Греенмаил (дефиниција, примери) | Како то функционише?

Шта је Греенмаил?

Греенмаил је намерна куповина значајног броја акција у ентитету са крајњим циљем да му прети непријатељским преузимањем, што обично резултира присиљавањем власника да откупе акције уз премију.

Циљна фирма је заправо присиљена да купује сопствене акције по повећаној цени да би се одбила од корпоративног нападача. Ово је врста уцене која корпоративном нападачу доноси добар профит стварањем само претње преузимању. У случају спајања и преузимања, ово плаћање се врши како би се зауставила понуда за преузимање.

Греенмаил - „УЦЕНА РАЗЛИЧИТЕ БОЈЕ“

Ово је врло изазовна ситуација за циљну компанију. Присиљени су да одлуче између преузимања и плаћања високе премије за откуп властитих акција од корпоративног нападача. У већини случајева, циљна компанија одлучује да плати премијску цену и откупи своје акције непријатељским преузимањем. У основи, то је попут уцене када нападач тражи износ откупнине да би ослободио контролу над акцијама над циљном компанијом. Треба имати на уму да раидер нема намеру да купује циљну компанију, већ само жели да заради од скупе премије коју захтева од циљне компаније.

Прихватањем ове уплате, нападач ће престати узнемиравати циљну компанију ради преузимања и не може купити ниједну акцију циљне компаније током одређеног временског периода. Иако циљна компанија врати контролу над својим акцијама, она може имати додатни дуг у знатном износу који је циљна компанија преузела за финансирање зелене поште. Термин је изведен из комбинације уцене и зелених новчаница (долара).

Како функционише Греенмаил?

Погледајмо поступак праћен уз помоћ дијаграма.

  • Куповина - Корпоративни јуришник или инвеститор дохвата велики удео у циљној компанији купујући њене акције са отвореног тржишта.
  • Борба - Прете циљној компанији непријатељским преузимањем, али они нуде продају стечених акција циљној компанији по премијској цени која је много изнад тржишне вредности. Раидер такође даје обећање да неће узнемиравати циљну компанију поновним откупом акција од стране циљне компаније.
  • Продаја - Корпоративни раидер продаје свој удео по вишој цени. Циљна компанија користи новац деоничара да плати премијску цену за откуп. Циљна компанија остаје са знатним износом дуга и њена вредност је смањена, док јуришник лепо зарађује.

Примери Греенмаил-а

  • Амерички инвеститор Царл Ицахн купио је приближно 9,9% удела у компанији Сакон Индустри по просечној цени од 7,21 долара по акцији
  • Сакон Индустриес су се плашили да би могао да крене на непријатељско преузимање и даље повећа свој улог.
  • Сакон Индустриес понудио је откуп удела Царла Ицахна по просечној цени од 10,50 долара по акцији.
  • То је представљало премију од 45% његове набавне цене, што је Ицахну донело леп профит

Ефективне мере циљане компаније

Током ових ситуација, циљне компаније имају две могућности.

  • Прва опција је да циљна компанија не може ништа предузети и дозволити да се догоди непријатељско преузимање.
  • Друго, циљна компанија може платити премијску цену изнад тржишне вредности како би избегла непријатељска преузимања и откупила сопствене акције.

Претпоставимо да компанија Кс купи 30% акција компаније И, а затим прети Кс преузимањем. Руководство компаније И одлучује да откупи акције по премијској цени како би избегло понуду за преузимање. Након ове зелене поруке, компанија Кс остварује знатан профит од препродаје акција по премијској цени, али компанија И прави значајан губитак и остаје јој додатни дуг.

Иако још увек постоји зелена пошта у различитим облицима, држава је применила прописе који прилично отежавају таквим компанијама које планирају откуп акција од краткорочних инвеститора изнад тржишне цене. 1987. године Управа за унутрашње приходе (ИРС) увела је акцизу од 505 на добит остварену од зелене поште. Поред тога, компаније су такође уградиле различите одбрамбене механизме познате као отровне пилуле како би спречиле такве инвеститоре да прете непријатељским преузимањем. То не значи увек непријатељске понуде за преузимање, али много пута може довести до надметања који на крају може утицати на управљање и пословање компаније.

Закључак

Греенмаил је стратегија стварања профита у којој инвеститор купује велике улоге циљне компаније, а затим циљаној компанији прети непријатељским преузимањем и ствара ситуацију на такав начин да је циљана компанија присиљена да откупи своје акције уз значајну премију.

Ово је слично уцени у којој се прети ради стварања користи и стицања профита. Овај новац се плаћа другој компанији да заустави агресивно понашање.