Функције инвестиционог банкарства | 7 главних функција инвестиционих банака

Функције инвестиционог банкарства

Инвестиционе банке обављају различите врсте функција у привреди нудећи својим клијентима различите финансијске услуге, попут помагања корпорацијама у проналажењу инвеститора за добијање дужничког финансирања, преузимање гаранција, рад као финансијски саветник, руковање спајањем и аквизиције итд.

Инвестициона банка је попут посредника између инвеститора и издаваоца и помаже својим клијентима да прикупе новац путем дугова и капитала. Неке од инвестиционих банака су ЈП Морган Цхасе, Голдман Сацхс, Цредит Суиссе, Морган Станлеи итд.

Пружа све врсте финансијских услуга. Испод је наведених 7 најбољих функција инвестиционог банкарства -

Постоји више функција инвестиционог банкарства, а оне су следеће: -

# 1 - ИПО

извор: всј.цом

Ова функција инвестиционог банкарства, тј. ИПО је почетна јавна понуда у којој компанија ангажује инвестициону банку да изда ИПО.

Испод су кораци које компанија следи за свој ИПО: -

  • Пре издавања ИПО компаније ангажујте инвестициону банку. Ова банка је изабрана на основу различитих критеријума попут репутације на тржишту, индустријског искуства, квалитета истраживања и дистрибутивних канала итд.
  • Одабране банке тако преузимају уговор, где делује као посредник између инвеститора и компаније издаваоца.
  • Инвестициона банка разрађује финансијске детаље ИПО-а у уговору о потписивању уговора.
  • Пошаљите да компанија подноси изјаву о регистрацији заједно са уговором о преузимању уговора са СЕЦ-ом.
  • Накнадно одобрење ИПО-а од стране СЕЦ-а и издавачке компаније одлучује о цени понуде и броју акција које ће се продати.
  • Након издавања, банка врши постпродајну стабилизацију у којој та банка анализира постпродајну стабилизацију и ствара тржиште за акције.
  • Завршна фаза је прелазак на тржишну конкуренцију. Након периода од 25 дана, банка даје процену у вези са проценом и зарадом компаније издаваоца.

Инвестициона банка помаже компанији да постави све и уврсти ИПО на берзу. ИПО је једна од главних функција инвестиционог банкарства. Ова банка заузврат наплаћује провизију од компаније.

# 2 - Спајање и преузимања

извор: бусинессинсидер.ин

Спајање и преузимања је подручје корпоративних финансија, управљања и стратегије које се баве куповином или придруживањем другим компанијама. Инвестициона банка заузврат наплаћује накнаде за спајања и преузимања. Компанија М&А ангажује банку за спајања и преузимања. Инвестиционе банке предузимају следеће кораке за спајања и преузимања.

  • Постоје две врсте улога у спајању и преузимањима инвестиционе банке; они су заступање продаваца или заступање купаца.
  • Кључна улога у спајању и преузимањима је процена вредности предузећа. Банка израчунава стварну вредност предузећа.
  • Инвестициона банка гради своју стратегију за спајања и преузимања две компаније.
  • Инвестициона банка такође врши финансијска резервисања за компанију, јер ће предузећу за спајање и спајање бити потребно пуно средстава. Помаже компанији у прикупљању средстава за спајања и преузимања.
  • Главна улога банке је издавање нових хартија од вредности на тржишту.

Ова функција инвестиционог банкарства помаже малој фирми да се пројектује, осмисли спајање када се пронађе одговарајући циљ. Помаже у успеху спајања, а све се то ради уз помоћ инвестиционе банке.

# 3 - Управљање ризиком

Управљање ризиком из самог имена, јасно је да његово управљање ризицима укључује, то је континуирани процес у који је укључен капитал, поставило је ограничење како би се избегао губитак у трговини. Инвестиционе банке помажу компанији на следеће начине: -

  • Инвестициона банка помаже компанији да управља финансијским ризиком у валути, зајмовима, ликвидности итд.
  • Ова банка помаже компанији да препозна подручје губитка.
  • Ова инвестиција за контролу кредитног ризика шири друге уговорне стране и банке бирају стандардну размену за трговање.
  • Постоје различити ризици попут пословног, инвестиционог, законског и ризика усклађености и оперативног ризика који интерно контролише инвестициона банка.

Инвестиционе банке управљају ризицима на свим нивоима, јер истичу који су ризици и како се с њима може поступати.

# 4 - Истраживање

Ова функција капиталног истраживања инвестиционог банкарства је једна од најважнијих функција инвестиционог банкарства истраживање. Ово истраживање помаже компанији да пружи рејтинг како би помогло инвеститорима да донесу одлуку о улагању. Извештаји о истраживању говоре да ли се купује, продаје или држи основа за рејтинг компаније. Кроз ово се може знати вредност компаније. Истраживање се врши анализом и упоређивањем различитих извештаја и извештаја о учинку компаније. Примарни рад инвестиционе банке је истраживање, а та истраживања су вишеструка, попут истраживања о капиталу, истраживања са фиксним приходима, макроекономска истраживања, квалитативна истраживања итд. Инвестициона банка дели ове извештаје са клијентима што инвеститору помаже да генерише профит кроз трговину и продају.

# 5 - Структурирање деривата

За ову функцију инвестиционог банкарства, тј. Структурирање деривата, инвестиционој банци је потребан јак технички тим који ради на тако сложеној структури деривата. Деривати производе нуде високу стопу поврата и добру маржу; отуда је са њим повезано много ризика. Инвестициона банка припрема ове деривате стратегијом која се заснива на једној, као и на више вредносних папира.

Ова банка јој додаје функције, попут обвезница. Обезбеђује деривате за будућност и опције итд. Инвестициона банка дизајнира хартије од вредности са различитим опцијама деривата. Главни разлог за дизајнирање таквог производа је привлачење инвеститора и повећање профитне марже.

Постоји још један дериват такође доступан на тржишту; помаже генерисању доброг поврата за инвеститоре.

# 6 - Трговинско банкарство

Ова функција инвестиционог банкарства једна је од приватних активности инвестиционе банке у којој банка такође пружа савете за своје клијенте. Пружају савете у вези са финансијама, маркетингом, правом и менаџментом. Делује као финансијски инжењер за пословање.

Трговачко банкарство има следеће функције: -

  • Прикупљање финансијских средстава за клијента
  • Брокер на берзи
  • Пројектни менаџмент
  • Операције на новчаном тржишту
  • Услуга лизинга
  • Управљање портфељем
  • Руковање владином сагласношћу за индустријске пројекте
  • Управљање јавним издањем предузећа
  • Посебна помоћ малим предузећима и предузетницима

Постоји више других услуга које инвестицијске банке пружају својим клијентима. Ова банка наплаћује консултантске накнаде од инвеститора.

# 7 - Управљање инвестицијама

Ова функција инвестиционог банкарства је основни посао инвестиционе банке да води инвеститора да купује, управља својим портфељем и тргује разним хартијама од вредности. Инвестициона банка припрема извештаје на основу резултата пословања компаније, а путем тога инвестициона банка доноси одлуку о финансијским хартијама од вредности. Инвестициони савет се пружа на основу клијентовог циља, апетита клијента за ризиком, износа улагања и временског периода. На основу сегмента купаца, управљање инвестицијама је подељено попут приватних клијената, приватног управљања богатством и управљања богатством. Овде инвестициона банка управља портфељем купаца и такође пружа савете инвеститорима да ли да продају акције, купују акције или држе акције.