Разлика између капиталне резерве и резерве прихода

Разлике у капиталној резерви и резерви прихода

Примарна разлика између резерве прихода и резерве капитала је у томе што је резерва прихода резерва која се ствара из добити предузећа генерисане оперативним активностима током одређеног временског периода, док је резерва капитала резерва која се ствара из добити компаније генерисане из њених неоперативних активности током одређеног временског периода.

Резерве су једно од најзапаженијих издвајања добити. Компаније стварају резерве како би биле спремне да се суоче са свим непредвиђеним ситуацијама у блиској будућности. Предузеће може поделити резерве у две широке категорије - једна је резерва капитала, а друга резерва прихода.

  • Предузеће ствара резерву прихода од нето добити коју компаније остварују из свог пословања. Компаније стварају резерве прихода за брзо ширење пословања. А резерва прихода такође помаже компанијама да извор капитала доносе из њихове интерне добити. Као пример можемо говорити о задржаној добити.
  • С друге стране, капитална резерва настаје из капиталне добити. Сврха резерве капитала је да припреми компанију за било какве непредвиђене догађаје попут инфлације, нестабилности, потребе за ширењем пословања или уласка у нови и хитан пројекат. Као пример можемо говорити о добити на продаји основних средстава, добити од продаје акција итд.

У овом чланку ћемо направити упоредну анализу ове две резерве.

Цапитал Ресерве вс Ревенуе Ресерве Инфограпхицс

Кључне разлике између капиталне резерве и резерве прихода

  • Предузеће ствара резерву прихода од трговинских или оперативних активности предузећа. Али капитална резерва настаје из капиталне добити предузећа, која увек није оперативна.
  • Друштво може дистрибуирати резерву добити као дивиденду акционарима. Насупрот томе, капитална резерва се користи за финансирање пројеката компаније или за припрему за било који случај у будућности.
  • Резерва прихода корисна је за краткорочне и средњорочне хитности / потребе. Капитална резерва је корисна за дугорочне сврхе.
  • Предузеће увек прима резерву прихода у новцу, док резерва капитала није увек у новчаној вредности.
  • Задржана добит популаран је пример резерве прихода. Популарни пример капиталне резерве је резерва створена из добити створене за распродају имовине предузећа.

Упоредна табела

Основа за упоређивањеРезерва приходаРезерва капитала
Инхерентно значењеСтворен из трговачких активности предузећа;Створено од нетрговачких активности предузећа;
АпликацијаДелује као извор поновног улагања у посао.Делује као резерва за будуће непредвиђене случајеве попут инфлације, нестабилности итд.
ДистрибуцијаУ зависности од дискреционог права компаније, компанија може делити акционарима као дивиденду.Никада се не дистрибуира;
ТерминКористан је за краткорочне и средњорочне сврхе.Користан је за дугорочне сврхе.
Новчана вредностУвек примљено у новчаној вредности;Није увек примљено у новчаној вредности;
Остале сврхеКомпанија увек реинвестира део или дистрибуира као дивиденду.Такође се користи у правне сврхе;
ПримериЗадржане зараде.Резерве створене из добити од продаје основних средстава.

Закључак

Компанија ствара резерву прихода, тако да се срж пословања може ојачати. С друге стране, капитална резерва служи у многе сврхе - од отписа капиталног губитка до финансирања новог пројекта за припрему резервисања за будуће непредвиђене случајеве.

Резерва прихода је резерва коју деоничари могу захтевати. Акционари могу тражити дивиденду ако се целокупан износ „нето добити“ врати у посао. Ако компанија може да убеди акционаре да ће реинвестирање целокупног износа у посао само донети бољи профит, онда би то питање било решено.

Предузеће не може делити резерву капитала као дивиденду акционарима. А акционари такође не могу да захтевају свој део. Припремљен је само за посао да постигне хитне, дугорочне циљеве.