Скандал са Енроном - Резиме, узроци, хронологија пада

Шта је Енрон скандал?

Скандал са Енроном укључује Енрона да дуплира регулаторе прибегавајући пракси ван књиговодства и укључујући лажно држање. Компанија је користила возила посебне намене да сакрије своју токсичну имовину и велике износе дугова од инвеститора и кредитора.

Објашњење

Корпорација Енрон сматрана је корпоративним гигантом. Али након доброг трчања, пропао је и завршио као банкротирани посао. Неуспех и банкрот корпорације Енрон уздрмали су Валл Стреет, као и довели неколико запослених на ивицу финансијске кризе. Корпорација је имала огромне дугове у своје име. Покушала је да их прикрије уз помоћ посебних привредних субјеката као и возила посебне намене. Енрон је трговао по највишој тржишној цени од 90,75 долара у периоду од 2. децембра 2001. А када се појавио рачуноводствени скандал, цене акција су пале на рекордно ниских 0,26 долара по акцији.

Рисе оф Енрон Сцандал

Скандал је почео злочинима Енрона у ланцима изнајмљивања видео записа. Посао је сарађивао са успешницом како би продрли на ВОД тржиште. Након уласка на тржиште, посао је преценио основу за зараду за раст ВОД тржишта.

Посао је извршио 350 милијарди долара трговине, али није потрајао дуго док је ушао балон дот цом. Троши значајан износ на широкопојасне пројекте, али предузеће није успело да поврати трошкове од остварене потрошње. Компанија је била изложена масовним изложеностима, а инвеститори су изгубили новац како се тржишна капитализација погоршавала.

2000. године посао је почео да пропада. Извршни директор Јеффреи Скиллинг прикрио је све финансијске губитке који су произашли из трговинског пословања и пројеката широкопојасне мреже применом рачуноводственог концепта рачуноводства марке-то-маркет. Компанија је наставила да гради имовину. Извештавао је о добити коју је тек требало зарадити. Ако је стварна зарада мања од пријављене, губитак се никада није пријавио. Поред тога, предузеће је имовину пребацило на ванкњижну корпорацију. Овако, корпорација је прикрила своје губитке.

Да би мука постала већа, главни финансијски директор предузећа Андрев Фастов намерно је прибегао плану који је показивао да је посао у добром финансијском стању иако су његове подружнице изгубиле много новца инвеститора.

Резиме скандала Енрон са временском линијом пада

# 1 - Пословна позадина

Била је 1985. година, а Енрон је припојен спајању Хоустон Натурал Гас компаније и Интернортх Инцеа. Фортуне је 1995. године предузеће препознало као најиновативније пословање и омогућило му је успешно пословање у наредних шест година. Године 1998. Андрев Фастов је постао финансијски директор предузећа, а ЦФО је створио СПВ-ове како би прикрио финансијске губитке Енрона. Током периода 2000. године, акције компаније Енрон трговале су се по ценама од 90,56 долара.

# 2 - Почетни таласи

12. фебруара 2001., Јеффреи Скиллинг је дошао на место Кеннетх-а као главни извршни официр. 14. августа 2001. Скиллинг је нагло дао оставку, а Кеннетх је још једном преузео улогу. У истом периоду, широкопојасна подела предузећа пријавила је огроман губитак од 137 милиона долара, а тржишне цене акција пале су на 39,05 долара по акцији. У периоду октобра, правни савет финансијског директора, наложио је ревизорима да униште досијее Енрона и затражио да одржавају само корисне или потребне информације. Предузеће је пријавило даљи губитак од 618 милиона долара и отпис од 1,2 милијарде долара. Цена акције погоршава се на 33,84 долара.

# 3 - Пад дива

22. октобра, компанија је ушла у сонду провизије за хартије од вредности и берзе. Са овом вешћу, залиха Енрона се додатно погоршала и пријављена је на 20,75 долара. У новембру 2001. године, предузеће је први пут признало и открило да је ниво својих прихода надувало за 586 милиона долара. Такође, то чини од 1997. Дана 2. децембра 2001. године, пословни списи за банкрот и цене акција на крају су износили 0,26 долара по акцији.

# 4 - Кривична истрага

9. јануара 2002, Министарство правде наложило је кривични поступак против предузећа. Дана 15. јануара 2002, НИСЕ је суспендовао Енрон, а књиговодствена фирма, заједно са Артуром Андерсеном, осуђена је због ометања правде.

Узроци скандала Енрон

  • Стварање наменског средства за прикривање финансијских губитака и гомиле финансијског дуга;
  • Рачуноводство са тржишном вредношћу као рачуноводствени концепт је изврсна метода за вредновање хартија од вредности, али такав концепт постаје катастрофа када се примени на стварно пословање.
  • Пропад корпоративног управљања у корпорацији Енрон.

Енрон скрива њихов дуг

Корпорација Енрон и њено руководство прибегли су неетичној шеми и злоупотреби ванбилансног механизма. Створила је посебно економско средство да сакрије огроман дуг од својих спољних заинтересованих страна, наиме кредитора и инвеститора. Возило посебне намене коришћено је за прикривање стварности рачуноводства, а не за фокусирање на пословне резултате.

Корпорација је пребацила неки део имовине која је имала растућу тржишну вредност у посебно економско возило, а за узврат је узимала новац или новчанице. Носилац посебне намене се затим користи за такву залиху за заштиту имовине присутне у билансу стања компаније Енрон. Осигурало је да возило посебне намене смањи ризик друге уговорне стране.

Формирање наменских друштава не може се назвати незаконитим, али у поређењу са техникама секјуритизације које се односе на дуг, могло би се назвати лошим. Енрон је инвеститорима и јавности открио постојање возила посебне намене, али је мало људи схватило сложеност трансакција извршених помоћу возила посебне намене.

Енрон је претпоставио да ће цене акција и даље расти и да се неће погоршати или пропасти као хеџ фондови. Примарна претња била је да су се посебни привредни субјекти капитализовали само са акцијама корпорације. Ако је корпорација компромитована, тада посебни економски субјекти неће моћи да се заштите од погоршања тржишне цене таквих деоница. Поред тога, корпорација Енрон водила је значајне сукобе интереса у погледу возила посебне намене.

МТМ у скандалу Енрон

Генерални директор корпорације Енрон, Јеффреи Скиллинг, пребацио је рачуноводствену праксу корпорације Енрон са методе рачуноводства историјских трошкова на тржишну методу. Транзиција рачуноводствене праксе добила је одобрење од комисије за хартије од вредности и берзе током 1992. Ознака на тржишно рачуноводство је пракса која извештава о фер тржишној вредности обавеза и активе за дато трајање или финансијски период.

Тржишна марка даје увид у институцију и сматра се легитимном праксом. Метода је, међутим, такође изложена неком облику манипулације. Ознака за тржиште заснива се на фер вредности, а не на стварној вредности. Због тога је посао пропао, јер су им очекивани профит пријављени као стварни профит.

Зашто је скандал са Енроном важан?

Скандал са Енроном значајан је у погледу перспективе учења како за нове финансијске професионалце, тако и за искусне професионалце. Скандал нам говори зашто је снажно корпоративно управљање кључ успеха било ког предузећа да би одржао и водио профитабилно пословање. Поред тога, она доноси увид у то како рачуноводствене политике не би требало користити и примењивати. Свака злоупотреба може имати драстичне резултате или утицати на здравље предузећа.

Због банкрота предузећа, запослени су изгубили неколико повластица и пензија. Многи су се нашли на ивици финансијске кризе. Криза је била толико дубока да су акционари предузећа изгубили процењену вредност од 74 милијарде долара. Такву корпоративну превару треба схватити као учење и стећи разумевање зашто су прописи и поштовање закона неопходни.

Закључак

Корпорација Енрон основана је спајањем Хоустонове компаније за природни гас и инкорпорације између севера. Након спајања, брзо је растао и сматран је најиновативнијом компанијом. Међутим, прибегло је лошој рачуноводственој пракси. Учествовао је у стварању возила посебне намене, коришћених за сакривање растућег дуга компаније Енрон, што је довело до неуспеха и пропасти пословања.