Приход у односу на приход | Топ 6 разлика (са инфографиком)

Разлика између прихода и дохотка

Термин Приход приказује укупан износ новца који је организација зарадила продајом производа или пружањем услуга и по којој цени се продаје или пружа, док се појам прихода добија одузимањем свих директних и индиректних трошкова од прихода који показују колико добро организација користи своје ресурсе и постиже своје циљеве користећи своје ограничене ресурсе.

У погледу концепата, они су потпуно различити. То су два критична појма која су корисна у одређивању финансијске снаге предузећа.

  • Приход је укупан износ новца генерисан продајом робе или услуга компаније.
  • Приход се може утврдити одузимањем укупних трошкова од укупног прихода који је створило предузеће.

Могу се наћи у истом финансијском извештају, тј. Билансу успеха. Али приход је подскуп прихода, док је приход надсет прихода.

Биланс успеха започињемо бруто продајом, а затим одбијамо поврат или попуст на продају. И добијамо нето продају. Од нето продаје одузимамо све трошкове (укључујући оперативне трошкове) и добијамо приход.

Пример

Рецимо да је компанија АБЦ продала 3000 производа који коштају 20 долара по комаду. Дакле, укупан генерисани приход је 60000 УСД.

Рецимо сада да укупни трошкови компаније АБЦ укључују оперативне трошкове (плате и дневнице, одржавање машина, обезбеђење, трошкови сировина итд.), Амортизацију и капитал од око 48000 америчких долара. Тада ће укупан приход или нето приход бити (60000 УСД - 48000 УСД) = 12000 УСД.

  • На пример, приход показује колико добро компанија користи своје ресурсе и смањује своје трошкове и оперативне трошкове како би ефикасно повећала приход компаније.
  • С друге стране, приход нам само показује колико је производа предузеће успело да прода и цене по којима се продаје, али не приказује ефикасно коришћење ресурса.

Приход у односу на доходак Инфограпхицс

Кључне разлике

  • За лаике приход и приход могу звучати синонимно, али се међусобно потпуно разликују. Приход је када компанија добије „накнаду“ док продаје производе / услуге. С друге стране, када одузмемо трошак од прихода, добијамо приход.
  • Приход се може израчунати множењем броја продатих производа њиховом продајном ценом. Супротно томе, приход се може остварити одбијањем укупних трошкова од укупног прихода. То такође морамо узети у обзир да бисмо сазнали нето приход; укључујемо и приходе из других извора (продаја отпадака, профит од продаје машина итд.).
  • Други израз за приход је „горња линија“, што значи да је на врху финансијских извештаја компаније. Док је други израз за приход „доњи ред“, што значи да је присутан у доњем реду финансијских извештаја компаније.
  • Обоје су укључени у производни циклус. „Приход“ је полазна тачка „прихода“, док „приход“ обезбеђује новчани новчани ток за производњу следећег циклуса производње и тиме ствара приход.

Упоредна табела

Основа за поређењеПриходПриход
ЗначењеУкупан износ новца генерисан продајом робе или услугаПриход или нето приход је укупан профит или зарада предузећа
КалкулацијаИзрачунава се множењем броја продате робе са њеном ценом (тј. Бруто продајом). Да бисмо сазнали нето продају, морамо одбити принос од продаје / попусте од продаје од бруто продаје.Приход се израчунава одузимањем укупних трошкова (укључујући оперативне трошкове, административне трошкове итд.) Од укупног прихода.
ПостављањеПриход се налази у горњој линији финансијског извештаја компаније.Приход се налази у доњем реду финансијског извештаја компаније.
ПримерКСИЗ је остварио укупан приход од 25 милијарди долара на крају фискалне 2017. године са повећањем топ-лине раста од 6%КСИЗ је на крају фискалне 2017. године остварио укупан приход од 6 милијарди долара са порастом доњег резултата за 4,5%
Алтернативна именаПонекад компаније користе израз горња линија уместо прихода.Понекад компаније користе израз доња линија уместо прихода.
Подскуп / СуперсетТо је суперсет прихода.То је подскуп прихода.

Последње мисли

Једноставно речено, постоји огромна разлика између прихода и прихода. Чак и ако их многи људи користе наизменично, али ако питате појединца који је студирао финансије, рекла би вам да је приход велика слика. Супротно томе, приход показује финансијски правац предузећа.

Будући да је биланс успеха један од четири извештаја који би сваки инвеститор требало да погледа, требало би да проверите и приход и приход. Може се догодити да компанија оствари огромне приходе, али не генерише никакав приход (пре него губитак). Шта ако само изједначите приходе и приходе, шта бисте рекли у овом случају?

Попут прихода, чак и губитак би наступио након одбитка свих трошкова од прихода компаније. Ако укупни трошкови премаше укупан приход, добићемо губитак.