Пословни ризик (дефиниција) | 4 најбоље врсте пословног ризика

Дефиниција пословног ризика

Пословни ризик је ризик повезан са вођењем предузећа. Ризик с времена на време може бити већи или мањи. Али биће ту све док водите посао или желите да послујете и ширите се.

На пословни ризик могу утицати вишезначни фактори. На пример, ако фирма није у стању да произведе јединице за остваривање профита, онда постоји значајан пословни ризик. Чак и ако се фиксни трошкови обично дају раније, постоје трошкови које предузеће не може да избегне - нпр. Трошкови електричне енергије, станарине, режијски трошкови, трошкови рада итд.

Препоручени курсеви

  • Обука за моделирање финансијских аналитичара
  • Курс инвестиционог банкарства
  • Курс мрежне сертификације за спајања и преузимања

Врсте пословног ризика

Будући да се пословни ризик може догодити на више аспеката, постоји много врста пословних ризика. Погледајмо их једну по једну -

# 1 - Стратешки ризик:

Ово је прва врста пословног ризика. Стратегија је значајан део сваког посла. А ако врховно руководство не може да одлучи праву стратегију, увек постоји шанса да се повуче. На пример, када компанија представи нови производ на тржишту, постојећи купци претходног производа га можда неће прихватити. Највише руководство мора да схвати да је ово проблем погрешног циљања. Предузеће мора да зна на који сегмент купаца треба да циља пре него што представи нове производе. Ако се нови производ не продаје добро, увек постоји већи пословни ризик да останете без посла.

# 2 - Оперативни ризик:

Оперативни ризик је друга неопходна врста пословног ризика. Али то нема никакве везе са спољним околностима; уместо тога, све је у вези са унутрашњим неуспесима. На пример, ако пословни процес закаже или машине престану да раде, предузеће неће моћи да производи било коју робу / производе. Као резултат, предузеће неће моћи да продаје производе и зарађује новац. Иако је стратешки ризик прилично изазовно решити, оперативни ризик се може решити заменом машина или обезбеђивањем правих ресурса за започињање пословног процеса.

# 3 - Репутацијски ризик:

Ово је такође критична врста пословног ризика. Ако компанија изгуби добру вољу на тржишту, постоји велика шанса да ће изгубити и базу купаца. На пример, ако се ауто-компанија криви за лансирање аутомобила без одговарајућих сигурносних карактеристика, то би представљало репутацијски ризик за компанију. Најбоља опција је, у том случају, да вратите све аутомобиле и вратите их сваки након инсталирања сигурносних карактеристика. Што би компанија у овом случају више прихватила, то би више могла да сачува своју репутацију.

# 4 - Ризик усклађености:

Ово је друга врста пословног ризика. Да би могло да води посао, предузеће мора да се придржава одређених смерница или закона. Ако предузеће није у стању да се придржава таквих норми или прописа, тешко је да предузеће постоји дуго. Најбоље је прво проверити правне и еколошке праксе пре формирања пословног субјекта. У супротном, касније ће се посао суочити са изазовима без преседана и непотребним тужбама.

Како измерити пословни ризик?

Пословни ризик се може измерити помоћу односа који одговарају ситуацији у којој се предузеће налази. На пример, можемо видети маржу доприноса да бисмо сазнали колико продаје морамо повећати да бисмо могли да повећамо профит.

Такође можете користити однос оперативне полуге и степен оперативне полуге да бисте лакше открили пословни ризик компаније.

Али то се разликује у зависности од ситуације и неће све ситуације одговарати сличним омјерима. На пример, ако желимо да знамо стратешки ризик, морамо да погледамо однос потражње и понуде новог производа. Ако је потражња много мања од понуде, нешто није у реду са стратегијом и обрнуто.

Како смањити пословни ризик?

  • Прво, посао треба да смањи трошкове што је више могуће. Постоје трошкови који су непотребни за предузећа. На пример, уместо да се запосле запослени са пуним радним временом ако се запосле по уговору, знатни трошкови би били смањени. Још један пример смањења трошкова може бити коришћење формуле смене. Ако посао ради 24 * 7, а запослени раде у сменама, производња би сваког месеца била огромна, али би трошкови закупа били слични.
  • Друго, предузеће би требало да изгради структуру капитала на такав начин да му не треба плаћати позамашну суму новца сваког месеца да би отплатило дуг. Ако предузеће претпоставља да његов пословни ризик пролази кроз кров, требало би да покушава да створи структуру капитала само кроз капитално финансирање.