Циљни трошак (дефиниција, формула) | Како циљани трошак функционише?

Који је циљни трошак?

Циљни трошак односи се на укупне трошкове производа након одузимања одређеног процента добити од продајне цене и математички се изражава као очекивана продајна цена - жељена добит потребна за опстанак у послу. У овој врсти трошкова, компанија је пре прихватач цена, а не доносилац цена у систему.

 • Жељени профит је већ укључен у циљану продајну цену производа и представља стратегију управљања за контролу трошкова.
 • Можемо је дефинисати као разлику између тренутних трошкова и циљаних трошкова производа, што менаџмент компаније жели дугорочно да постигне како би повећао профитабилност.
 • То је згодан алат који се користи у управљачком рачуноводству за анализу трошкова и њихово поправљање, узимајући у обзир унутрашње и спољне факторе.
 • У индустријама као што су ФМЦГ, грађевинарство, здравство, енергетика, цене роба зависе од потражње и понуде истих, па управа не може да контролише продајну цену производа због јаке конкуренције. Стога они могу само да контролишу трошкове на свом нивоу, одржавајући профитну маржу добро у оквиру мерила компаније.

Врсте циљних трошкова

Овај трошак можемо поделити на следеће три врсте:

 • Тржишни трошкови: Основа на тржишним условима и очекиваној продајној цени производа;
 • Трошкови на нивоу производа: Циљеви су постављени за појединачне производе, а не за читав портфељ.
 • Циљ на нивоу компоненте: Односи се на функционалне циљеве и циљеве компаније на нивоу добављача.

Формула циљаног трошка

Формула циљаног трошка = предвиђена продајна цена - жељена добит

Примери циљних трошкова

Пример # 1

АБЦ лтд је велики играч у сектору хране и пића који јавности продаје храну по цени од 100 долара по пакету. Компанија жели да оствари 20% добити од продаје. Колики ће бити циљни трошак производа?

Решење:

У горњем примеру, укупна профитна маржа производа била би 100 * 20% = 20 УСД. Стога, да би постигла 20 УСД на продаји једног производа, компанија треба да прода производе по 80 УСД (100–20 УСД), што је циљни трошак године производа. Будући да укупни трошак износи 80 УСД, управа треба да сумира све интерне трошкове да би достигла цифру од 80 УСД. И сходно томе, придајте већи значај активностима које директно доприносе производу, а мањи значај безначајним доприносиоцима. Нпр. Административне таксе, накнаде за штампу итд. Које компанија може да контролише, ограничавајући тако укупне трошкове.

Пример # 2

Претпоставимо да је АБЦ лтд прехрамбена компанија и продаје је по 1000 долара по комаду. Његова добит је 20%. Отуда цена кошта 800 УСД. Компанија је недавно добила субвенцију од владе, коју треба да проследи својим купцима. Износ субвенције је 200 долара по комаду. Компанија годишње прода 10.000 јединица. Да утврдите циљни трошак?

Решење:

У претходном, на пример, будући да је компанија добила субвенцију од 200 УСД, то би се одузело од продајне цене да би се добила нова продајна цена, тј. 1000 - 200 УСД = 800 УСД. Компанија ће задржати профит% на истом као и раније, тј. 20% = 160 УСД. Отуда би нови циљни трошак за компанију био 800-160 $ ​​= 640 $; међутим, да би остварила исти приход као и раније, компанија ће морати да прода више јединица у току.

Ранији приход = $ 1000 * 10.000 = $ 1,000,000,000. Да би постигла исти приход, компанија сада треба да прода 15.625 јединица да би постигла исти приход. Ако компанија не успе да постигне овај продајни циљ, била би у губитку, а читава вежба ће се бацити.

Предности

 • Побољшања процеса: Показује способност и намеру менаџмента да побољша процесе и убризга иновацију производа.
 • Очекивање купца: Створени производ је у складу са очекивањима купца, што омогућава менаџменту да на најефикаснији начин усклади трошкове.
 • Економије обима: Помаже компанијама да дугорочно створе економију обима, будући да се трошковном ефикасношћу побољшавају и финансијске перформансе.
 • Тржишне могућности: Такође помаже у стварању нових тржишних прилика на тржишту снижавањем трошкова у поређењу са конкурентима.
 • Ефикасно управљање: Такође побољшава ефикасност управљања.

Мане

 • Ослоните се на коначну продајну цену: Целокупна основа коштања након утврђивања продајне цене производа. Грешка у процени продајне цене може резултирати неуспехом у целини маркетиншке стратегије.
 • Ниска процена продајне цене: Фиксирањем ниже продајне цене производа довешће до оптерећења укупних трошкова, а такође и производног одељења.
 • Инфериор Тецхнологи: Понекад се може десити да менаџмент постигне циљани трошак и направи компромис у вези са технологијом и инфериорним методама како би одржао контролу над ценом, што заузврат може ићи против компаније.
 • Утврђивање количине: Док утврђује циљни трошак, руководство компаније мора имати на уму количину коју треба да прода да би на крају постигло жељени резултат. Ако компанија не буде могла да прода толико много јединица, претрпеће огромне губитке, што ће повећати трошкове.

Закључак

Циљни трошак је користан алат који се користи у управљачком рачуноводству за контролу трошкова производа, а такође је и жељена добит потребна за дугорочно преживљавање пословања.