Златни руковање - значење, предности, контроверзе

Златно руковање значење

Златни стисци руку су клаузуле у уговорима о раду које предвиђају отпремнину у случају да запослени остане без посла. Ово се обично нуди само руководиоцима компаније који могу изгубити посао пензионисањем, отпуштањем или чак отказом. Накнада може бити у облику готовине или деоница. Узимајући у обзир чињеницу да се ова привилегија нуди високим руководиоцима, отпремнина је значајна и високо се вреднује.

Они се нуде запосленима како би заштитили своје интересе због заузимања високог положаја који долази са својим ризицима. Да би надокнадила ниво преузетог ризика, компанија са руководиоцима улази у одговарајући златни пакет руковања.

Повезани услови Златног руковања

# 1 - Златни руковање против Златног падобрана

Златни падобран предвиђа отпремнине запосленом у случају престанка радног односа услед спајања или преузимања, што се често назива „промена у контролним накнадама“. Стога је ограниченијег обима, док Златни стисак пружа бенефиције чак и у случају планиране пензије. Оба пакета погодности укључују опције готовине и акција.

# 2 - Златни руковање против Златних лисица

Златно руковање пружа погодности запосленом у тренутку напуштања организације. Супротно томе, запосленику се пружа златна лисица како би се осигурало да остане у организацији. Златне лисице су погодности које се пружају запосленима у организацији како би се обесхрабрили да пређу у другу организацију. Златне лисице осигуравају да висококвалификовани запослени остану у организацији захваљујући великим пакетима погодности који им се нуде.

Предности

  • За обављање свих задатака на вишем нивоу запослени захтевају неизмеран напор и укључују различите нивое преузимања ризика. Да би то компензовали, организације нуде позамашне златне пакете руковања како би навеле запослене да раде за компанију.
  • Приликом одабира организације, запослени би био склон да одабере ону која нуди не само добар пакет плата већ и ону која пружа добре отпремнине. Организације могу користити атрактивне ове пакете како би привукле високо рангиране запосленике из својих супарничких компанија.
  • Помаже запосленима на начин да пружа финансијску сигурност током периода нестабилности и незапослености. Помаже запосленима да траже боље могућности без потребе да брину о тренутним потребама за средствима.

Контроверзе

Иако је намера компаније била компензација ризика и подстицање највиших руководилаца да остану са организацијом, било је много случајева негативних утицаја. Неке контроверзе у вези са златним руковањем детаљно су описане у наставку -

# 1 - Није засновано на учинку

Златни стисци руку пружају се запосленима по престанку радног односа. У уговору не постоји одредба која предвиђа да су запослени требали добро да се понашају током целог свог радног односа. Чак и да су руководиоци отпуштени због неиспуњења обавеза, они би и даље могли да захтевају бенефиције из овог пакета.

Било је случајева када је, чак и када је компанија претрпела значајне губитке под вођством одређеног извршног директора, а многи људи су отпуштени због овог лошег учинка, извршном руководиоцу додијељено златно руковање у тренутку престанка радног односа. .

# 2 - Сукоб интереса

Златни пакети руковања имају знатну вредност. Понекад се руководиоци могу навести да сакупљају пакет у раној фази и могу обављати активности које негативно утичу на компанију.

На пример, извршни директор може намерно осигурати да компанија пријави губитке, што резултира смањењем цена њених акција. То може резултирати спајањем или преузимањем компаније, а у тренутку промене контроле извршни директор ће добити пакет.

Дакле, пракса додељивања ове награде не наводи руководиоце да раде добро, имајући у виду циљеве компаније; него подстиче негативно и себично понашање.

# 3 - Голден Схове

Компаније се могу залагати за пријевремено пензионисање својих запослених из многих разлога - да би смањиле растуће трошкове пословања, смањиле радну снагу и с тим повезане трошкове у тренутку преузимања или спајања или као одговор на промјену пословног окружења. На пример, пад цена нафте довео је до тога да су многе организације отпустиле своје запослене да би смањиле трошкове.

Тврди се да су компаније користиле златне руковање за отпуштање старијих или старијих запослених - „Златна греда“. Организације сматрају да су издашна алтернатива отпуштањима. Пракса не само да компензује старије запослене у тренутку престанка радног односа, већ истовремено пружа нове и млађе запослене да се придруже организацији и преузму таква радна места.

Чешће него не, запослени се осећају примораним да преузму понуђене пакете погодности и напусте организацију него да буду доведени у ситуацију да би добили отказ без икаквих користи.

Закључак

С обзиром на све већи број негативних инцидената у вези са златним руковањем, акционари су добили реч у процени пакета погодности за запослене. Иако акционари не учествују у свакодневном пословању нити у стицању талената, компанија осигурава да буду информисани о пакетима који се нуде запосленима током њиховог периодичног састанка акционара.

Голден Хандсхакес, који је првобитно намеравао да намами запослене да заузму челне положаје у компанији, има много контроверзи око ње. Потребно је правилно регулисати и правилно применити на такав начин да доноси користи не само запосленима већ и организацији.