Потпуни облик МФГ (производња) | Врсте, процеси и примери

Пуни облик МФГ - производња

Пуни облик МФГ је производња. Производња је поступак претварања сировина или састављања делова у комплетну робу или готове производе уз помоћ руке, рада, машина, алата, хемикалија итд. На такав начин да крајња произведена роба има потпуно различите карактеристике, изглед, употреба из његових сировина.

Историја

  • Људи су од векова проналазили различите начине за претварање сировина као што су уље, дрво, храна и друге ствари у готове производе као што су гас, намештај, јело итд. То је покренуло индустријски процес који је сировине претворио у готове производе у великим количинама и претворио у у индустријску револуцију у 19. веку. Раније су ови производи израђивани ручно. Ови процеси су заузврат помогли да се повећа производња смањеним радом.
  • Огромна производња и производња линија за монтажу помогле су компанијама да направе делове који се могу користити један по један, а помогла је бржој производњи смањивањем процеса прилагођавања. Старост рачунара и високотехнолошких технолошких направа помогла је компанијама да постигну поузданији и тачнији начин производње. Резултати таквих компанија захтевају квалификовану радну снагу и већа капитална улагања.
  • Начин рада и поступци који се користе мењали су се током времена у производном процесу. Многи послови у производном сектору са ниским вештинама пребачени су из развијених земаља у земље у развоју због разлога што је тамо радна снага у земљама у развоју јефтинија. Високотехнолошка и квалификована производња обављају се у развијеним економијама, што је резултирало тиме да је радна снага продуктивнија, а производња ефикаснија. Као резултат ове производње повећана је велика количина, али је број мешања људи драстично опао.

Врсте МФГ

Следе врсте производње -

# 1 - Дискретна

Дискретна метода омогућава низ произведених производа. То је динамична методологија и може варирати од неколико корака до честих корака промена. Резултат производа може бити исти или се може међусобно потпуно разликовати.

# 2 - Понавља се

Најчешћи и давно успостављени метод је понављајућа производња. Према овој методи, исти производи или производи сличне природе или исте породице производе се често један за другим. Али овај метод не пружа велике могућности да се испуни оно што се очекује.

# 3 - Јоб Схоп

Радионица нема производну линију и нуди по један производ. Већину времена то се ради на захтев купаца и нема никакве везе са готовим производима. Они су увек скупљи јер се производи један по један производ и не пружа боље могућности.

# 4 - Шаржни поступак

У прерађивачкој индустрији производи се производе у серијама које се комбинују и састављају у једну серију. Шаржни поступак може обухватати много малих серија током одређеног временског периода или једну појединачну серију са огромном количином у његовом распону. Може се изводити током дужег временског периода.

# 5 - Континуирани процес

Непрекидни поступак је прилично сличан понављајућем процесу, јер оба раде стално. Главна разлика је што сировина која се користи може бити течност, каша, прах, гасови.

Процес производње

Процес производње зависиће од врсте произведене готове робе и јединствен је за сваки произведени материјал. Међутим, уобичајено је да ће сваки производни процес подразумевати претварање, састављање или обраду сировина уз помоћ човека, машине или било које друге опреме. Након конверзије, склапања или обраде, производ који се производи имаће потпуно другачији изглед, карактеристике, употребу итд.

Примери МФГ

  • Транспорт МФГ - Укључује транспортну опрему за производњу аутомобила.
  • Електроника попут мобитела, телевизора.
  • Роба широке потрошње - козметика, храна, пића, сапуни, детерџенти.
  • Хемијска индустрија - Снабдевање хемикалијама које се користе у разним индустријама.
  • Индустрија папира - Производња целулозе и сродних производа.
  • Фармацеутска индустрија - Производња лекова, медицинских средстава и здравство.
  • Штампање и издавање - књиге, боје итд.
  • Индустријска опрема - Потребе за инфраструктуром и тешка опрема.
  • Намештај и елементи - Кауч, кревет, јастук. Алмира.

Производња вс Производња

  • Производња укључује технологију, машинерију, софтвер, радну снагу да би се произвела роба широке потрошње која се може продати на тржишту, док се производња не бави машинама, сировином за производњу.
  • Производња производа није лак задатак у данашњем динамичном пословном сценарију јер инпути морају проћи кроз неколико процеса да би постали излаз. Производња се врши успостављањем одговарајуће равнотеже између машина, радника и улазних материјала који ће се користити за добијање коначног производа, док је производња само додатни поступак који се чини да би роба могла да се прода потрошачима.

Предности

  • Повећање ефикасности - Квалитет је најважнији захтев у производњи и може се постићи само употребом машина, технологије и рада као дела производног процеса. Ово је производни процес учинило ефикаснијим смањењем грешака, недостатака и различитих неефикасних фактора.
  • Снижавање трошкова - Трошкови су основни фактор који утиче на пословање, што је нижи трошак то је већи профит. Ако је поступак ефикасан, онда се дешава мало незгода и мања количина расипања, а већа количина новца се штеди.
  • Брза производња - Производни процес укључује машине, мање радне снаге и ради ефикасније и брже.

Мане

  • Задатак оријентисан - Како производни процес укључује машине и технологију који су аутоматски, они ће радити само оно што је програмирано и тиме се смањује креативност јер нема људске интервенције.
  • Повећава глобална питања - Производни процес је у потпуности вођен технологијом и заснован на машинама. За рад су потребни гасови, хемикалије, горива, енергија, што заузврат производи индустријски отпад и опасне гасове који доприносе глобалном загревању и битно деградирају нашу животну средину.
  • Спуштање послова - Како машине раде људске послове са више тачности, људски се захтеви смањују у броју и доводе до повећања проблема са незапосленошћу.

Закључак

Производња се може дефинисати као процес претварања, састављања, претварања сировина у производ који је потпуно другачији у употреби и изглед производа из сировине. Процес производње започео је давно у давним временима. Постоје различити облици производње попут дискретне, серије итд. Примери производње укључују аутомобилске, електронске, итд. Производни процес се радикално трансформисао током временског периода у којем се технолошка интервенција повећава, а људска интервенција смањује, што доводи до проблеми незапослености у економијама.