ЦАГР формула у програму Екцел | Израчунајте сложену годишњу стопу раста

ЦАГР или сложена годишња стопа раста је метода за израчунавање стопе раста одређеног износа годишње, по дефаулту немамо уграђену формулу у екцелу за израчунавање ЦАГР за нас, уместо тога правимо категорије у табелама и у табелама примењујемо следећу формулу за израчунавање ЦАГР који је следећи, (Завршни биланс / Почетни биланс) ˄ (1 / Број година) - 1.

ЦАГР формула у Екцелу (сложена годишња стопа раста)

ЦАГР формула у програму Екцел је функција која је одговорна за враћање вредности ЦАГР, тј. Вредности сложене годишње стопе раста из испорученог скупа вредности. Ако се бавите финансијском анализом или планирањем, мораћете да израчунате сложену годишњу стопу раста у Екцел вредности у Екцел табелама.

ЦАГР формула у екцелу мери вредност поврата улагања која се израчунава у одређеном временском периоду. Формулу сложене годишње стопе раста у екцелу у Екцел табелама често користе финансијски аналитичари, власници предузећа или менаџери инвестиција, што им помаже у утврђивању степена развоја њиховог пословања или у случају поређења раста прихода са компанијама конкурентима. Уз помоћ ЦАГР-а може се видети колика константна стопа раста треба да врати инвестиција на годишњем нивоу. У стварности, стопа раста би требало да варира током времена или од године до године.

На пример, ако сте купили злато у 2010. години у вредности од 200 УСД, а вреди 500 УСД у 2018. години, ЦАГР је стопа по којој је ова инвестиција расла сваке године.

где,

 • Завршна вредност = Крајња вредност инвестиције
 • Почетна вредност = Почетна вредност инвестиције
 • н = Број инвестиционих периода (месеци, године итд.)

Повратна вредност:

 • Повратна вредност биће нумеричка вредност која се може претворити у проценте, јер је вредност ЦАГР ефикасна када је у процентуалном облику.

Како користити ЦАГР формулу у Екцелу са примерима?

Хајде да разумемо како да користимо ЦАГР формулу у Екцелу са примерима.

Овде можете преузети овај ЦАГР Формула Екцел образац - ЦАГР Формула Екцел Темплате

# 1 - Основни метод

Размотримо Екцел табелу у наставку. Погледајте податке.

Корак 1 - Можете да видите горњу прорачунску табелу где је колона А категорисана као „ГОДИНА“, а колона Б категоризована као „ИЗНОС“.

У колони ИЕАР вредност почиње од ћелије А2 и завршава се ћелијом А10.

Поново у колони АМОУНТ, вредност почиње на ћелији Б2 и завршава на ћелији Б10.

Према томе, можемо да видимо да је почетна вредност инвестиције (СВ) ћелија Б2, а крајња вредност инвестиције (ЕВ) ћелија Б10.

Корак 2- Сада имамо вредности које се могу ставити у формулу (Сложена годишња стопа раста) ЦАГР у екцелу. Да бисте то успешно урадили у својој прорачунској табели Екцел, морате да изаберете било коју ћелију колоне Ц и укуцате формулу као што је дато у наставку -

= (Б10 / Б2) ˆ (1/9) -1

У горњој сложеној годишњој стопи раста у Екцелу, крајња вредност је Б10, почетна вредност је Б2, а број периода је 9. Погледајте снимак екрана испод.

3. корак - Сада притисните Ентер. Добићете резултат вредности ЦАГР (сложена годишња стопа раста) унутар ћелије у коју сте унели формулу. У горњем примеру, вредност ЦАГР ће бити 0,110383. Повратна вредност је само процена ЦАГР формуле у екцелу са вредностима које су горе описане. Размотрите снимак екрана у наставку.

4. корак- Имајте на уму да је сложена годишња стопа раста у програму Екцел увек представљена у облику процента у пољу финансијске анализе. Да бисте добили ЦАГР вредност у процентима, једноставно морате да одаберете ћелију у којој је присутна ваша ЦАГР вредност и промените формат ћелије из „Генерал“ у „Перцентаге“. Процентуална вредност ЦАГР (сложена годишња стопа раста) у горњем примеру је 11,04%. Снимак екрана можете видети испод.

Горњи кораци показују како израчунавате сложену годишњу стопу раста у Екцел (ЦАГР) табелама.

# 2 - Коришћење функције напајања

Такође можете да користите формулу ПОВЕР у екцелу, методу за проналажење вредности ЦАГР у својој Екцел табели. Формула ће бити „= ПОВЕР (крајња вредност / почетна вредност, 1/9) -1“. Можете видети да функција ПОВЕР замењује ˆ, која је коришћена у традиционалној ЦАГР формули у екцелу. Ако користимо функцију ПОВЕР у горњој табели Екцел, где смо користили традиционални метод за проналажење вредности ЦАГР, резултат ће бити 0,110383 или 11,03%. Размотрите снимак екрана у наставку.

# 3 - Коришћење функције РАТЕ

Ово је много мање коришћена метода за израчунавање вредности или процента ЦАГР (Сложена годишња стопа раста), али такође и чисти начин. Синтакса функције РАТЕ у екцелу може вам се чинити помало сложеном, али ако добро познајете појмове, ни вама неће бити превише тешко. Синтакса функције РАТЕ дата је испод -

= РАТЕ (нпер, пмт, пв, [фв], [типе], [гуесс])

Хајде сада да имамо објашњење горенаведених термина.

 • нпер - (обавезно) Ово је укупан број уплата које су извршене у одређеном периоду.
 • пмт - (обавезно) Ово је вредност плаћања која се врши у сваком периоду.
 • пв - (Обавезно) Ово је садашња вредност.
 • фв - (Необавезно) Ово је будућа вредност.
 • тип - То значи када уплате доспевају. Вредност је 0 или 1. 0 значи да је уплата доспела на почетку, а 1 значи да је доспела на крају периода.

# 4 - Коришћење функције ИРР

ИРР је скраћеница од интерне стопе поврата. ИРР метода је корисна када треба да пронађете вредност ЦАГР (сложена годишња стопа раста) за плаћања различите вредности која су извршена током одређеног временског периода. Синтакса функције ИРР у екцелу је „= ИРР (вредности, [погодите])“. Вредности значе укупан опсег броја који представља новчане токове. Овај одељак мора да садржи једну позитивну и једну негативну вредност. [Погодите] у опционалном аргументу у синтакси што значи да погађате колика би могла бити стопа поврата.

Грешке формуле ЦАГР

Ако добијете било какву грешку из ЦАГР Формула Екцел, онда ће ово вероватно бити # ВРЕДНОСТ! грешка.

#ВАЛУЕ! - Ова грешка ће се догодити ако било који од понуђених аргумената није важећа вредност коју Екцел препознаје.

Ствари које треба запамтити

 • Мицрософт Екцел ЦАГР формула је функција која је одговорна за враћање вредности ЦАГР, тј. Сложене годишње стопе раста у екцел вредности из испорученог скупа вредности.
 • ЦАГР мери вредност поврата улагања која се израчунава у одређеном временском периоду.
 • Уз помоћ формуле сложене годишње стопе раста у програму Екцел може се видети колика би константна стопа раста требало да се инвестиција врати на годишњем нивоу.
 • Ако добијете било какву грешку из формуле ЦАГР у Екцелу, онда ће ово вероватно бити # ВРЕДНОСТ! грешка.