12 најважнијих разлика између НСЕ и БСЕ (са инфографиком)

БСЕ је најстарија берза у Индији основана 1875. године, што значи Бомбајска берза чији је референтни индекс СЕНСЕКС, дајући топ 30 берзанских индекса, док је НСЕ највећа берза у Индији основана 1992. године, што значи Национална берза чији је референтни индекс Нифти дајући првих 50 берзанских индекса.

Главне разлике између НСЕ и БСЕ

Берза је посредник који олакшава инвеститору куповину и продају акција, обвезница, задужница и других финансијских инструмената. БСЕ (Бомбајска берза) и НСЕ (Национална берза) су међу еминентним и виталним берзама у Индији.

Шта је БСЕ?

БСЕ је основано као „Удружење нативних деоница и берзански посредници“ 1875. године и представља најстарију берзу у Азији. Ова берза пружа транспарентан и систематичан механизам за трговање акцијама, валутама, дужничким инструментима, дериватима и узајамним фондовима. Остали садржаји које пружа размена укључују клиринг, поравнање, управљање ризиком, услуге тржишних података и образовање. С&П БСЕ СЕНСЕКС, који називамо СЕНСЕКС, референтни је индекс који се састоји од 30 најактивнијих индијских компанија којима се тргује и финансијски су на листи на БСЕ-у.

Шта је НСЕ?

НСЕ је основана 1992. године, а као берза је препозната 1993. године према Закону о уговорима о хартијама од вредности (регулатива) из 1956. Ова водећа берза у Индији пружа низ услуга учесницима на тржишту капитала које укључују трговање, клиринг и поравнање у сегментима капитала, власничких деривата, дуга и девизних деривата. Референтни индекс НСЕ је НИФТИ, што представља пондерисани просек 50 најликвиднијих и најтргованијих индијских компанија које котирају на НСЕ.

БСЕ наспрам НСЕ разлика Инфограпхицс

Овде вам пружамо 12 најбољих разлика између НСЕ и БСЕ.

БСЕ и НСЕ кључне разлике

Важно је измерити кључну разлику између НСЕ и БСЕ. То ће нам дати додатну јасност у вези са темом.

  • БСЕ је најстарија берза у Азији и препозната је као најбржа берза на свету. Основана 1875. године, БСЕ је прва којој је одобрено трајно признање према Закону о уговору (регулативи) о хартијама од вредности, 1956. Берза је дизајнирала заслон заснован аутоматски механизам трговања назван БСЕ он-лине трговање (БОЛТ) 1995. године. НСЕ је повезан са водећом берзом у земљи и био је први који је 1994. године покренуо електронски систем аутоматског трговања заснован на екрану.
  • Референтни индекс БСЕ под називом СЕНСЕКС укључује 30 водећих компанија. Индекс НСЕ, назван Нифти, приказује 50 компанија са којима се највише тргује. Акције припадају разноврсним секторима као што су ФМЦГ, банкарство и финансије, ауто, здравство, нафта и гас и тако даље. Сенсек тренутно тргује по омјеру П / Е од 22,03к. Нифти се тргује по омјеру П / Е од 24,83к од октобра 2018.
  • Неке од главних компанија којима се тргује на БСЕ са високом тржишном капитализацијом су Релианце Индустриес Лтд, Тата Цонсултанци Сервицес Лтд, ХДФЦ Банк Лтд, ИТЦ Лтд, Хиндустан Унилевер Лимитед, итд. Индиабуллс Хоусинг Финанце Лтд, Релианце Индустриес Лтд, ХДФЦ Лтд, Инфосис итд.
  • БСЕ пружа разне услуге као што су депозитарне услуге путем Централ Депоситори Сервицес Лтд. (ЦДСЛ), управљање ризиком, клиринг и поравнање. БСЕ Институте Лимитед је цењени образовни институт за берзу на тржишту капитала. НСЕ је играо виталну улогу у успостављању првог депозитара у Индији под називом НСДЛ (Натионал Сецуритиес Депоситори Лимитед). Процес обрачуна и поравнања НСЕ трансакција спроводи Национална агенција за клиринг хартија од вредности доо (НСЦЦЛ).
  • Арбитража је стратегија коју трговци примењују да би користили разлику у цени између два или више тржишта са циљем да остваре профит. Цена хартије од вредности може се разликовати на БСЕ у односу на НСЕ. Арбитраж ће купити хартију од вредности на берзи где је котирана по нижој цени, а истовремено ће је продати на другој берзи где се тргује по вишој цени. Трговац се мора придржавати правила наведених у арбитражи.

БСЕ и НСЕ међусобне разлике

Погледајмо сада међусобну разлику између НСЕ и БСЕ

Основа поређења између БСЕ и НСЕБСЕ (Бомбајска берза)НСЕ (Национална берза)
Датум оснивањаБСЕ је основан 1875НСЕ је основана 1992
Бранд идентитет БСЕ НСЕ
Положај утврђенБСЕ је најстарија берза у Азији.НСЕ се сматра највећом берзом у Индији.
Понуђени производиБСЕ олакшава трговање акцијама, валутама, дужничким инструментима, дериватима и заједничким фондовима.НСЕ олакшава трговање акцијама, власничким дериватима, дугом и сегментима девизних деривата.
Визија разменеВизија берзе је да се „појави као водећа индијска берза са најбољом светском праксом у технологији, иновацијама производа и корисничком услугом“.Визија размене је „И даље бити лидер, успоставити глобално присуство, олакшати финансијску добробит људи“.
Генерални директор и извршни директорГосподине Асхисхкумар ЦхауханГосподине Викрам Лимаие
Бенцхмарк ИндекСенсек је референтни индекс и чини га 30 компанија.Нифти је референтни индекс и састоји се од 50 компанија.
Тржишна капитализација (Рс.Цр.)1,38,63,853.491,37,06,270.10
Укупан број наведених ентитета5,089Око 2.000
Положај у свету10. највећа берза11. највећа берза
Вредност индекса (19. октобар 2018)34,315.6310,303.55
Референца о веб локацијиввв.бсеиндиа.цомввв.нсеиндиа.цом

Последње мисли

Иако је БСЕ била најстарија берза у Индији, НСЕ је прва покренула аутоматизовани електронски систем трговања заслонима у Индији. Берзу је препознао Индијски одбор за хартије од вредности (СЕБИ). Канцеларија берзи БСЕ и НСЕ налази се у Мумбаију. БСЕ и НСЕ постоје широм земље и такође су могли да задовоље потребе купаца широм света.

И БСЕ и НСЕ играју изузетно кључну улогу у пружању ефикасног, формализованог и транспарентног механизма учесницима на тржишту за трговање разноврсним финансијским хартијама од вредности. Процеси су дизајнирани са циљем пружања висококвалитетних услуга, заштите тржишне етике и подстицања развоја индијског тржишта капитала.