Новац вс валута | Топ 6 разлика (са Инфографиком)

Разлика између новца и валуте

Валута вс новац су две речи које се користе у нашем свакодневном животу и често се збуњују као слична ствар. На први поглед појмови новац и валута изгледају синоними, али нису. Даље, понекад се користе наизменично у неколико сценарија. Постоји неколико различитих теорија које сугеришу како су валута и новац одвојени. Међутим, неколико теорија такође каже да постоји врста ствари попут лошег новца и доброг новца. Добар новац може се сматрати златом, сребром итд., Док се с друге стране лош новац може сматрати валутом. Ово је често збуњујуће, покушајмо сада да се вратимо на основе.

Кованице и новчанице које човек може да носи са собом технички нису новац, већ су валута. Највероватније су нека врста фиат валуте или валуте која нема унутрашњу вредност. У прошлости су се ретки метали попут сребра и злата сматрали новцем, али данашњи новац је постао много нематеријалнији и дефинисан је функцијама које може да испуни.

Хајде сада да дефинишемо новац који мора бити средство размене, складиште вредности, обрачунска јединица и стандард плаћања.

У овом чланку разматрамо кључне разлике између новца и валуте.

Новац вс валута Инфографика

Овде вам пружамо првих 6 разлика између новца и валуте

Новац против валуте - кључне разлике

Кључне разлике између новца и валуте су следеће -

 • Главна разлика између новца и валуте је у томе што је новац у потпуности нумерички, тј. Нематеријално је само оно што човек не може додирнути или осетити, док валута може бити додир и мирис и који је опипљив.
 • Чек, начин рада на мрежи итд. Су све врсте новца као што је раније речено и све што је у чврстој валути било да се то кованице или новчанице могу сматрати врстом валуте, мада оне такође представљају бројеве.
 • Треба штампати валуту да би је имали у изобиљу и очигледан њен владин рад, док не постоји потреба да се новац штампа као нематеријални и може се видети као број, на пример када купујете на мрежи и када купујете било који производ од којег бисте тражили да унесете своје банковне податке, а све што бисте видели је пренос бројева са вашег банковног рачуна на рачун трговца.
 • Новцем се релативно лакше тргује за неку робу или било коју услугу, док валута, иако је такође једноставна за размену, носи малу непријатност ношења истог са собом, а када је исцрпљен, мораћете да одете у банку и повучете исти.
 • Валута се може назвати новцем који потоњи оживљава.
 • Валута мора бити у оптицају да би се њоме могло трговати и расти, док је новац нематеријални и може се лако циркулирати било где у свету.
 • Валута има своје ограничење, тј. Када путујете или мењате земљу, физичку валуту треба заменити за валуту те земље, јер ниједна од земаља нема исте валуте, а све штампају сопствену валуту, док се новац лако претвара у другу валуту помоћу олакшица девизног курса што је опет број.
 • Фијатска валута се може заменити за услуге и робу, али на крају она нема унутрашњу вредност, док мекани новац има унутрашњу вредност.
 • Ранијих дана влада је користила штампање валута подржавајући је златом и сребром и за новац, тако нешто не би било потребно.

Новац вс валута Разлика у међусобним односима

Погледајмо сада међусобну разлику између новца и валуте

Основа - новац вс валутаНовацВалута
Основна дефиницијаНовац у који се не може додирнути, нити се осети мирис; међутим, новац се може видети бројевима.Валута је меница или кованица која је представљена у облику новца.
Тип концептаНовац је нематеријални појамВалута је опипљив концепт
Основни образацНовац има облике бројеваВалута има облик тврде пластике или кованица или каже новчанице.
ПодршкаНовац је подупрт са много различитих ствари, на пример, ако неко поседује новац на банковном рачуну, тада би чек (врста новца) био подупрт истим.Док ће новац те Фиата, који је валута, подржати влада те земље.
ПримериИнтернет режим, чек на рачун штедионице итд.Кованице, новчанице у чврстој валути итд.
Трансфер МодеНовац се може преносити путем мрежног режимаВалута се мора преносити путем физичког преноса, тј. Из руке у руку.

Закључак

 • Долазећи до сада закључка, као што је раније речено, новац је шири појам од валуте и углавном обухвата бројеве, док је валута ужи појам и укључује само чврсте валуте, односно новчанице, кованице, итд. Фијатов новац је физички новац (кованице и папирни новац), док репрезентативни новац који представља нешто што намерава да тај новац уплати као чек.
 • Већина модерног новца сада је фиат новац, јер је већина влада одштампала превише новца да би се такмичила са инфлацијом. Амерички долар се сада пребацио са репрезентативног на фиат новац када је 1971. председник Никон одлучио да напусти златни стандард.
 • Даље, данас постоји нови концепт биткоина и крипто валута. То су опет виртуелни новци који се лако могу пребацити са једног рачуна на други, а то не захтева да влада штампа новац, а они су подржани високом сигурношћу која користи криптографију и Криптовалуте преносе средства директно између две стране у трансакцији, без захтева поверљиве треће стране, као што је компанија која издаје кредитне картице или банка; ови обезбеђени трансфери су олакшани употребом приватних и јавних кључева у безбедносне сврхе.
 • У модерним системима криптовалута, адреса корисничког рачуна или ‘’ новчаник ’’ има јавни кључ, а затим ће се приватни кључ користити за потписивање трансакција. Трансфери средстава могу се извршити са минималним или мањим накнадама за обраду, што омогућава корисницима да избегну велике накнаде које већина финансијских институција и банака наплаћују путем жиро-трансфера.