Систематски ризик вс Несистематски ризик | Топ 7 разлика

Разлике између систематског и несистематичног ризика

Ризик је степен неизвесности у било којој фази живота. На пример, док прелазите цесту, увек постоји ризик да вас возило удари ако се не предузму мере предострожности. Слично томе, у подручју инвестиција и финансија постоје различити ризици јер је тешко зарађени новац појединаца и фирми укључен у циклус.

У овом чланку фокусираћемо се на разлике између систематског и несистематичног ризика. Ови ризици су неизбежни у било којој финансијској одлуци, и сходно томе, човек треба бити спреман да се носи са њима у случају да се појаве.

 • Систематски ризик нема одређену дефиницију, али је својствени ризик који постоји на берзи. Ови ризици су применљиви на све секторе, али се могу контролисати. Ако постоји најава или догађај који утиче на целокупно тржиште акција, потећи ће доследна реакција у којој постоји систематски ризик. Нпр. Ако државне обвезнице нуде принос од 5% у поређењу са берзом, која нуди минимални принос од 10%. Одједном, влада најављује додатни порески терет од 1% на берзанске трансакције; ово ће представљати систематски ризик који ће утицати на све акције и можда ће државне обвезнице учинити атрактивнијим.
 • Несистематски ризик представља претњу специфичну за индустрију или фирму у свакој врсти улагања. Такође је познат као „Специфични ризик“, „Диверзификовани ризик“ или „Преостали ризик“. То су ризици који постоје, али су непланирани и могу се јавити у било ком тренутку узрокујући широко распрострањене поремећаје. Нпр., Ако особље авио-индустрије ступи на неодређени штрајк, то ће довести до ризика за акције авио-индустрије и пада цена акција које утичу на ову индустрију.

Треба имати на уму доњу формулу која укратко наглашава важност ове две врсте ризика са којима се суочавају све врсте инвеститора:

Наведени ризици се не могу избећи, али утицај се може ограничити уз помоћ диверзификације акција у различите секторе ради уравнотежења негативних ефеката.

Препоручени курсеви

 • Комплетна обука финансијских аналитичара
 • Обука за моделирање инвестиционог банкарства
 • Обука за М&А сертификацију

Систематски ризик насупрот несистематском ризику Инфографика

Погледајмо сада разлике између систематског ризика и несистематичног ризика у формату инфографике.

Шта је систематски ризик?

Ризик је тај који наглашава могућност колапса целокупног финансијског система или берзе који ће проузроковати катастрофалан утицај на читав систем у земљи. Односи се на ризике изазване нестабилношћу финансијског система, потенцијално катастрофалним или идиосинкратским догађајима до међусобних веза и другим међузависностима на укупном тржишту.

Да размотримо следећи пример ради јаснијег разумевања:

Нпр., Господин „А“ је направио портфељ који чини 500 акција медијске компаније, 500 корпоративних и 500 државних обвезница. Централна банка је најавила недавно смањење каматних стопа због којег господин ‘А’ жели да преиспита утицај на свој портфељ и како може да се решава око тога. С обзиром на то да је Бета портфеља 2,0, претпоставља се да ће приходи портфеља флуктуирати 2,0 пута више од приноса на тржишту.

Ако тржиште скочи за 3%, портфељ ће се повећати за 3% * 2,0 = 6%. С друге стране, ако тржиште падне за 3%, укупан портфељ ће се такође смањити за 6%. Сходно томе, господин „А“ ће морати да смањи изложеност акција и можда повећа изложеност обвезница јер флуктуације обвезница нису оштре у поређењу са акцијама. Алокацијом имовине може се сматрати 250 акција медијске фирме, 500 корпоративних обвезница и 750 општинских обвезница. Можда се чини да је то одбрамбени начин, али општинске обвезнице су можда најсигурније у смислу да подразумевано нуде стабилне приносе.

Генерално, инвеститори склони ризику радије ће дати бета бета портфељ мањи од 1, тако да ће морати да претрпе мање губитке у случају наглог пада тржишта. С друге стране, преузимачи ризика преферирају хартије од вредности са високим бетама, чији је циљ већи принос.

Извори систематских ризика могу бити:

 • Политичка нестабилност или друга владина одлука која има широко распрострањен утицај
 • Економски крахови и рецесија
 • Промене у пореским законима
 • Природне катастрофе
 • Политике страних инвестиција

Тешко је ублажити систематске ризике, јер су они својствени природи и нису нужно контролисани од стране појединца или групе. Не постоји добро дефинисана метода за решавање таквих ризика. Ипак, као инвеститор, може се размотрити диверзификација у разне хартије од вредности како би се можда смањио утицај идиосинкратских ситуација, узрокујући таласни ефекат таквих ризика.

Шта је несистематични ризик?

Такође познат као разнолик или несистематичан ризик, представља претњу повезану са одређеним хартијама од вредности или портфељем хартија од вредности. Инвеститори граде ове разноврсне портфеље за расподелу ризика по разним класама имовине. Размотримо пример јаснијег разумевања:

1. марта 2016. године, господин Маттхев улаже 50.000 УСД у разнолики портфељ, који улаже 50% у акције аутомобилских компанија, 20% у И.Т. залихе и салдо од 30% у акцијама авио компанија. 28. фебруара 2017. вредност портфеља је повећана на 57.500 америчких долара, што доноси годишњи раст од 15% [57.500 америчких долара - 50.000 америчких долара * 100]

Једног лепог дана сазнаје да је једна од авиокомпанија заостала у исплатама зарада запослених због којих запослени штрајкују, а очекује се да и друге авиокомпаније следе исту тактику. Инвеститор је забринут и једна опција коју треба размотрити за господина Маттхев-а је да или одржи инвестицију очекујући да ће се проблем решити или та средства може преусмерити у друге секторе који имају стабилност или их можда усмерити у обвезнице. .

Неки од осталих примера несистематских ризика су:

 • Промена прописа која утиче на једну индустрију
 • Улазак новог конкурента на тржиште
 • Фирма приморана да се повуче једног од својих производа (нпр. Телефона Галаки Ноте 7 који је Самсунг опозвао због тога што је батерија постала запаљива)
 • Компанија која је извршила лажне радње са својим финансијским извештајима (на пример, рачунари Сатиам прикривају биланс стања)
 • Тактика синдиката запослених за више руководство да удовољи њиховим захтевима

Постојање несистематских ризика значи да је власник хартија од вредности предузећа у опасности од негативних промена у вредности тих хартија од вредности због ризика који проузрокује организација. Диверзификација је једна од опција за смањење утицаја, али ће и даље остати предмет систематског ризика који утиче на цело тржиште. Више је диверзификација; нижи ће бити резидуални ризик у укупној позицији. Несистематски ризик се мери и њиме се управља применом различитих алата за управљање ризиком, укључујући тржиште деривата. Инвеститори могу бити свесни таквих ризика, али разне непознате врсте ризика могу се појавити у било ком тренутку, повећавајући тако ниво неизвесности.

Систематски ризик и несистематске разлике у ризику

Детаљно ћемо разумети разлике између систематског ризика и несистематичног ризика:

 1. Систематски ризик је вероватноћа губитка повезаног са целим тржиштем или сегментом. Док су несистематични ризици повезани са одређеном индустријом, сегментом или сигурношћу.
 2. Систематски ризик је неконтролисан у природи јер је у великој мери укључено више фактора. Док се несистематични ризик може контролисати јер је ограничен на одређени одељак. Несистематски ризици настају услед унутрашњих фактора који се могу контролисати или смањити у релативно кратком времену.
 3. Систематски ризик утиче на многе хартије од вредности на тржишту због широко распрострањеног утицаја као што је смањење каматних стопа од стране Централне банке неке земље. Супротно томе, несистематски ризик ће утицати на акције / хартије од вредности одређене фирме или сектора, нпр. На штрајк који су изазвали радници индустрије цемента.
 4. Систематски ризик се може суштински контролисати техникама попут хеџинга и алокације имовине. Супротно томе, несистематски ризик може се елиминисати диверзификацијом портфеља.
 5. Систематски ризик је подељен у 3 категорије, тј. На ризик од каматних стопа, ризик од куповне моћи и тржишни ризик. Супротно томе, несистематични ризик се дели на две широке категорије, и то на пословни ризик и финансијски ризик.

Систематски ризик насупрот несистематичном ризику (табела за упоређивање)

Основа за поређење између систематског ризика и несистематичног ризикаСистематски ризикНесистематски ризик
ЗначењеРизик / опасност повезан са тржиштем или сегментом у целиниОпасност повезана са одређеном сигурношћу, фирмом или индустријом
УтицајВелики број хартија од вредности на тржиштуОграничено на одређену компанију или индустрију
УправљивостНе може се контролисатиКонтролисано
ХедгингРасподјела имовинеДиверзификација портфеља
ВрстеКаматни ризик и тржишни ризикФинансијски и пословни ризик
Одговорни факториСпољниИнтерни
ИзбегавањеНе може се избећиМоже се избећи или решити бржим темпом.

Закључак

Свака инвестиција ће имати повезане ризике који се не могу избећи. Систематски ризик насупрот несистематском ризику истиче ове факторе који се морају прихватити приликом било каквог улагања.

Ови ризици немају никакву специфичну дефиницију, али биће део било ког финансијског улагања. Иако се и систематски ризик и несистематични ризик ове врсте ризика не могу у потпуности избећи, инвеститор мора бити опрезан и повремено ребалансирати свој портфељ или диверзификовати своје инвестиције, тако да ако се догоди било који катастрофални случај, инвеститор може мање утицати у случају негативних догађаја, али такође максимизирају добитке у случају позитивних најава.

Видео