Привремени финансијски извештаји (карактеристике, примери) | Да ли су они ревидирани?

Који су привремени финансијски извештаји?

Привремени финансијски извештаји су финансијски извештаји који се објављују током периода године између којег се објављују годишњи извештаји (генерално се привремени извештаји објављују тромесечно, који се консолидују у годишње).

Објашњено укратко

Привремени финансијски извештаји су они скупови финансијских извештаја који пружају детаље за мање од једне године и могу или попунити или сажети верзију. Јавна предузећа морају издавати такве финансијске извештаје у кварталним интервалима.

Сврха је пружити другим корисницима и инвеститорима ажуриране информације о раду корпорације.

Да бисте временски погледали пословање предузећа, уместо да чекате крај обрачунског периода и нисте доступни дуго након завршетка финансијске године.

Док додељују инвестициони капитал, инвеститори проналазе периодичне снимке, што на крају доводи до веће ликвидности.

Карактеристике

Концепт овога се може применити на било који период периода, као што је последњих седам месеци или пет месеци. У одређеном тренутку, будући да се ова врста финансијских извештаја односи само на капитал, имовину и обавезе, привремени концепт се не примењује на биланс стања, него неко време. Будући да садрже исте документе, привремени финансијски извештаји слични су годишњим финансијским извештајима. Они који се налазе у годишњим финансијским извештајима такође ће се подударати са ставкама које се појављују у прелазним извештајима.

Примарне разлике могу се наћи у областима о којима се говори у наставку:

  • Обелодањивања неколико образаца није потребно или се могу представити у формату који је сажетији.
  • Обрачунска основа: Укњижени трошкови могу се разликовати током периода извештавања. На пример, признавање расхода може се распоредити на више периода или може бити у потпуности евидентирано у оквиру једног извештајног периода.
  • Сезоналност је оно што значајно утиче на приходе које ствара посао. Привремени извештаји могу открити периоде значајних губитака и добити у таквим случајевима, који нису евидентни у годишњим финансијским извештајима.

Да ли се ревидирају привремени финансијски извештаји?

С обзиром на трошкове и време потребно за ревизију и захтев за финансијским информацијама, они се углавном не ревидирају и такође су сажети; ревидирају се само годишњи финансијски извештаји на крају године.

Тромесечни финансијски извештаји се преиспитују ако је неко предузеће у јавном власништву. Вањски ревизор може провести ревизију, али активности су знатно мање од оних запослених у ревизији, обухваћене ревизијом. Због тога постаје неопходно прочитати комплетне и претходно издате годишње финансијске извештаје и извештаје.

Рачуноводствене праксе у овим извештајима морају бити редовне са рачуноводственим праксама, које ће се следити у годишњим финансијским извештајима, јер привремени извештаји износе, збрајањем износа пријављених у званичном извештају о приходима за годину.

Значај

Сада ћемо разговарати о неколико других виталних садржаја:

МРС 34 „Привремено финансијско извештавање“ захтева да привремени финансијски извештаји, сажети или комплетни, садрже:

  • На крају текућег прелазног периода, извештај о финансијском положају и на крају непосредне претходне финансијске године, упоредни извештај о финансијском положају.
  • Два одвојена извештаја, биланс успеха и још један свеобухватни биланс успеха за текући привремени период кумулативно за текућу финансијску годину до данас са упоредним подацима за упоредни прелазни период. Или појединачни извештај о добити или губитку и други свеобухватни биланс успеха за текући привремени период и кумулативно за годину до данас текуће финансијске године, са упоредним подацима за упоредни прелазни период.
  • За текућу финансијску годину до данас, извештај о променама на капиталу приказује промене на капиталу кумулативно, са упоредним извештајем за упоредни период до датума претходне непосредне финансијске године и
  • За текућу финансијску годину до данас, извештај о новчаним токовима, са упоредним извештајем за упоредни период до датума претходне непосредне финансијске године.

Да би се извештавало о учинку финансијске компаније, примењује се пре почетка фискалне године и на крају фискалне године. Низ сажетих изјава такође је укључен у ове изјаве, које помажу у покривању статуса предузећа и економског положаја. Положај компаније, финансијски статус, приход, механизам новчаног тока и друге повезане промене многи су од атрибута који су у њих укључени.

Закључак

Јавни финансијски извештај који покрива мање од једне године је оно што у основи представљају прелазне финансијске извештаје. Типични примери могу бити једноставни квартални извештај или шестомесечни финансијски извештај. Не треба га ревидирати. Међутим, пружајући најновије информације путем овог привременог финансијског извештавања, компаније могу на време да саопште своје финансијске резултате инвеститорима и финансијским аналитичарима.