Лични доходак (дефиниција, формула) | Како израчунати?

Шта је лични доходак?

Лични доходак односи се на сву зараду коју домаћинство оствари у датој години и укључује различите изворе зараде попут зарада, зарада, инвестиција, дивиденди, станарине, доприноса које послодавац плаћа за било који пензијски план итд.

  • Овај концепт је коришћен у израчунавању прилагођеног бруто националног дохотка у економији. Постао је главно средство за инвеститоре путем којег се лако може предвидети будућа потражња за робом и услугама. Постоје три мере националног дохотка, од којих је лични доходак који се пријављује на рачунима националног дохотка и производа који се воде. Биро за економску анализу.
  • То је мера дохотка које домаћинство прима и укључује доходак који они не морају нужно остварити и може имати облик накнада социјалне сигурности, накнада за незапосленост, накнада социјалне заштите итд.
  • Нераспоређени удео у добити који појединци нису остварили, индиректни порези на пословање и доприноси послодаваца социјалној сигурности запослених су неки од додатних примера личног дохотка.

Формула личног дохотка

ПИ = НИ + Приход остварен, али није примљен + Приход је примљен, али није остварен

Где,

  • ПИ = лични доходак
  • НИ = Национални доходак

Такође се може изразити у следећим облицима:

ПИ = Зараде / примљене зараде + примљене камате + примљене закупнине + примљене дивиденде + било какве исплате

ИЛИ

ПИ = НИ - Порез на социјално осигурање - Порез на добит - Нераспоређена добит + Бенефиције социјалне сигурности + Бенефиције за незапосленост + Бенефиције социјалне заштите

Објашњење

Следе два приступа која се користе -

1) У првом приступу, лични доходак може настати узимајући збир свих прихода које примају чланови домаћинства.

ПИ = Зараде / примљене зараде + примљене камате + примљене закупнине + примљене дивиденде + било какве исплате

Велики део личног дохотка искрсао је из производних фактора као што су земља, рад, капитал и предузетник, што укључује станарину, зараде, зараде, камате и добит. Сад ћемо детаљно описати сваку компоненту.

# 1 - Зараде / плате

Плате и зараде које зарађују појединци и домаћинства чине 60% личног дохотка. Званични израз за рад према рачунима националног дохотка и производа су зараде, зараде и други приходи од рада.

# 2 - Изнајмљивање

Приход од закупа који примају поједини чланови домаћинства чини део ПИ. Закупнина власници наплаћују имовину, земљиште, постројење или било коју опрему која се даје у закуп. Станарина чини око 2 до 3% личног дохотка.

# 3 - Камата

Званични израз који се користи за камате као компоненту личног дохотка је лични приход од камата према националном рачуну прихода и производа који води Биро за економске стандарде. Камата долази са банковних рачуна, хартија од вредности са обвезницама или обвезница са било којим другим обликом кредита. Камате чине 10 до 13% дела ПИ.

# 4 - Профит

Добит је удео који предузетник заради на капиталу који је он уложио у посао. Дивиденда је званични унос добити у формули личног дохотка. Дивиденда варира од 2 до 4% у личном дохотку. Постоје и други облици пословне добити који се не распоређују, а који се називају задржана добит и порез на добит.

# 5 - Приход власника

У власништву и партнерству, власници не добијају зараде или зараде, већ добијају део добити од партнерства који је познат као приход власника. Формира око 10% ПИ.

# 6 - Трансфер плаћања

Горе поменуте компоненте су приход који се заради и прими. Релативно чини око 80 до 85% личног дохотка. Остатак од 15 до 20% долази од плаћања трансфера. Трансферне исплате су приходи које су фактори производње примили, а нису остварили. Главни примери трансфера су накнаде за социјално осигурање, социјална давања и накнаде за незапосленост.

2) У другом приступу може се извести усклађивањем националног дохотка са примљеним и оствареним приходом и приходом који није остварен, али је примљен.

ПИ = НИ + Приход остварен, али није примљен + Приход је примљен, али није остварен

# 1 - Приход остварен, али није примљен

Три главна дохотка која су остварена, а нису примљена су нераспоређена добит, порези на социјално осигурање и порези на добит. Порез на социјално осигурање допринос је труда. Нераспоређена добит је удео добити који предузеће задржава за будуће пословне прилике. Порез на добит је порез који корпорације плаћају на добит коју генерише предузеће.

# 2 - Приход примљен, али не и остварен

Три главна извора примљеног, а не зарађеног прихода су накнаде за социјално осигурање, накнаде за незапослене и социјална давања. Ова три прихода чланови домаћинства добијају од владе. Накнаде за социјално осигурање исплаћују се старијим грађанима, инвалидима и пензионерима.

Влада незапосленим члановима домаћинства исплаћује накнаду за одржавање нормалног животног стандарда. На крају, али не најмање важно, социјална давања држава исплаћује сиромашним деловима домаћинстава.

Примери

Сада ћемо објаснити концепт на следећим примерима.

Овде можете преузети овај Екцел образац за лични доходак - Екцел образац за лични доходак

Пример # 1

Претпоставимо да појединачни Џејмс има следеће изворе прихода.

Решење

Дате податке користите за прорачун

ПИ = Плате + Приходи од камата + Приход од закупнине + Приход од дивиденде + Исплата трансфера

Израчун се може извршити на следећи начин:

  • ПИ = $ 1, 00.000 + $ 8.000 + 7.500 $ + 3.000 + 2.000 $

ПИ ће бити -

  • ПИ = 1, 20.500 УСД

Пример # 2

У овом примеру израчунаћемо лични доходак Сједињених Америчких Држава у целини узимајући у обзир све чланове домаћинства Сједињених Држава. Следе подаци у вези са националним рачунима Сједињених Држава:

Решење

Дате податке користите за прорачун.

Израчун се може извршити на следећи начин:

  • ПИ = 8.500,00 + 1.350,00 + 700.00 + 1.550,00 + 2.800,00 + 1.518,00

ПИ ће бити -

  • ПИ = 16.418,00

Пример # 3

У примеру 3 израчунаћемо лични доходак прилагођавањем националног дохотка.

Решење

У овом примеру ће се за израчунавање личног дохотка користити следећа формула.

ПИ = Национални доходак - приход примљен, али не и остварен + приход остварен, али није примљен

Израчун се врши на следећи начин:

  • ПИ = 25.000,00 - 2.800,00 + 2.000,00 + 1.200,00 + 2.000,00 + 30,00 + 500,00

ПИ ће бити -

  • ПИ = 16.470,00

Релевантност и употреба

  • Као што је већ горе поменуто, лични доходак је међу три мере прихода које извештава Биро за економску анализу. Остале две мере су приход од отуђења и национални приход. Бруто домаћи производ (БДП) и нето домаћи производ (НДП) две су међусобно повезане мере производње.
  • Примарно се користи за мерење прихода који се исплаћују члановима сектора домаћинстава и пружа основу за потрошњу у бруто домаћем производу (БДП) након прилагођавања пореза на доходак.