Инвестиционо банкарство наспрам корпоративног банкарства | Коју каријеру одабрати?

Разлика између инвестиционог и корпоративног банкарства

Веома је важно имати темељно знање о професијама којима се желите бавити. Познавање предности и недостатака може помоћи у бољем упоређивању професија. Треба пажљиво бирати професију, јер од ње много зависи у животу. Инвестиционо банкарство помаже у стварању капитала, а не руковању њиме, док корпоративно банкарство укључује читав низ банкарских услуга, укључујући зајмове, посебно компанијама. Каријера у инвестиционом банкарству подразумевала би да будете у центру пажње и зарадите више у поређењу са каријером у корпоративном банкарству.

Шта је инвестиционо банкарство?

Инвестиционо банкарство укључује пружање низа банкарских услуга попут осигурања, прикупљања капитала за компаније, издавања хартија од вредности и омогућавања спајања. Инвестиционе банке делују као посредник током прикупљања капиталних средстава. Инвестиционо банкарство у основи укључује две главне стране у односу на продајну и куповну страну. Продајна страна укључује трговање хартијама од вредности или новчану добит или добитак од портфеља, а такође укључује промоцију хартија од вредности или истраживање и преузимање, док страна куповине укључује давање добрих савета клијентима о инвестиционим услугама.

Фирме за инвестиционо банкарство су три врсте - Булге Брацкет инвестиционе банке, инвестиционе банке на средњем тржишту и бутичне инвестиционе банке.

Шта је корпоративно банкарство?

Корпоративно банкарство је такође познато и као финансирање предузећа. Корпоративно банкарство опслужује велике компаније и предузећа. Фокусирају се на разне банкарске услуге попут издавања зајмова, успостављања портфеља, помагања мултинационалним компанијама дајући им могућности за смањење пореза.

Можемо рећи да банкар предузећа пажљиво проучава портфеље својих клијената и осигурава да се финансијски ризици сведу на минимум. Бројне су могућности за комерцијалне банке. Много је радних места на којима можете радити, на пример, кредитни аналитичар, службеник за кредите, директор филијале, повереник и хипотекарни банкар.

Инвестиције вс корпоративно банкарство - предуслови

Ако сте студент нижег нивоа, онда бисте требали да упишете МБА из пословне школе и као сарадник уђете у сектор инвестиционог банкарства. Вештине које бисте желели да стекнете у себе укључују дубоко разумевање корпоративних финансија, вештине брзе калкулације и организациону анализу. Одличне вештине комуникације су неопходне за кандидата који се радује каријери у инвестиционом банкарству.

Квалификација из предмета као што су право, пословне студије, менаџмент, рачуноводство, финансије, математика или економија може бити корисна, као и МБА или слична професионална квалификација за пружање прилика у корпоративном банкарству. Додатне вештине потребне за каријеру у корпоративном банкарству укључују вештине рачунања, способност решавања проблема, вештине преговарања и способност рада под притиском.

Оутлоок запошљавања

У сектору инвестиционог банкарства постоји много позиција које треба стећи, укључујући:

  • Аналитичар: Аналитичар је основни профил у инвестиционом банкарству. Главне улоге аналитичара укључују стварање финансијских модела, анализу компаније, детаљну анализу, израду презентација и уношење података. Морате имати најмање годину дана искуства као аналитичар пре него што се пријавите за место сарадника.
  • Сарадник: Главни улоге сарадника у инвестиционом банкарству готово су сличне улогама аналитичара, осим додатне одговорности која делује као посредник између нижих и старијих банкара. Пре него што будете унапријеђени на мјесто потпредсједника, морате бити сарадник 3 или 4 године.
  • Заменик председника: Потпредседник је само један ниво испод места генералног директора. Потпредседник прати своје сараднике и обавља многе кључне задатке у сектору инвестиционог банкарства. Потпредседник мора да задржи своју функцију најмање 2 до 3 године пре него што се запосли као генерални директор.
  • Генерални директор: Директори су обично високоискусни кандидати који представљају фирму у страним земљама и на важним састанцима. Он има моћ да доноси све стратешке одлуке компаније.

За разлику од инвестиционог банкарства, ниво корпоративног банкарства не постоји, али се може радити на следећим позицијама:

  • Кредитни: Кредитни службеник одлучује да ли клијент испуњава услове за кредит или не. Он надгледа финансијске услове купца и даје му за њега најпогоднији зајам.
  • Огранак менаџер: Главне улоге менаџера подружнице су надгледање запослених, брига о неометаној продаји и испоруци финансијских услуга и одржавање пословних односа.
  • Повереник: Главни фокус службеника за поверење су подручја као што су услуге поверења, планирање некретнине, порези, инвестиције итд.

Компензација

Недавна истраживања показују да инвестициони банкари зарађују више новца од банкарских предузећа. Аналитичар у инвестиционом банкарству може зарадити чак 70.000 америчких долара као основна зарада. Као сарадник, ваша основна накнада била би 100.000 УСД. Потпредседник би зарадио 250.000 долара.

Почетни послови у корпоративном банкарском сектору платиће вам 30.000 до 40.000 америчких долара годишње. Три године искуства могу резултирати повећаном надокнадом од 54.000 до 86.000 долара.

Инвестиционо и корпоративно банкарство - за и против

Инвестиционо банкарство
ПросЦонс
Згодна платаДуго радно време
ЛимелигхтЦуттхроат такмичење
Стрма крива учења
Корпоративно банкарство
ПросЦонс
Флексибилно радно времеНакнада се тешко зарађује
Једноставне опције изласкаНема захвалности
Дефинисан пут каријере

Закључак

Интензивна је конкуренција на пословима инвестиционог банкарства, али пристојна зарада то може надокнадити, док се на пословима корпоративног банкарства може уживати у флексибилном радном времену, а конкуренције нема пуно, али накнаду треба зарадити и не долази са дипломом. Није лако бирати између обе професије.

Они који желе да уживају у својим викендима уз лепу плату, могу се одлучити за каријеру у корпоративном банкарском сектору, а они који цене новац и могу да проводе дан и ноћ да би се обогатили морају се одлучити за каријеру у сектору инвестиционог банкарства. Такође, постоји шанса да будете у центру пажње и будете цењени на пословима инвестиционог банкарства, док су послови корпоративног банкарства досадни и нећете добити пуно признања. Избор је у потпуности ваш.