Спајање (дефиниција, примери) | Топ 5 врста спајања

Дефиниција спајања

Спајање је споразум или добровољна фузија при чему се два постојећа ентитета, која су једнака у погледу величине, обима пословања, купаца итд., одлучују за спајање и формирање у нови ентитет са агендом за ширење досега на новија тржишта, ниже оперативне трошкове, повећање прихода, остваривање веће контроле над удео на тржишту итд.

Објашњење

Једноставним речима, то значи споразум у коме се две компаније договарају о формирању новог трећег предузећа или правног лица. При томе су спојена предузећа обично једнаке величине и имају сличан број купаца. С друге стране, компанија стицалац стицања је веће природе у односу на стечену компанију. Ствара се ново правно лице док то није случај у стицању.

То може бити спајање готовине или акција или обоје. У готовинском уговору, компанија преузимач ће циљној групи платити готовином за њихове акције. У уговору са комплетним акцијама, компанија преузимач ће понудити акције уместо готовине циљаној компанији.

Врсте спајања

# 1 - Конгломерат

Конгломерат је врста спајања, при којем се компаније не баве повезаним пословима. То ће укључити компаније које немају заједничко пословање. Обично се то ради имајући на уму акционарске вредности.

# 2 - Конгенерично

Овде су компаније на сличном тржишту, али имају преклапајуће технологије. У овом случају, једна компанија може додати своју линију производа другој компанији. Овим компаније могу добити већи број купаца и могу имати користи од преноса знања о технологијама.

# 3 - Проширење тржишта

Овде компаније продају сличне производе, али се налазе у другачијој географији или областима. Са проширењем тржишта, компаније покушавају да добију приступ већој тржишној групи.

# 4 - хоризонтално

У овом хоризонталном спајању компаније су у истој линији производа и у сличној индустрији. Обрађује се може бити део процеса консолидације. Ово је уобичајена врста спајања компанија, а циљ је постизање већег тржишног удела, смањење трошкова и економија обима.

# 5 - вертикално

Када су две компаније на различитом нивоу линије производа и покушавају да их споје, тада је то познато као вертикално спајање. На пример, компанија за производњу гума спаја се са компанијом за производњу аутомобила. То се углавном ради на смањењу трошкова залиха и синергији трошкова у спајању.

Примери спајања

Пример # 1 - Диснеи - Пикар Мергер

Посао Диснеи-Пикар најављен је 5. маја 2006. године. Диснеи је овим створио засебну подружницу и стекао акције Пикара вредне 7,4 милијарде УСД у трансакцији комплетним акцијама. Ово је пример вертикалног спајања.

Диснеи група је једна од највећих медијских група на свету, док је Пикар компанија за анимацију која пружа рачунарску графику за филм. Овим је Диснеи за своје филмове добио најбољу технологију најбољих студија за анимацију на свету, док је Пикар добио потребан капитал да надмаши своја такмичења. За ово је Диснеи акционарима Пикара понудио 2,3 акције својих акција. То значи да по тој цени акционари Пикара добијају премију од 3,8%.

Пример # 2 - Еккон - Мобилно спајање

Посао Еккон Мобил најављен је 1998. године и био је највећи до тада. Величина споразума била је 73,7 милијарди долара. Еккон је био највећа енергетска компанија, док је Мобил у то време била друга највећа нафтна компанија у целом САД-у.

Овим је Еккон Мобил постао највећа нафтна компанија и трећа по величини компанија на свету. Од овог посла, акционари Еккона поседовали су 70% припојене компаније, а акционарима Мобила остало је 30% акција новог ентитета. Акционари мобилних уређаја добили су 1,32 акције Еккона за сваку акцију Мобил. Мобил је у овом послу процијењен на 76 милијарди долара.

Предности

  • Тржишни удео: Рецимо да су 2 компаније на сличном тржишту и да су у конкуренцији. Уместо да изгубе од треће компаније, они могу да одлуче да споје две компаније и стекну већи тржишни удео.
  • Смањени трошкови пословања: Још једна предност је што се величина спојеног предузећа повећава у односу на појединачна предузећа. Дакле, због економичности обима, укупни трошкови рада могу се смањити.
  • Раст прихода и добити: Компаније ће можда желети да постигну циљ прихода и након тога раст добити.
  • Проширивање пословања на нове географије: Тешко је за компанију да директно крене и установи се на новом тржишту или географским локацијама. Због тога може циљати на спајање сличних компанија у тој области и започињање посла.

Мане

  • Већа компанија може постати монопол на тржишту, а затим може повећати цене робе / добављача, што није добро за потрошача.
  • Могло би бити тешко комуницирати и координирати између запослених у различитим културама.
  • Будући да акционари спојених компанија желе премију на своје акције за спајање, отуда би то могло бити врло скупа ствар.

Закључак

Спајање може бити врло важан део било које пословне стратегије, попут повећања удела на тржишту или смањења трошкова. Са развојем тржишта, за компанију је веома важно да настави да иновира на органски или неоргански начин. За неоргански раст, ако посао пажљиво споји посао који може допунити своју стратегију и савршено је извршити, овај брак би могао да им сазри слатко воће.