утиче у смислу кредита и задужења.

Генерал Јоурнал вс. Генерал Ледгер Инфограпхицс

Кључна разлика између општег дневника и главне књиге

Главна разлика између њих је та што општи часопис служи као оригинална књига уписа. Обе ове књиге рачуна омогућавају евидентирање пословних трансакција путем система двоструког књиговодства путем задуживања и кредита.

  • Прво се пословна трансакција евидентира у главном дневнику, а затим се унос књижи на одговарајуће рачуне у главној књизи. Након израчунавања стања на рачунима, уноси се преносе са пробног стања.
  • Општи дневник обично садржи колоне за серијске бројеве, датуме, рачуне и записе о терећењу или кредиту, уз опис сваке трансакције. Компаније такође укључују неке часописе специфичне за неки налог, попут дневника продаје или куповине, који бележе само одређене врсте трансакција, док општи часописи бележе све преостале трансакције.
  • Главна књига садржи све релевантне детаље у вези са свим рачунима за које су уноси већ присутни у главним или одређеним дневницима. Главна књига узима у обзир пет рачуноводствених ставки:
    • Трошкови
    • Средства
    • Приходи
    • Пасива, дугови
    • Акционарски капитал
  • За разлику од формата дневника, главна књига има двоколумну табелу у облику слова Т за сваку рачуноводствену ставку са насловом рачуна на врху и евиденцијом дебитних и кредитних књижења. У складу са конвенцијом, лева страна табеле у облику слова Т обично садржи уносе за задуживање, десно у табели у облику слова Т садржи ставке за кредит. Многе компаније су такође споменуле неке информације специфичне за часопис у главној књизи, попут серијских бројева, датума и описа трансакције.

Упоредна табела

ОсноваГенерал ЈоурналГлавна књига
ДефиницијаОдноси се на књигу рачуна која евидентира сваку пословну трансакцију хронолошким редом.Односи се на књигу рачуна која садржи уносе, класификоване на основу врста рачуна који су погођени, након што су прво објављени у општи дневник, а затим коначно ушли у главну књигу.
Улазна тачкаТо је прва тачка уласка у било коју врсту пословне трансакције која улази у књигу рачуна компаније.То је друга тачка уласка у рачуноводство за евидентирање трансакције након што она уђе у рачуноводствени систем кроз општи дневник.
Улазна основаСваки унос се бележи на основу хронолошког редоследа.Сваки унос се бележи на основу врста рачуна на које се то односи.
Систем рачуноводстваПрати концепт дуалности, тј. Сваку трансакцију евидентирану у систему двоструког књиговодства.Такође следи концепт дуалности, тј. Сваку трансакцију евидентирану у систему двоструког књиговодства.
ПримерДатум: 31. децембра 2018

Задуживање трошкова амортизације за 1.000 УСД

Приписује се акумулираној амортизацији од 1.000 УСД

Трошкови амортизације: Задужен 31. децембра 2018. за 1.000 УСД

Акумулирана амортизација: Приписана 31. децембра 2018. за 1.000 УСД

Апликације

Уз обиље технолошког напретка на пољу софтвера, постоје бројна рачуноводствена решења која нуде многи технолошки гиганти попут Орацле Суите, Талли итд. Већина таквих софтверских производа нуди централизовано спремиште за пријављивање уноса у часописе и књигу. Захваљујући таквим софтверским производима за књиговодство, евидентирање трансакција постало је далеко лакше. Нема потребе за одржавањем свих књига одвојено и ручним усаглашавањем, јер овај софтвер помаже у аутоматизацији таквих сувишних ручних задатака. Такође, корисничко сучеље је дизајнирано на такав начин да корисник који улази у огроман обим пословних трансакција не мора заиста да брине о централном спремишту и позадинској обради да би помирио ставке које коначно улазе у финансијске извештаје.

Закључак

Генерални дневник је свеобухватна књига рачуна у којој се први пут евидентира унос пословне трансакције, хронолошким редоследом, што генерални дневник чини изврсним местом за преглед рачуноводствених трансакција. Главна књига је више резиме на нивоу рачуна сваке пословне трансакције који долази из различитих часописа који садрже хронолошке књиговодствене евиденције. Ови подаци унети у дневник и сажети у главну књигу затим се даље агрегирају у пробни биланс, који се користи за генерисање финансијских извештаја пословног субјекта.

Коришћење часописа је у наглом паду са све већом употребом аутоматизованих рачуноводствених система. Већина рачуноводствених система омогућава кориснику да информације директно у главну књигу и прескаче потребу за уносима у дневник. Дакле, потреба за часописом можда је постајала све застарела у компјутеризованом окружењу, али и даље има велику важност у свету књиговодства.